pysznego śniadania! Kanapki możecie posmarować pastą, później ułożyć ulubione dodatki. Jeśli już mamy pyszne dodatki, a zabrakło nam pieczywa, warto zrobić takie last minute, z patelni. Znacie chlebki flatbread ? Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem
Moja smaczna kuchniaczosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia , ale i jako dip do przekąsek, nadzienie do pieczonych pierożków. Dla wzmocnienia smaku, jeśli lubimy, można dodać płatki chili
Moja smaczna kuchniaUwielbiam ten grecki dip w bardziej ostrym wydaniu, z czosnkiem i dużą ilością startego, świeżego ogórka. Idealny do głównego dania, grillowanego mięsa ale również do wegetariańskich potraw. Składniki dla 2 osób: 6 średnich ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki greckiego jogurtu 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i odsączyć, dodać
Kuchnia Pani Wiosnypodać w muszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania
SzczyptaSmaQstudentów - po prostu przekąska na każdą chwilę. Ja potrzebowałem czegoś łatwego i prostego do podania w domu z winem. Zatem moja propozycja to małe kawałki różnych obwarzanków z dwoma dipami. Pieczarkowy: podsmażone na oliwie pieczarki, zmiksowane i doprawione solą, pieprzem. Podczas smażenia sporo wody odparowuje z pieczarek, dlatego do łatwego miksowania blenderem dolałem mleko oraz odrobinę białego półwytrawnego wina. Całość
Right Behind The Kitchenpokojowej temperaturze. Ciekawscy świata zobaczyli także jak w prosty sposób zrobić piankę z kawy albo sosu grzybowego. Na koniec wszystkiego Panowie przygotowali poczęstunek w postaci pysznych babeczek na słono, dipów z zakąskami oraz polędwiczki wieprzowe przyrządzane przez 4 godziny w wodzie o temperaturze ok. 60 stopni metodą sous-vide. Naprawdę jak na debiut - bardzo fajny pokaz! Przygotowanie organizatorów
Right Behind The Kitchensiak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej imprezie z jakiś zmyślnym masełkiem lub dipem! Palce lizać
Right Behind The Kitchenproblemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki
potrawyregionalneBaba ghanoush to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest opieczony bakłażan i pasta sezamowa tahini. Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulkę, sok z cytryny lub rozdrobnionego pomidora. Pasuje też rozgnieciony czosnek,mięta, kmin rzymski lub wędzona papryka w proszku. Składniki
potrawyregionalnepalcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
bistro mamaPaszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapłatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach, jak Wy robicie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych 1 szkl mąki sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1/3 szkl oleju na dip 1 bakłażan 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć
Gotowanie jest łatwearomat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty
Smakowity Blog Kulinarny