papryki :) Co do smaku jestem jak najbardziej na TAK, jednak nie mam punktu odniesienia bo wcześniej hummusu nie próbowałam, nie przypomina nic co wcześniej jadłam. Idealnie spisał się jako dip do świeżej papryki. Mam jeszcze w planach podać z nim naleśniki :) Jak widzicie skład jest ok, nie mamy konserwantów, sztucznych barwników, bez zbędnych cukrów. Idealnie dla wegetarian lub też mięsożerców
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpopularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto
mojewypiekiinietylkotakiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych cytryn odrzucają
Codzienna kuchnia niecodziennagłębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierożki z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć samosy z tłuszczu. Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie
Weekendy w domu i ogrodzieczosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy e) czerwona cebula, nie obraną cebulę kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy f ) Dip z nasturcji z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku
upichconaktóry dziś (chutney robiłam wczoraj) zapewne musiałabym wyrzucić. Ta propozycja to wspaniały pomysł na spożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru
Kuchnia Prezydentowejteraz przepis, właśnie z myślą o słońcu i upałach przygotowany. :) Indyjska raita przypomina greckie tzatziki; to dip na bazie gęstego jogurtu z miętą i przyprawami. Idealnie komponuje się z indyjskimi curry, szczególnie zaś pasuje do tych ostrych, przesyconych aromatem ciepłych, egzotycznych przypraw. Raita łagodzi smak takich potraw
Kuchnia PrezydentowejGuacamole to meksykańska salsa, która jest robiona na bazie avocado. Może być dodatkiem, który podaje się do większości meksykańskich potraw takich jak tacos czy burrito, a także dipem do nachosów Składniki: - 2 avocado - 1 pomidor - 1/4 cebuli czerwonej - sok z 1/2 limonki - liście świeżej kolendry - sól, pieprz - szczypta chili w proszku Porcja dla 4 osób. Do miseczki wyciskamy
Kuchenne WariacjePyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.” Czytaj więcej
Wiem co jemPlacki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki
Wiem co jemplacki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już pod tym kątem przetestowałam. Doskonałym dodatkiem do nich okazał się dip chrzanowy na bazie jogurtu.” Czytaj więcej
Wiem co jemZiołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania
Wiem co jemskrzynkę moich „krewnych”. Nie mogłam się oprzeć, żeby choć jednego z nich nie zaprosić pod swój dach. Wzbudził ogromny entuzjazm wśród domowników, szczególnie, że następnego dnia został przerobiony na dip i z wielkim smakiem pożarty J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i... chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady , który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów ~150g batata ~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki) ~czubata łyżka mąki
chili & sugarkońcem grillowania. Sos HP to także oryginalny dodatek do dań wegetariańskich. - bez dodatku konserwantów - nie zawiera barwników - produkt wegetariański - idealnie pasuje do kanapek, grzanek i zapiekanek - polecany również jako dip do chipsów Skład: pomidory, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, cukier, melasa, miód 4%, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, aromat wędzarniczy, przyprawy, aromaty. To tyle jeśli chodzi o cytowanie AleDobre.pl. Wróćmy
Marder&Marder Manufacture