dipy - 3102 przepisów (strona:113/207)

Sweet Chilli Sauce 177

Homemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers 1/2 cup of honey 3/4 cup of water 1/4 cup vinegar 1/2 Tbsp salt 1 Tbsp cornstarch 2 Tbsp water  Chop up chilli and place in a small food processor. Add chopped chilli

Kulinarna rozmowa
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 210

się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej za'atar (zatar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tahini - pasta sezamowa 153

gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z wątróbką indyczą 149

czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza i nie powstaną grudki. Tuż przed wyłączeniem palnika wylać vinaigrette na sałatę. I na to przełożyć usmażoną wątróbkę. Smacznego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek naan 117

posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między chlebkami. Piec do lekkiego zarumienienia (ok 10-15 minut). Podawać z ulubioną sałatką, dipami. Smacznego!   * przepis pochodzi z bloga 'Gotuję, bo lubię

CookYourself
Ekspresowy sos do pizzy 141

Chciałam podzielić się z Wami błyskawicznym przepisem na sos do pizzy. Sos również można stosować jako dip do innych przekąsek. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak jak mnie.   Ekspresowy sos do pizzy Składniki: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek ketchupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Do miseczki wlewamy ketchup, majonez i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz

paapilotkaa
Nuggetsy w wersji FIT 326

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny przepis w wersji FIT- nuggetsy z lekkim dipem czosnkowym. Przepis został zapożyczony z pewnej diety proteinowej :) ale myślę, że zyska sympatyków nie tylko wśród odchudzających się. Te pyszne kawałeczki piersi z kurczaka świetnie pasują na obiad lub kolację.  Nuggetsy w wersji FIT Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 6 łyżek otrębów

paapilotkaa
Sos z awokado 181

Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam! na podstawie przepisu z  tej  strony składniki 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki 2 łyżki pasty wasabi 1 łyżka jogurtu lub śmietany 3 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soku

Stare Gary
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 221

spożywać jajek bądź uczulonych na jakikolwiek produkt wchodzący w skład tradycyjnego majonezu. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu.     Nadaje się na kanapki, do sałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI /własny

W kuchni Karmel-itki
Tuńczykowa pasta do kanapek 179

pyszna i prosta w przygotowaniu pasta jajeczno - rybna. Robi się ją bardzo szybko, będzie doskonała na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealna do chleba, lub jako dip do warzyw. Przygotowałam ją na bazie ugotowanych żółtek i tuńczyka. Tuńczykowa pasta do kanapek Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 8 ugotowanych  żółtek  1 puszka tuńczyka

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 144

masa). Do rozgrzanego piekarnika (195°C) włożyć tartę i piec około 25-30 minut, aż ciasto zmieni kolor na jasno-złoty, a masa się zetnie). Podawać z ulubionym dipem

Ugotować
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 151

układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ŻURAWINĄ 221

pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku, odstawiamy. Sałaty rwiemy , upieczonego łososia kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki. Dodajemy ugotowaną żurawinę i zalewamy przygotowanym dipem. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Gotowe

Ostra na Słodko
Karkówka gyros. 165

czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą), karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku

Kuchnia Beaty