różne pasty zamiast klasycznych dodatków do chleba. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła . Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch , turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem . Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym
Chilli Czosnek i Oliwamałe płaskie chlebki pochodzą z Iranu. Mogą mieć różną wielkość. Można na przykład upiec dwa duże krążki, połamać je na kawałki i podać do dipów. Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 2/3 szklanki ciepłej wody olej do posmarowania Sezam lub kminek do posypania wierzchu, jeśli lubimy :) Piękne marmurowe i granitowe patery
Apetyczna babeczkatempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaJeśli mam na szybko przygotować jakiś sos mój wybór pada zwykle na sos imbirowy. Robi się go ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest
chwile dla mnieładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę. Zamiast jednego talerza wypełnionego obiadem, na stole cała armia talerzyków, miseczek, czarek, paterek. Na każdej inne danie, aromat sosów i dipów miesza się z parą znad pierożków
Gotuj z Blue Ravenidealną książką dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj . Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający
Aga w kuchnimały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy. 3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy. Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka: 1. Kalafiora
Malowane smakiemSałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana
Chilli Czosnek i Oliwakremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego punkcie ). Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku(...)garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów
Chilli Czosnek i Oliwaodpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów , np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami
Chilli Czosnek i OliwaIndyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa. Składniki: jogurt naturalny ogórek zielony 1/2 łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią(...)dip
wyzwania kuchennecebulą i papryką. Rozpalamy grilla :) Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. Gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i dipem. Smacznego
Smaki Edytygdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy dip, delikatnie posypany świeżo starta skórką cytryny. Składniki : 3 udka kurczaka, 2 jajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz(...)tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej. The post Kotleciki drobiowe z cytrynową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa
Monia miesza i gotujetortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około(...)będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną
wyzwania kuchenne