dipy - 3102 przepisów (strona:116/207)

Wołowina po chińsku 156

czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao

ClauditteMissCooking
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 236

Już pisałyśmy, że jesteśmy sałatkożercami :) Ale. żeby nie być gołosłownym udowadniamy to tymi pysznościami - przy każdym przepisie obowiązuje zasada: "szybko, smacznie, nie drogo, łatwo, bez bałaganu": SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem

Wypisz Wymaluj
Makrela z ciecierzycą 127

kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą i pieprzem.. Lubię takie pasty, świetne jako dip do surowych warzyw

Gaździnka warzy
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 318

Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra Tydzień azjatycki w Lidlu , polecam gazetkę , świetne produkty

Takie tam pichcenie
Krakersy. Pochrupiecie? 192

się okrągły, rustykalny kształt krakersów, ale równie dobrze można upiec takie zgrabne prostokąty lub koła wycinając kształty foremkami. Bez względu na kształt świetnie smakują solo lub namaszczone dowolnym dipem (koniecznie domowej roboty!). Nie dajcie się dłużej namawiać, pochrupajcie ze mną!   KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 181

mająca w swej ofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw.   Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną w Gustiqo . Doskonale sprawdza się także w roli dodatku do prawdziwego kuskusu, zmieszana z kawałkami sera lub jako posypka do mojej

KUCHARNIA
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 191

papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły). Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sos czosnkowy 141

czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
sos chili 133

warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Guacamole 142

Guacamole, inaczej pasta z awokado, podstawa wielu przekąsek, jako dipu, można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 180

wspólnego z różnego rodzaju kotletowymi "gniotami" a smakują naprawdę wybornie! Jeśli moje starsze dziecię prosi o dokładkę, to muszę prawdę mówić :D Do tych kotletów świetnie pasuje  dip czosnkowy  a dzisiaj jedliśmy tak po prostu, w towarzystwie brązowego ryżu, marchewki i buraków. SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 175

bardziej chrupiący będzie :) Rumienimy chwilę z każdej strony i już :) (Na suchej teflonowej patelni też wyjdą ale już nie takie chrupiące, wiadomo). Osobiście podaję z gęstym, czosnkowym dipem słonecznikowym, na który przepis znajdziecie  tutaj . To co, gryza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 194

dojście do al dente - odcedzamy makaron i wykładamy na talerze, szpinak wykładamy na makaron, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem i smacznego! Jeśli w lodówce mamy zrobiony wcześniej  czosnkowy dip słonecznikowy , będzie pasować idealnie. A czemu w ogóle jemy szpinak? Bo zielony czyli chlorofil, żelazo, przeciwutleniacze a do tego super źródło wapnia i jeśli tylko nie macie przeciwwskazań do jedzenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 274

płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut.  3. Robimy popcorn, układamy go na talerzu, a na nim kawałki upieczonego kurczaka. Można serwować z różnymi dipami np. pomidorowym, czosnkowym czy koperkowo - ziołowym.  Jeśli chcesz, by Twoja przystawka jako pierwsza zniknęła z imprezowego stołu nie zastanawiaj się. Smacznego

Mój Smak na Życie
Quesadilla z guacamole - gości w oczy nie zakole 205

drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera.  Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole.  Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE     Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille.  Z podanych proporcji

Mój Smak na Życie