ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemuTakie domowe, chrupiące krakersy są fajną przekąską, kiedy mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów. Smak krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek czarnuszki, sezamu, startego ostrego sera oraz papryki :-) Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż wszelakie chipsy kupowane w sklepie. Składniki: 2 szklanki
Walijskie Pichceniezdobyć tę aromatyczną roślinę, warto przygotować z niej pesto, które później można wykorzystać jako sos do makaronu lub dodatek do grzanek. Można też na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu. Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni 1/4 szklanki oleju
Smakowity Blog Kulinarnypowinniśmy stosować go do smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :) OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ ---> OLEJ LNIANY ZERO CHOLESTEROLU, ZERO TŁUSZCZÓW TRANS
Katsuumipapierem do pieczenia, na to wyłożyć ruloniki. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajkiem. Na wierzch można posypać serem. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Podawać ciepłe z dipami lub ketchupem
Garnkowe fanaberiewyraźnie dominują pomidory i oczywiście papryczka chili - jego ostrość modyfikujemy właśnie jej ilością. Sos Chili możemy podać z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami albo jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Domowy Ostry Sos Chili - Składniki: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula
Słodka Stronałączymy z białkami. Przekładamy do sylikonowej formy lub metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Podajemy z domowym kremem czekoladowym , dipem ZERO KALORII, 100% dżemem lub samodzielnie
Czarnawisienkazabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba
Diteczpokrojone w ćwiartki i pomidory w kostkę. Przyprawiamy i ugniatamy do połączenia. Formujemy kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierze i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Podajemy z dipami (np. jogurt grecki +suszone pomidory + oliwki+bazylia) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLKolejny przepis na cukiniową przekąskę, która stanowi świetna alternatywę dla wszystkich chipsów itp, za którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki wprost przepadają za nimi :) Składniki: 1 średnia cukinia 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól Wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda
Bea(u)ty kitchenHomemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers 1/2 cup of honey 3/4 cup of water 1/4 cup vinegar 1/2 Tbsp salt 1 Tbsp cornstarch 2 Tbsp water Chop up chilli and place in a small food processor. Add chopped chilli
Kulinarna rozmowasię z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej za'atar (zatar
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza i nie powstaną grudki. Tuż przed wyłączeniem palnika wylać vinaigrette na sałatę. I na to przełożyć usmażoną wątróbkę. Smacznego
Weekendy w domu i ogrodzie