odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów , np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami
Chilli Czosnek i OliwaIndyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa. Składniki: jogurt naturalny ogórek zielony 1/2 łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią(...)dip
wyzwania kuchennecebulą i papryką. Rozpalamy grilla :) Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. Gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i dipem. Smacznego
Smaki Edytygdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy dip, delikatnie posypany świeżo starta skórką cytryny. Składniki : 3 udka kurczaka, 2 jajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz(...)tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej. The post Kotleciki drobiowe z cytrynową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa
Monia miesza i gotujetortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około(...)będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną
wyzwania kuchenneżółtego startego 2 łyżki otrąb mielonych pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy(...)błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku
Emcia PichciKolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam! składniki bliny z dyni: - 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach - 2 łyżki(...)misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor. Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym. Dip śmietanowy: - 2 łyżki śmietany gęstej - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka soku z limety lub cytryny - sól Wszystko mieszamy odstawiamy na 30 minut żeby smaki się połączymy
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego
SMYKWKUCHNIZdrowo , pysznie I kolorowo- czyli szaszłyki z grilla. Przepyszny obiad, ale tez I propozycja na spotkanie ze znajomymi na wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Smaki Edytydostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno wilgotny
Grunt to przepis!cudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie udało się sfotografować. Ale udka nie zając, przepis zapisany, pojawią się jeszcze raz, znajdą się też na blogu. Tymczasem dzisiaj dip. Właściwie prawie wszystkie przygotowuję na bazie greckiego jogurtu naturalnego, bo zdrowszy i smaczny. Dla smaku i konsystencji dodaję czasami majonez, tak jak w tym przypadku. Ale to właśnie jogurt grecki(...)jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast śmietany. Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPieczonych ziemniaków nie jadłam bardzo długo, a kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Jak zaczęłam stosować odżywianie wg Metody Montignaca to ziemniaki zamieniłam na makaron;) Teraz wracam powoli
Zdrowa Kuchnia Sowywarzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ
Pasja Smakudelikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa(...)stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Przysmaki Karolki