Niepozorna musztarda potrafi zastąpić w kuchni szereg przypraw. Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji grillowanej kiełbasy, ani sosu vinaigrette do sałatki. Intensywny aromat musztardy
KucharzycaAwokado to owoc pochodzący z Meksyku, który świetnie rozpowszechnił się w Ameryce, Azji jak i w Europie. Guacamole z awokado Awokado jest doskonałym źródłem witamin, białka
mecooksKremowa, delikatna, wspaniała i zdrowa – tak mogę określić pastę na dzisiejszym śniadaniowym stole. Polecam pastę z tuńczyka, jajek, suszonych pomidorów i czarnego sezamu. Na kanapki
Zasmakuj KuchniHummus przepis Thermomix Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 40 g pasty tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1 płaska łyżeczka
Themo przepisyTaki prosty, ale za to jaki pyszny...pierwszy wpis w Nowym Roku :) Idealny na karnawałową przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w
ChilliJemyIlu kucharzy tyle nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A
Zasmakuj KuchniDomowy paprykarz do słoików Uwielbiam paprykarz , nawet ten szczeciński z puszki . Mimo że znam jego niechlubny skład to czasami się skuszę Ale jak tylko mam czas
Ogrodnik w podróżyPasta jajeczna, podobnie jak z twarogu to u nas rozwiązanie na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Idealne smarowidło na kanapki. Dobra alternatywa dla wędlin i serów na
Zasmakuj KuchniNiebanalne połączenie, w efekcie świetny smak, lekko słodko-pikantny. Jeśli chcecie możecie dorzucić niewielką łyżeczkę ostrego chrzanu, będzie ciekawie:) Kremowa pasta na kanapki się dziś kłania
Zasmakuj KuchniOryginalny pasztet strasburski robi się z patologicznie powiększonych i stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi, które przetrzymuje się w ciasnych klatkach i na siłę karmi… Ale dość
Lamarida.plW sobotę robiłam fasolkę po bretońsku i ugotowałam za dużo fasoli (jeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej
ChilliJemyPrzepis wg. Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” 1938. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyzka mąki pszennej sól garść suszonych grzybów 1 szklanka śmietany 3 –
stajnia gołębie od kuchniSosy często bywają niezbędną częścią wielu potraw. Zazwyczaj podajemy je z mięsem ale jest też cały szereg dań wegetariańskich, które bez dodatku sosu nie są nic
mecooksSkładniki: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą
stajnia gołębie od kuchni