dipy - 3102 przepisów (strona:140/207)

Sos tzatziki 160

Sos tzatziki kojarzy mi się z przyjemnymi spotkaniami przy grillu w rodzinnym gronie. Właśnie w takich okolicznościach najczęściej gościł w mojej rodzinie. Świetnie komponuję się z

Zielona Kuchnia
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 127

Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór.  Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie

Życie zaczyna się w kuchni
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 202

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z ciecierzycy, pomidorów i papryki 100

Pyszna i aromatyczna pasta na kanapki. Idealne śniadanie. My smarujemy nią świeże bagietki i nakładamy plasterki świeżego zielonego ogórka, na to trochę szczypiorku….. lub

Zasmakuj Kuchni
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 131

Szybka, smaczna i zdrowa pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów. Wspaniały początek dnia na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W ogóle uwielbiam różne pasty, świetnie

Zasmakuj Kuchni
Puree z dyni 99

Puree z dyni to ciekawa baza wielu rozmaitych jesiennych wypieków, deserów a nawet past kanapkowych. Do jego zrobienia nadaje się każdy rodzaj jadalnej dyni. Moja ulubiona

wyzwania kuchenne
Pasta z makreli, jajek i sosu tatarskiego 138

Przepyszna, kremowa konsystencja pasty sprawia, że idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, cudownie smakuje. Świetny pomysł na oryginalne śniadanie lub kolację. Jeśli chcemy jeszcze więcej witamin dodajcie

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane na ostro big size 156

Ponoć 13 pażdziernika był dzień ziemniaczanych placków. Nic mi nie było wiadomo na ten temat. Nie wiedziałam nawet, że taki dzień istnieje. Przyrządzam placki ziemniaczane często

codojedzenia
Puree z dyni (przepis podstawowy) 118

Puree z dyni jako przepis podstawowy to banalna receptura, którą być może zna już każdy (ale być może nie). I nie publikuję

Kolorowy Przepisownik
Pasta ze słonecznika 102

Wegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest

wyzwania kuchenne
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 197

Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki

Życie zaczyna się w kuchni
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 171

Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także

Zielona Kuchnia
vinaigrette klasyczny 197

Składniki: ocet winny oliwa musztarda Dijon sól pieprz Jedna część octu, trzy części oliwy. Dobra łyżeczka musztardy, sól (sporo, powinien być dobrze słony) i pieprz do

stajnia gołębie od kuchni
SOS POMIDOROWY DO PIZZY 159

SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PIZZE: 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1

Gotowanie Patki
Ajvar. 171

Słowo ajvar pochodzi od tureckiego havyar oznaczającego słoną ikrę, czyli po prostu kawior. Na Bałkanach oznacza pastę z pieczonych papryk i bakłażana (najczęściej pikantną). Można by

zadanie-gotowanie