Dania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo(...)godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta aby sprawdzić czy jest ugotowane, jeśli nie, przykryć naczynie folią i wstawić na kolejne 10 min. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Złote przepisypewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki(...)przez około 30 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Wystarczy ugotować do tego ziemniaki i mamy pyszny obiad który zadziwi zarówno miłośników konserwatywnej kuchni, jak i lubiących eksperymenty. Gorąco polecamy… smacznego
KasiaiKrzysiu.plżelatyny, naturalna, sama się ścina Odgrzebałam ostatnio, spod sterty starych, pożółkłych zeszytów kulinarnych, przepis na specjał zwany galaretką z nóżek . Recepturę odziedziczyłam po babci. Mój dziadek był smakoszem tego dania. Często drałował rowerem do pobliskiego sklepu po składniki mięsne i nękał babcię , by mu galaretkę przygotowała. Przy dziadku-smakoszu specjału tego ja również często próbowałam. Do galaretki(...)garnka z wywarem. Doprawić do smaku sola i pieprzem – całość musi być troszkę słońsza niż typowa zupa, bo inaczej galaretka po wystygnięciu będzie mdła . Całość zagotować. Po zagotowaniu, gorący płyn galaretowy porozlewać do salaterek. Odstawić do zupełnego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc – aby galaretka odpowiednio stężała. Galaretkę jeść pokropioną sokiem z cytryny lub octem
Grunt to przepis!się popisaliście. Nie zawiedliście. Śniadanie z jajem. Było, ojj było. Ale co tam będę gadała. Zapraszam do przeglądu. Z jajem śniadaniowały 33 osoby, które zaserwowały 43 przepisy. Dało się zauważyć zdecydowany omletowy trend. Skorupka w skorupkę szły sadzone. Na podium z minimalną stratą załapały się także jajecznice. O rety, omlety: Omlet bez mąki (Przepisy Młodej Mężatki(...)proste zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki (Misiu Lubi Zjeść) Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango (Sio-smutki) Słodkie grzanki na śniadanie (O kurrrka!) Owsianka. Pasta... Owsianka z jajkiem (Lawendowy Poranek) Kremowa kaszka (Śniadania
bastalenaTak sobie myślę, że chyba nie uda nam się znaleźć domu w którym nigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą, a do
Apetyczna babeczkaWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 11 letniego syna
Apetyczna babeczkaJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli
Ostra na Słodkosmakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat(...)patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych
OstryKęssmakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat(...)patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych
OstryKęsDopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż
VegUlkaLubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta
Wanilia i KardamonJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)wyboru – paski, kwadraty, czy jak u mnie prostokąty i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem i od razu posypujemy płatkami migdałów. Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam
My Culinary Artmasą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego(...)maśle. Dodać sól i przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać sok z ananasa, mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!