dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:459/571)

Kwaśnica góralska 124

kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Niejednokrotnie kończyło się to dzikimi awanturami, a legenda głosi, że w jednej wsi sposób przyrządzania kwaśnicy wywołał takie emocje, że spalono jedną szopę i dwa stogi siana(...)biedy sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerz i zalewamy gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca. Prosta, z kilku składników – najlepsza! Post Kwaśnica góralska pojawił

ladykitchen
Zielone stir fry z wołowiną 174

trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą potrawę stir(...)mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej kulinarnej karierze to chyba dwóch, albo nawet trzech). Niestety, to nie jest najlepszy

Karo in the Kitchen
Smak zieleni z paluchami 152

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z

dlaSmaQ
KREM POMIDOROWY Z PIECZONYMI PAPRYKAMI 141

   Dla tych wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają zarówno pomidory jak i paprykę, ten krem będzie spełnieniem marzeń. Bajeczny w smaku, o cudownym aromacie

Smaczne Zdrowe
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 633

  Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego

Simply Food
Sałatka z jarmużem, marchewką i orzechami - bez soli 175

Nie muszę chyba przekonywać nikogo, że jarmuż jest zdrowy? W naszym domu gości dość często, choć przyznaję, że długo przekonywałam się do niego. Dzisiaj chcę Was

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ptysie z łososiowym musem 186

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam

UgotujmyTo.pl
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 145

Wycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym

Apetyczna babeczka
Rydze w pomidorach 210

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Daktylowe kulki mocy 311

produktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście uwielbiam formować idealnie  okrągłe  kulki i zastanawiać się, którą obtoczę w danym produkcie. Moim  faworytem  jest kokos i gorzkie kakao. Tak naprawdę składniki możecie komponować dowolnie. Coś odjąć, coś dodać, zależnie, co macie pod ręką. Te kulki są mega uniwersalne(...)szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy użyciu malaksera lub młynka rozdrobnij na małe kawałeczki orzechy i pestki słonecznika. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz także

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
fasolka z szynką po bretońsku 149

fasolka po bretońsku Gdyby spytać rodowitego Bretończyka, o  fasolę po bretońsku, to na jego twarzy z pewnością ujrzelibyśmy wyraz zakłopotania i niezrozumienia. Danie to bowiem bardziej przypomina potrawy z kuchni angielskiej, niż specjał rodem z północnego wybrzeża Francji. Nie zmienia to jednak faktu, że ta potrawa, nazywana u nas powszechnie bretonką, warta jest by często o niej pamiętać(...)minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia). Tak zawekowaną fasolkę możemy przechowywać kilka tygodni

Miód i pieprz
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 166

miodu, bo, bądź co bądź, mamy go całą beczkę. Książka zawiera różnorodne przepisy, których wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u  Lebovitza , ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy(...)Katie do stołu, żeby ich wysłuchać. A potem czeka Was wyśmienita uczta, która zaspokoi nie tylko Wasz głód, ale także zapewni wspaniałe wrażenia estetyczne. Tego Wam serdecznie życzę i gorąco polecam książkę. Moja ocena: **** * (4,5/5)   Pół gwiazdki odejmuję za braki i różnice między wydaniem polskim a oryginalnym. Jeśli jeszcze ktoś nie śledzi (no nie wierzę, że ktoś

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 117

kilku programach na Kuchnia+ natknęłam się na ich serię "Kudłaci Kucharze na diecie" i oszalałam na punkcie przepisów, które w niej prezentowali. Dietetyczna lasagne, zdrowe wersje najbardziej znanych dań na wynos i słodkości. Bardzo podobało mi się ich podejście do odchudzania i postanowiłam zaopatrzyć się w ich książkę kucharską. Nie żałuję, gdyż można w niej znaleźć niesamowite i mega(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce. Teraz możemy łączyć wszystkie składniki. Na patelnię z nieprzywierającym dnem lub do woka wlewamy łyżkę oleju, gdy będzie już gorąca wrzucamy na nią cebulę oraz paprykę. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy drugą łyżkę oleju i dodajemy kurczaka, całość solimy i pieprzymy

Cooking Monster
Akcja: wcisnąć się w kieckę do lata! 154

będę głodować, a jeść to co lubię, ciacha też, i buły, tak, bułki są pycha!. Korzystam z darmowej aplikacji „S health”, w której rano (jak piję gorącą wodę) wpisuję dokładnie to co mam zamiar zjeść przez cały dzień. Jak to już wklepię, to widzę jak wygląda bilans składników energetycznych i wtedy koryguję, np. rezygnując z banana czy też(...)wodę i kawę bez cukru (bo lubię). Na dziś to tyle, w sobotę będzie tydzień. Mam nadzieję, że będę mieć się czym pochwalić, bo obmierzyłam sobie wszystko co się dało. Misiek w weekend będzie mi robił sesję zdjęciową, jak się majtam z hantlami, więc pokażę Wam swoje ulubione ćwiczenia. ps. Skoro teraz taka racjonalność to skąd ta nadwaga. Cóż, wystarczy

greenscarf
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 224

Są takie połączenia w kuchni śródziemnomorskiej, obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych

Karo in the Kitchen
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 188

wspólnego gotowania do psiankowatej akcji  organizowanej przez  Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem(...)wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, a mięso się przyrumieni. Podawać gorące. Smacznego

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania