rekompensuje nam poświęcony czas, swoim wybornym smakiem, oraz niezwykłym wyglądem gotowego dania. Warto więc, choć raz w roku w świątecznym okresie, skusić się na wykonanie dania ze szczupaka, a stanie się on wtedy z pewnością główną ozdobą świątecznego stołu. składniki cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek(...)wlewamy rybny wywar. Brytfankę nakrywamy przykrywką i szczupaka gotujemy na niewielkim ogniu przez czterdzieści minut. Następnie brytfankę zdejmujemy z ognia pozostawiając w niej rybę do wystygnięcia ( gorąca rozpadnie się przy wyjmowaniu). Ostudzonego szczupaka dzielimy na dzwonki, wywar spod gotowania przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy żelatynę i studzimy. Na dno dużego półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie
Miód i pieprzCiasto na zamówienie:) Miało być proste i mało pracochłonne. Dałam do wyboru trzy, to koleżanka wybrała akurat to, które ładnie wygląda, a jednak trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku(...)cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. W przeciwnym razie się przypali... Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy aż masło się stopi Odstawiamy masę kokosową do wystudzenia i gdy już ostygnie wylewamy na biszkopt Ostatni etap to polewa czekoladowa , którą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o
Eat me! Fit me!ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy na nim czas gotowania, temperaturę, program i moc działania. W zestawie znajduje się 2,2 litrowy pojemnik ze stali szlachetnej ( do miksowania ) , wkład do gotowania, 2 wkłady(...)DAMPFGAREN na 20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy papryki a łososia dogotowujemy. CAŁOŚĆ: Zalany wcześniej wrzątkiem kuskus mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę paprykami oraz posiekanymi, podprażonymi paprykami. Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam
Ostra na Słodkoczas!". Siadasz na kanapie, masz czas na książkę, dzieci w końcu same się bawią. Żeby było jeszcze milej, otwierasz czekoladę, którą ktoś przyniósł dzieciom, ale oczywiście im nie dasz, już lepiej sama zjesz. Pieczesz, smakujesz, przyjmujesz gości. Pijesz kawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca(...)niej kawałki kalafiora. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pierzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Kalafior powinien lekko się przyrumienić. Gorące cząstki przekładamy do miski lub na talerz, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pestkami granata. Dodajemy świeże zioła. Smacznego
bistro mamatowarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno dostać tutaj kiełbasę na białym(...)gazie ,ale z wyczuciem. Podajemy po kilku godzinach, dopiero kiedy wszystko przejdzie sobą, kiedy smaki się uzupełnią, kiedy wino złagodnieje...kiedy to wszystko przestygnie i nie będzie już takie gorące. Smakujemy z bruschettą i czerwonym winem,w towarzystwie roześmianych i pozytywnie zakręconych gości! U mnie świetnie sprawdziła się Porcelana Bogucice Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnisię między stronami tej książki i za każdym razem wychodzę upojona Jerozolimą. To zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska. Wiem, że "zjem ją w całości" gotując niemal wszystkie pokazane tu dania. Na początek wybrałam ciasto, które właściwie przygotował mój Syn. Wspólne popołudnia z książką i ciastem to nasze małe rytuały. Tak jak rytuałem o tej porze roku jest(...)pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 50 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować. Gorącym syropem polać ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika - należy to robić etapami, pozwalając na to, aby syrop stopniowo wsiąkał w ciasto. Przestudzone ciasto podawać z kleksem jogurtu, kawałkami pomarańczy
KUCHARNIAmiodowa szynka Pieczona w glazurze z miodu szynka, nie tylko zachwyci
Miód i pieprzPo przygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo
UgotujmyTo.plsłonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! To taka frajda i satysfakcja! Powiem, Wam, że rozmaryn był tak pyszny i chrupiący(...)być pięknie złoty, nie może absolutnie się przypalić bo byłby tylko gorzki, a sos były do wyrzucenia. Więc bądź uważny, mieszaj całość, jak osiągnie złoty kolor zestaw z ognia. Gorącym sosem polej pierożki i udekoruj karmelizowanym rozmarynem, który smakuje jak pyszne wyrafinowane chipsiki rozmarynowe. Całość posyp czarnuszką, którą dopnie smak "na ostatni guzik"! Zapraszam do stołu rozgość się wygodnie ;-))) Przepis
SMYKWKUCHNIwręcz nieprzyzwoicie, wiatrowi towarzyszą promienie słoneczne i wariacka wręcz temperatura: całe trzynaście stopni! Aż oczy przecierałam ze zdziwienia, patrząc na termometr w aucie. Czyżby wiosna przypomniała sobie o Danii...? Mam szczerą nadzieję; bo w końcu jak długo można chodzić w najcieplejszym z zimowych płaszczy...? Mi już się naprawdę znudziło. W niedzielę wybraliśmy się na zakupy. Takie poważne - meblowe(...)formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. 50 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami
Kulinarna Patilogiazbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię . A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam, tylko dlatego, że zasłużyłam. Gdy więc dostałam zaproszenie(...)pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową. Przełożyć na spód, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych dodatków lub użyć wszystkich. Ja najbardziej lubię pad thaia z kurczakiem i tofu, dlatego taką wersję prezentuję. Składników na pierwszy rzut oka może wydawać się dużo, ale danie robi się błyskawicznie. Potrzebujemy woka i wysokiej temperatury – całość usmaży się w kilka minut. Wystarczy nabyć odpowiednie składniki i przygotować je wcześniej tak, aby można było wszystko gotowe(...)oraz dużą szczyptę płatków chili – mieszamy. Przygotowujemy też wszystkie dodatki do podania widoczne w spisie, aby były pod ręką. W woku rozgrzewamy sporą ilość oleju, a gdy będzie gorący (na wok używamy zawsze dużego ognia) wrzucamy tofu (powinien smażyć się w niemal w głębokim tłuszczu). Smażymy tofu do czasu, aż będzie złote i wyławiamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik
Poezja smakuKiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce
Ogrodnik w podróżyTort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego
Kto ugości moich gości?Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam
Szefowa kuchni