dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:467/571)

Kiełbasiana zapiekanka 148

Kiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce

Ogrodnik w podróży
Tort makaronowy 203

Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego

Kto ugości moich gości?
Kurczak pieczony na butelce z piwem 386

Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam

Szefowa kuchni
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 213

Sajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok

Apetyczna babeczka
Zupa serowo - cebulowa. 140

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś(...)mikrofali. Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć pajdę chleba posypać serem i zapiekać w piekarniku. Mi najwygodniej jest wykonać to jednak na patelni. Zupę podajemy gorącą z pajdą z roztopionym serem. Pycha! Jeśli lubisz łagodniejsze sery, możesz wybrać inny z bogatej oferty serów francuskich dostępnych teraz w sklepach LIDL .  Tu możesz zapoznać się z całym

SMYKWKUCHNI
Sushi z komosą ryżową po polsku 187

W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć w programie na żywo „Opolskie o poranku” na kanale TVP Opole. Tematem naszej rozmowy były dobre kasze. Nie jestem ekspertką

Bon Appetit Małgorzaty
Królewska kartoflanka 143

Królewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem 219

Kochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w

Ania i Marcin gotują
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 155

Żeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie. Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Warzywny gulasz z dorszem 165

Oj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina Blue 125

Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie

mojewypiekiinietylko
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 379

Wyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam

Ostra na Słodko
Parówkowe buły 123

Parówkowe buły Kolacja , to wcale nie łatwy temat i nie ma się co śmiać , kiedy trzeba coś podać , chordzie małych smakoszy , przy których ,nawet największy krytyk

Ogrodnik w podróży
Perfekcyjny krem budyniowy-PORADY 209

gęsty, za rzadki, zważył się, a może miał grudki? Nie martw się..mi też ;) Pamiętaj tylko, by zważonego kremu nie wyrzucać od razu do kosza! Da się uratować i co ciekawe, w ogóle nie jest gorszy od tego niezważonego.  Podstawowy przepis na ten krem możecie znaleźć  TUTAJ Co więc zrobić, by krem budyniowy spełnił nasze(...)wody lub mleka, cały czas miksując.  KREM MA GRUDKI 1. Najczęstszym winowajcą jest tutaj budyń. By uniknąć grudek w kremie polecam mleko wymieszane z proszkiem budyniowym dodać do gorącego, a nie gotującego się mleka. Dzięki temu proces gęstnienia będzie trwać dłużej, ale zmniejszy prawdopodobieństwo powstania grudek. 2. Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być

Nastoletnie Wypiekanie
Tort naleśnikowy z mięsem 150

Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki ? Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci? Na słodko … na ostro …

Ostra na Słodko
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 137

Dyniofii – ciacho bez pieczenia Każdy kocha słodycze , mniej lub więcej , ale zawsze . Nie da się, żyć na samym słonym i gorzkim , musi być słodkie , choćby od czasu , do czasu . To ciacho powstało z potrzeby , czegoś słodkiego , ale nie koniecznie pieczonego , czegoś co będzie proste w wykonaniu , a składniki akurat z racji sezonu na dynie , są pod ręka " class(...)się rozpadać w papkę . Zestawiamy z ognia , dodajemy żelatynę i blendujemy na gładki mus . Herbatniki rozkruszmy , mieszamy z kako , wysypujemy na wyłożoną folią aluminiową blachę , rozkładamy równą warstwą , zalewamy gorącym musem z dyni i odstawiamy do przestygnięcia . Lekko przestudzony mus z ciastkami wstawiamy na około godzinkę do lodówki ,żeby stężał . Po tym czasie , wyjmujemy . W wysokim naczyniu, przygotowujemy sernik

Ogrodnik w podróży
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 149

tylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które nigdy nam się nie przejada. Danie, na które zawsze mamy ochotę. Co prawda nie popadamy w rutynę i w pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których(...)całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania