Kiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce
Ogrodnik w podróżyTort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego
Kto ugości moich gości?Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam
Szefowa kuchniSajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok
Apetyczna babeczkaJednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś(...)mikrofali. Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć pajdę chleba posypać serem i zapiekać w piekarniku. Mi najwygodniej jest wykonać to jednak na patelni. Zupę podajemy gorącą z pajdą z roztopionym serem. Pycha! Jeśli lubisz łagodniejsze sery, możesz wybrać inny z bogatej oferty serów francuskich dostępnych teraz w sklepach LIDL . Tu możesz zapoznać się z całym
SMYKWKUCHNIW ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć w programie na żywo „Opolskie o poranku” na kanale TVP Opole. Tematem naszej rozmowy były dobre kasze. Nie jestem ekspertką
Bon Appetit MałgorzatyKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżyKochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w
Ania i Marcin gotująŻeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie. Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie
Sztuka gotowania w/g SamiryOj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi
sierotka maRysia w kuchniWołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie
mojewypiekiinietylkoWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam
Ostra na SłodkoParówkowe buły Kolacja , to wcale nie łatwy temat i nie ma się co śmiać , kiedy trzeba coś podać , chordzie małych smakoszy , przy których ,nawet największy krytyk
Ogrodnik w podróżygęsty, za rzadki, zważył się, a może miał grudki? Nie martw się..mi też ;) Pamiętaj tylko, by zważonego kremu nie wyrzucać od razu do kosza! Da się uratować i co ciekawe, w ogóle nie jest gorszy od tego niezważonego. Podstawowy przepis na ten krem możecie znaleźć TUTAJ Co więc zrobić, by krem budyniowy spełnił nasze(...)wody lub mleka, cały czas miksując. KREM MA GRUDKI 1. Najczęstszym winowajcą jest tutaj budyń. By uniknąć grudek w kremie polecam mleko wymieszane z proszkiem budyniowym dodać do gorącego, a nie gotującego się mleka. Dzięki temu proces gęstnienia będzie trwać dłużej, ale zmniejszy prawdopodobieństwo powstania grudek. 2. Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być
Nastoletnie WypiekanieZnudziły Wam się tradycyjne naleśniki ? Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci? Na słodko … na ostro …
Ostra na SłodkoDyniofii – ciacho bez pieczenia Każdy kocha słodycze , mniej lub więcej , ale zawsze . Nie da się, żyć na samym słonym i gorzkim , musi być słodkie , choćby od czasu , do czasu . To ciacho powstało z potrzeby , czegoś słodkiego , ale nie koniecznie pieczonego , czegoś co będzie proste w wykonaniu , a składniki akurat z racji sezonu na dynie , są pod ręka " class(...)się rozpadać w papkę . Zestawiamy z ognia , dodajemy żelatynę i blendujemy na gładki mus . Herbatniki rozkruszmy , mieszamy z kako , wysypujemy na wyłożoną folią aluminiową blachę , rozkładamy równą warstwą , zalewamy gorącym musem z dyni i odstawiamy do przestygnięcia . Lekko przestudzony mus z ciastkami wstawiamy na około godzinkę do lodówki ,żeby stężał . Po tym czasie , wyjmujemy . W wysokim naczyniu, przygotowujemy sernik
Ogrodnik w podróżytylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które nigdy nam się nie przejada. Danie, na które zawsze mamy ochotę. Co prawda nie popadamy w rutynę i w pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których(...)całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego
Wypisz Wymaluj