dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:476/571)

Makowe święta, czyli... 215

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta

Ratunku obiad
Panna Cotta dla Pana Taty 117

eksperymentować także z innymi, a z włoską w szczególności. Lubię ją za prostotę składników, często także procesu samego przygotowania a jednocześnie za szlachetne i złożone smaki. Wielu potraw nie da się wiernie odtworzyć, może to kwestia innej jakości składników, niektóre zresztą nadal nie są u nas dostępne, zwłaszcza te stosowane regionalnie. Ale moja teoria jest jednak taka, że bez włoskiego(...)Można także przygotować jasny karmel lub czekoladowy sos jako dodatek. Aby wyjąć deser z filiżanki w ładnej, pełnej formie wystarczy, że filiżankę zanurzymy na kilka sekund w misce z gorącą wodą, oczywiście uważając, żeby woda nie nalała się do środka ;) Jeśli deser przygotowaliście w cienkich plastikowych lub silikonowych formach- zwykle wystarczy ogrzać je w dłoniach. Słodkiego gotowania

Pichceniomania
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 199

Wielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki

Karo in the Kitchen
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe 131

składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę, że na raz dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis(...)zalewamy żelatynę wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pół szklanki śmietany podgrzewamy w garnuszku niemal do temperatury wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, by się rozpuściła. Następnie gorącą śmietaną z dodatkiem żelatyny zalewamy białą czekoladę. Od czasu do czasu mieszamy, by czekolada się rozpuściła. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. W misie umieszczamy pozostałą śmietanę. Ubijamy ją na sztywno

MyCookBook.pl
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 134

Dziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was

My Culinary Art
Wytrawne ciastka alpejskie 193

najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów(...)ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed ich spożyciem, z uwagi na bardzo gorący farsz

Wyprawy kulinarne
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 204

Jakiś czas temu, przechodziłam w Poznaniu koło ryneczku z warzywami. Nie byłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go

Poezja Smaków - blog kulinarny
Temari sushi 148

Jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory

mojewypiekiinietylko
Dziś są bloga urodziiiiiny! 148

sałatę trzeba siać stopniowo, bo nikt nie da rady przejeść grządki wysianej na raz.  Z niewypałów warto wspomnieć kalafiory i brokuły- nie zdążyły zakwitnąć. Bakłażany też nie dały rady- miały za małe doniczki, podobno są wrażliwe na brak miejsca. Co mnie smuci niezmiernie to fakt, że chyba pożegnamy się z naszą azalią- pięknie, niebieskokwitnąca krzewinka wygląda jakby nie przetrwała(...)ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca i zastyga kiedy stygnie- może być ciężko wyjąć z formy zimne muffiny.     I jemy! Świętujemy i słuchamy, wyobrażając sobie, że zamiast Mr President jest Ms Mirabelles

les mirabelles
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 218

właśnie teraz, gdy trzymam w ręce polskie wydanie "Szybko, świeżo, prosto" autorstwa uwielbianej na całym globie Donny Hay . Pięknie wydana książka z ponad 160 przepisami na świeże i proste dania na każdą okazję ukazała się właśnie dzięki wydawnictwu Albatros .   Kto z nas choćby raz nie zainspirował się jednym z cudownych przepisów autorstwa Donny lub choć nie westchnął(...)pełen kuchennych gadżetów, programy telewizyjne, książki.  Dla mnie jest kulinarną boginią głównie za sprawą absolutnie genialnych deserów - tu przemawia przeze mnie niepoprawny łasuch, ale uwierzcie, że jej wytrawne danie są równie doskonałe.  Książka została podzielona na trzy tytułowe działy - Szybko, Świeżo i Prosto , a każdy z nich na dwie części "Słodko" i "Słono" . Bardzo fajny to układ

KUCHARNIA
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 151

powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia, która urodziła się, wychowała i wyszła za mąż za mojego Dziadka w Chorwacji(...)gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut.  2. Zestawiam z ognia, miksuję i ponownie stawiam na ogień. Doprowadzam do wrzenia. Rozrabiam w kubku serek z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie kubek wstawiam do zimnej wody, żeby wystudzić zawartość.  3. Wtedy wsypuję do niego mąkę, ponownie rozrabiam na gładką masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym 149

Dietetyczna potrawka z kurczaka na błyskawiczny obiad Dziś propozycja na bardzo szybki, ale w pełni dietetyczny obiad, po ciężkim dniu pracy.  Przyznam szczerze, że gdy

Grunt to przepis!
Gulasz z indyka i cukinii 215

Sezon na cukinię w pełni, więc korzystając z tego przygotowałam gulasz z indyka i cukinii. Gulasz z dodatkiem cukinii wyszedł bardzo delikatny.  Przyprawy bardzo fajnie

Kuchcik gotuje
Dorada pieczona w soli morskiej 167

Dorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej

Food Square
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 240

Początek grudnia może być pięknym czasem. Przymrozki, szron na drzewach, puszysty śnieg... I chociaż o tej porze roku nie byłoby to nic dziwnego, to za moim

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania