Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć
karmelowyDzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce
Zgrabne GotowanieRolada szpinakowa z farszem z ricotty, żółtej i czerwonej papryki, czarnych oliwek, parmezanem, aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę serwuj ę z sa ł at ą ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i grillowanym pieczywem. Smacznego :) **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso(...)tuorli d'uovo. Aggiungiamo la farina con il bicarbonato e 2 albumi montati a neve. Mescoliamo bene il tutto. Versiamo il composto su una teglia foderata con carta da cucina che inforniamo per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciamo raffreddare. A questo punto iniziamo a preparare il ripieno. Sgoccioliamo la ricotta. Tagliamo
La grande e la piccola cuocaKurczak po meksykańsku tex-mex, trochę w stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku(...)powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi. Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto z patelni, posypanego kolendrą lub pietruszką. Post Kurczak po meksykańsku Tex-Mex pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniFlaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na
dom-agi.plmake tagliatelle by myself. Other types of pasta are available at a local shop where they have a wide range of it. Sekretem tego sosu, jak i każdego innego dania, są świeże składniki. W tym wypadku szpinak. Podstawą dobrego sosu szpinakowego jest ten świeży, liściasty szpinak, a nie mrożona pulpa, którą możemy kupić za 2 złote w sklepie(...)cream to it. Stew it on a medium heat till the liquid is boiled away and the sauce becomes thick. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka na brązowy kolor. Gorącego kurczaka dodajemy do sosu szpinakowego i przez chwilę dusimy. Sear the chicken on another pan. Put the hot chicken to the spinach sauce and stew it for a minute Makaron
Jacob Tasteswszyscy dobrze wiemy jednym z najpopularniejszych dań / deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE . Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy(...)delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami . Tego nie da się opisać – tego trzeba spróbować! Ja ze swojej strony powiem jedno : niebo w gębie!!! SKŁADNIKI : CIASTO MAKARONOWE NA PIEROŻKI: * mąka pszenna ( durum ) – 200 g * jajko
Ostra na SłodkoJuż kilka razy stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę
Czerwień i błękitmożna oczywiście poszerzać i modyfikować, z tym, że moim zdaniem dodatków nie powinno być na pizzy zbyt wiele, gdyż wówczas ciasto robi się zbyt miękkie i gumiaste. Do przygotowania dania użyłem: 700 gram mąki typu 00 (do pizzy), 25 gram świeżych drożdży, 1 puszki pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczek cukru, 1 ząbka czosnku, suszonego oregano, suszonej(...)rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Co istotne blacha, na której zamierzałem piec pizzę powinna znajdować się wewnątrz piekarnika w czasie jego nagrzewania. Kiedy piekarnik był już rozgrzany wyjąłem z niego gorącą blachę i położyłem na niej pizzę. Piekłem w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Po tym czasie brzegi pizzy powinny być mocno przyrumienione, sos roztopiony, a ciasto chrupiące. Jak już
Wyprawy kulinarnejego działaniem. A potrafi naprawdę wiele. Najbardziej doceniam jak niezwykle wyostrza wzrok. Pozwala dojrzeć piękno schowane za zasłoną pozorów i powierzchowności. Rozpala zmysły spragnione czystych dźwięków, soczystych barw i gorących uczuć. Daje wolność i niczym ni skrępowaną radość. Eliksir życia. Brzmi dziwnie? A może to zwykły wymysł? A może jedynie mikstura z bajki, w którą wierzą tylko dzieci? Jeśli(...)przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą
KUCHARNIAAwokado albo smaczliwka (Persea Scheffer) to daleki kuzyn gruszki. Uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla
mojewypiekiinietylkoNie napracujecie się przy tej zupie. Warzyw nawet nie trzeba obierać, wystarczy je tylko porządnie wyszorować. To stuprocentowo wegańska, lekka i bardzo zdrowa zupa. Na diecie
Karo in the KitchenJakiś czas temu był taki kurczak ..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny
Moje domowe kucharzenieSzparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię