dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:472/571)

Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką 142

No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki ! Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi! Naleśniki

Ostra na Słodko
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 284

wszystkich tych składników na raz. Zazwyczaj zawartość alkoholu w gotowym produkcie wynosi między 40 a 45%. Do przygotowania nalewki wybieramy tylko dojrzałe, pełne smaku owoce. Niedojrzałe odrzucamy – mogą dać nalewce posmak surowizny, a jego nie będzie możliwości się w gotowym trunku pozbyć.   Owoce myjemy zawsze przed przebieraniem i wyjmowaniem pestek czy odrywaniem ogonków – w odwrotnej kolejności owoce nabrałyby niepotrzebnie(...)przeprowadzony w lodówce, w ok.4⁰C – powoli. Zostawiamy słoik z zalanymi alkoholem owocami w lodówce na 3 doby. PRZYGOTOWANIE 5 dzień W rondelku 200g drobnego białego cukru zalewamy 150ml gorącej wody, dodajemy laskę cynamonu –połamaną na mniejsze kawałki, podgrzewamy całość na kuchence i mieszając – zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy.   Z cukru i wody musimy uzyskać syrop, w innej postaci

Karo in the Kitchen
Prawdziwe domowe burgery 178

Lubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie

Pociąg Do Kuchni
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 243

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 256

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów

Ostra na Słodko
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 137

taki lubię najbardziej, więc postanowiłam dodać truskawki na końcu. Jedyną wadą tego było to, że szumowina, którą usuwałam z owoców przy pierwszym gotowaniu, wmieszała się w dżem i nie dało się jej oddzielić. Tak więc dżem jest mniej klarowny. Jednak nie jest to wada. Wagi owoców podaję po umyciu i obraniu. Smacznego! Składniki: 1400 g truskawek  1100 g rabarbaru(...)małym ogniu. Wrzuć opłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą 170

O mielonych można by dużo pisać. Ile kuchni, narodów tyle pomysłów i przepisów. Różne gatunki mięs, różne dodatki i w efekcie – różne smaki. Mięso z

mojewypiekiinietylko
Pieczony, prasowany boczek 168

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po

Ogrodnik w podróży
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 183

się na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam(...)Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5 min.). Uważaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 179

bajka! Ale moim obowiązkiem jest tutaj dodać, że agroturystyki mogą być położone na odludziu i nadają się jako miejsce noclegu dla osób, które wybrały się do Toskanii samochodem. Zresztą gorąco polecam ten środek transportu po Toskanii, gdyż pozwala Wam na pełną mobilność i bezproblemowe dotarcie do maciupkich, urokliwych miasteczek. Do Toskanii wybrałam się z Mężem i parą przyjaciół. Nasz(...)lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana dla dzieci, jednak z Mężem uwielbialiśmy tam chodzić, a karmienie z ręki kozy czy świnki było bezcenne. Agroturystyka Cetine Vecchie również miała swoje winnice

Chilli Czosnek i Oliwa
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 166

Ceramiczna Elegancja  jest to linia niezwykle elegancka, z klasą. To naprawdę widać! Dodatkowo naczynia z tej linii długo utrzymują ciepło. Patelnia ściągnięta z ognia jeszcze kilkanaście minut jest gorąca. Pewnie to dzięki grubości dna, które ma aż 4 mm grubości. TRADYCYJNIE MOJE PLUSY: silikonowo-bakelitowa rączka - umożliwia nam pewny chwyt i nie wyślizguje się z mokrych dłoni, doskonałe(...)ukrywam, że wciąż staram się znaleźć minusy i niedociągnięcia w produktach. Cóż, na razie bezskutecznie. Ale to dobrze. Nadal mnie zaskakują, kiedy już myślę, że lepiej już się nie da w moje ręce wpada kolejny produkt, który sprawia, że otwieram usta ze zdziwienia, że poziom jakości i właściwości ponownie wzrósł o kolejny poziom :) SERDECZNIE POZDRAWIA WAS Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 377

Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się

Karo in the Kitchen
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 172

   Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie

Smaczne Zdrowe
Makowiec zwijany 1178

folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki(...)koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.                      Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem. Składniki na lukier: ·          1 szklanka cukru pudru ·          3 - 4 łyżki gorącej wody

Proste Potrawy
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 295

generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie(...)niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy (2 na osobę) i zalej gorącą zupą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania