No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki ! Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi! Naleśniki
Ostra na Słodkowszystkich tych składników na raz. Zazwyczaj zawartość alkoholu w gotowym produkcie wynosi między 40 a 45%. Do przygotowania nalewki wybieramy tylko dojrzałe, pełne smaku owoce. Niedojrzałe odrzucamy – mogą dać nalewce posmak surowizny, a jego nie będzie możliwości się w gotowym trunku pozbyć. Owoce myjemy zawsze przed przebieraniem i wyjmowaniem pestek czy odrywaniem ogonków – w odwrotnej kolejności owoce nabrałyby niepotrzebnie(...)przeprowadzony w lodówce, w ok.4⁰C – powoli. Zostawiamy słoik z zalanymi alkoholem owocami w lodówce na 3 doby. PRZYGOTOWANIE 5 dzień W rondelku 200g drobnego białego cukru zalewamy 150ml gorącej wody, dodajemy laskę cynamonu –połamaną na mniejsze kawałki, podgrzewamy całość na kuchence i mieszając – zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy. Z cukru i wody musimy uzyskać syrop, w innej postaci
Karo in the KitchenLubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie
Pociąg Do KuchniNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na SłodkoNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na Słodkotaki lubię najbardziej, więc postanowiłam dodać truskawki na końcu. Jedyną wadą tego było to, że szumowina, którą usuwałam z owoców przy pierwszym gotowaniu, wmieszała się w dżem i nie dało się jej oddzielić. Tak więc dżem jest mniej klarowny. Jednak nie jest to wada. Wagi owoców podaję po umyciu i obraniu. Smacznego! Składniki: 1400 g truskawek 1100 g rabarbaru(...)małym ogniu. Wrzuć opłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane
Anioszek w kuchniO mielonych można by dużo pisać. Ile kuchni, narodów tyle pomysłów i przepisów. Różne gatunki mięs, różne dodatki i w efekcie – różne smaki. Mięso z
mojewypiekiinietylkoPieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po
Ogrodnik w podróżysię na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam(...)Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5 min.). Uważaj
Chilli Czosnek i Oliwabajka! Ale moim obowiązkiem jest tutaj dodać, że agroturystyki mogą być położone na odludziu i nadają się jako miejsce noclegu dla osób, które wybrały się do Toskanii samochodem. Zresztą gorąco polecam ten środek transportu po Toskanii, gdyż pozwala Wam na pełną mobilność i bezproblemowe dotarcie do maciupkich, urokliwych miasteczek. Do Toskanii wybrałam się z Mężem i parą przyjaciół. Nasz(...)lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana dla dzieci, jednak z Mężem uwielbialiśmy tam chodzić, a karmienie z ręki kozy czy świnki było bezcenne. Agroturystyka Cetine Vecchie również miała swoje winnice
Chilli Czosnek i OliwaCeramiczna Elegancja jest to linia niezwykle elegancka, z klasą. To naprawdę widać! Dodatkowo naczynia z tej linii długo utrzymują ciepło. Patelnia ściągnięta z ognia jeszcze kilkanaście minut jest gorąca. Pewnie to dzięki grubości dna, które ma aż 4 mm grubości. TRADYCYJNIE MOJE PLUSY: silikonowo-bakelitowa rączka - umożliwia nam pewny chwyt i nie wyślizguje się z mokrych dłoni, doskonałe(...)ukrywam, że wciąż staram się znaleźć minusy i niedociągnięcia w produktach. Cóż, na razie bezskutecznie. Ale to dobrze. Nadal mnie zaskakują, kiedy już myślę, że lepiej już się nie da w moje ręce wpada kolejny produkt, który sprawia, że otwieram usta ze zdziwienia, że poziom jakości i właściwości ponownie wzrósł o kolejny poziom :) SERDECZNIE POZDRAWIA WAS Wasza BLONDYNKA
Blondynka GotujeZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się
Karo in the KitchenPrzeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie
Smaczne Zdrowefolią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: · 3 szklanki mąki(...)koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem. Składniki na lukier: · 1 szklanka cukru pudru · 3 - 4 łyżki gorącej wody
Proste Potrawygeneralnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie(...)niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy (2 na osobę) i zalej gorącą zupą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa