mojprzepisna.pl | Pizzerinki Mini pizze powstały spontanicznie, potrzebny był obiad na już, a lodówka pusta. Na 1 listopada wszystkie sklepy zamknięte, więc do sklepu nie ma co
moj przepis nasama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze , wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie pachnącą świeżym praniem kołdrą. Nie zajęło zbyt wiele czasu zapadnięcie w spokojny, wypełniony marzeniami sen. Obudził mnie C., kiedy nad ranem wrócił(...)babeczki. Przechowywać w lodówce; wyjąć 20-30 minut przed podaniem. Smacznego! Muszę przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer. I choć dziś ze dwa razy pokazało się słońce, bałam się ryzykować wyprawę dłuższą niż pod najbliższe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWSTĘPNA powinna polegać na tzw. rozmiękczaniu organizmu , czyli nawadnianiu i rozgrzewaniu , co sprzyja wydalaniu wszystkich toksyn i stwardniałych złogów. Minimum przez tydzień zalecana jest sauna lub gorące kąpiele zakończone zimnym natryskiem oraz wysoka podaż płynów (minimum 2 litry dziennie), w tym świeże soki z kwaśnych owoców. Wstępne przygotowanie organizmu warto wzbogacić ćwiczeniami i masażami, które oprócz rozgrzania(...)węglowodanów z nabiału i zboża oraz białka zwierzęcego, ich gwałtowne odstawienie często kończy się omdleniami - 5 niedużych posiłków dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona
NaKońcuJęzykaPolędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej
mojewypiekiinietylkomąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Zagotować, cały czas mieszając. Do małej miseczki wlać wrzątek, rozpuścić w nim żelatynę, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, do żelatyny dodać 2 łyżki gorących owoców, wymieszać. Dodać żelatynę do reszty owoców, dokładnie wymieszać, wyłączyć palnik. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie schować do lodówki na 2 godziny. W misie miksera umieścić serek, zmiksować na gładką(...)przy węższych blatach, biszkopt może się łamać. Dlatego rada: jeżeli zmierzycie wysokość całego biszkoptu i wyjdzie Wam, że na jeden blat wypada mniej niż 1,5 cm, wówczas radzę dany biszkopt podzielić np. na dwie części i upiec kolejny biszkopt już z połowy składników. Smacznego! Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis namasła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli(...)miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych i czasochłonnych, ale wierzcie mi – raz do roku na Marcina – warto. Dla ich niepowtarzalnego smaku, wspaniałego ciasta, niesamowitego nadzienia… i nie tylko. Goraco polecam i życzę smacznego. Wpis sponsorowany. Do wypieku użyłam białego maku oraz sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich
mojewypiekiinietylkomasła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli(...)miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych i czasochłonnych, ale wierzcie mi – raz do roku na Marcina – warto. Dla ich niepowtarzalnego smaku, wspaniałego ciasta, niesamowitego nadzienia… i nie tylko. Goraco polecam i życzę smacznego. Wpis sponsorowany. Do wypieku użyłam białego maku oraz sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich
mojewypiekiinietylkoKażdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. I to taką szczerą miłością ;) Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do
Ostra na SłodkoDzwonię do mamy i pytam: - Co tam dzisiaj dobrego upichciłaś? A ona na to: - Leczo. Myślę sobie: Leczo? Mmm, sama bym zjadła. Dobrze
Szybko SzybkowarKokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w
Ogrodnik w podróżyOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz
mojewypiekiinietylkoCałe lato mimo tego, że liczę kcal, jem lody. Oczywiście nie codziennie, bo nie jest, niestety aż tak gorąco, o kalorie się nie martwię, każde lody jakie robię są bez cukru, bez śmietany itp. Tak! Można takie zrobić! I powiem więcej są dużo, dużo lepsze w smaku niż te na śmietanie. Z lodami eksperymentowałam w domu kilka lat. Efekty(...)łatwiej będzie Wam wtedy formować kulki. Lody możecie podać same bądź polać sosem, będzie pasował np. piernikowy, waniliowy bądź karmelowy. Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu! Koniecznie dajcie znać!!! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIW swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak
Kuchcik gotujePrawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący
Pociąg Do KuchniKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników
Poezja smaku