Przesmaczna alternatywa wędliny kanapkowej Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki) . Nie mogłam się
Grunt to przepis!Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż
Kulinarna PokusaKnedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w
mojewypiekiinietylkoPikantna zapiekanka z kurczaka, to szybki i prosty obiad. Nawet jeśli nie macie pod ręką oryginalnych składników, z łatwością je zastąpicie (zaraz podpowiem jak :)). Pikantna zapiekanka
Pociąg Do KuchniŁosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła(...)można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach! Gorąco polecam
Ratunku obiadKiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych ogórków. Przepisy na słoikowe przetwory prawie bez zmian przejęłam
Codziennik Kuchennynaturalną. Gorąca woda - odpowiednio dobrana temperatura wody nie zepsuje smaku yerba mate, a także nie pozbawi jej cennych właściwości zdrowotnych. Nie wskazana jest woda ani za gorąca ani za zimna. Najlepszą temperaturą będzie ok. 75*C. Żeby taką uzyskać, należy odstawić wrzątek na ok. 5-10 minut. Jednak to też nie gwarantuje nam uzyskanie odpowiedniej temperatury. Dlatego(...)wygląda następująco: Curado naczynia z tykwy - polega na wydrapaniu resztek owoców z wnętrza tykwy Napełnij naczynie do ok. 2/3 wysokości suszem yerba mate (może być zużyty z innej zaparzki). Zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 12 godzin. Opróżnij naczynie i przemyj bieżącą wodą. Wydrap dokładnie łyżeczką resztki owocu ze ścianek tykwy. Zostaw do osuszenia. Konserwacja tykwy Naczynie
Zdrowie na języku :Pdiety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się(...)dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody
karmelowyWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę(...)smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty
Moja DelicjaWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę(...)smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty
Moja Delicjastylu. W weekendy jem śniadanie z Niną i jest to zazwyczaj 9 rano, więc kończę jeść o 17. Przez cały dzień piję herbatki ziołowe, kawę z cukrem! i gorącą wodę z cytryną. Spadek wagi dziennie 0,5 kg w pierwszym tygodniu. Wiem, wiem, zaraz będą komentarze, że to nie tłuszcz, a woda, że niezdrowo, bo brak śniadania(...)jemy wyłącznie w ciągu wybranych 8 godzin dnia. Dla jednych optymalne będą godziny od 8 do 16, dla innych od 12 do 20. Wybór należy do ciebie, masz tylko dać odpocząć układowi pokarmowemu przez bite 16 godzin. Zasady diety – podsumowanie *Jesz przez 8 godzin. Czyli od 12 do 20, od 9 do 17, od 11 do 19… *Przez
greenscarfOMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET Sezon grzybowy w pełni, wśród grzybów kurki! Danie obiadowe z kurkami już było, teraz czas na śniadanie. A jak śniadanie to jajka, tylko, że na jajecznicę nie miałam ochoty. Wykluczając oczywiste wybór okazał się prosty – robimy omlet! Decyzja okazała się świetnym wyborem, zapraszam do gotowania! Mushroom season is open, and among them there(...)gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when it’s hot, cause – attention
Martyna CooksOdcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę z połamaną czekoladą na garnuszku z gorąca wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone(...)powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą. Wszystkie dania wyszły przepyszne i na koniec sprawiliśmy sobie prawdziwą ucztę! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie
karmelowySernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki(...)komponuje z jagodami, oczywiście nie należy przesadzać z ilością, aby nie zdominował całości. I jeszcze na koniec jedna rada. Nie bójcie się piec serników, a Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na serniki znajdujące się na blogu, nie tylko pieczone: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik
mojewypiekiinietylkoW zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla
Moja Delicja