roku: - Pora gorąca (marzec-maj) – bez deszczu, bardzo gorąco; - Pora deszczowa (czerwiec-październik) – deszcz prawie codziennie przez godzinę lub dwie, albo przez kilka godzin w nocy, gorąco; - Pora chłodna (listopad-luty) – niewielkie opady deszczu, nieco chłodniej. BANGKOK Największym ośrodkiem ruchu turystycznego w Tajlandii jest oczywiście Bangkok. To miasto to nic innego jak metropolia południowo- wschodniej(...)Birmańczyków. Wihan Phra Mongkhon Bophit - Świątynia Wihan Phra Mongkhon Bophit, znajduje się w pobliżu ruin świątyni Wat Phra Si Sanphet i od swego sąsiada wyróżnia się zachowanymi kształtami. Nie dajmy się jednak zmylić, bo ta świątynia pochodzi z XV wieku, ale w 1767 roku została zniszczona przez Birmańczyków i ponownie zrekonstruowana w połowie XX wieku. Niemniej, znajduje się tutaj jeden
ClauditteMissCookingkonQbkowi włączył się tryb "Beztroski Globtroter", który na każde moje pytanie o nasze położenie odpowiada z niezmiennym entuzjazmem "jakoś dojdziemy". Jego zapał ostudził nieco pan kioskarz, który dobitnie dał nam do zrozumienia, że plecaki na plecach z pewnością ktoś obrobi i poradził przełożyć cenne rzeczy w bezpieczniejsze miejsca. W końcu jednak, nieokradnięci dotarliśmy na miejsce- do starego ogrodu przy uniwersytecie(...)białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy na blasze i lekko spłaszczamy palcem. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu można jeszcze lekko przypłaszczyć ciastka, bo są miękkie (uwaga, gorące!). Po ostygnięciu, w zagłębienie na wierzchu ciastka umieszczamy odrobinę konfitury różanej. I serwujemy pyszne, lekkie, marcepanowo-orzechowe cudeńka. A dom pachnie jak uliczki Erice
les mirabellesWitam. Ale fazka, jestem o krok bliżej w stronę spełniania marzeń, zadzwonili z master chef'a jadę na drugi etap castingów do Krakowa, kurde co ja
Kuba GotujeKaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1
ClauditteMissCooking