dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:469/571)

Prawdziwe domowe burgery 188

Lubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie

Pociąg Do Kuchni
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 258

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 264

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów

Ostra na Słodko
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 145

taki lubię najbardziej, więc postanowiłam dodać truskawki na końcu. Jedyną wadą tego było to, że szumowina, którą usuwałam z owoców przy pierwszym gotowaniu, wmieszała się w dżem i nie dało się jej oddzielić. Tak więc dżem jest mniej klarowny. Jednak nie jest to wada. Wagi owoców podaję po umyciu i obraniu. Smacznego! Składniki: 1400 g truskawek  1100 g rabarbaru(...)małym ogniu. Wrzuć opłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą 184

O mielonych można by dużo pisać. Ile kuchni, narodów tyle pomysłów i przepisów. Różne gatunki mięs, różne dodatki i w efekcie – różne smaki. Mięso z

mojewypiekiinietylko
Pieczony, prasowany boczek 176

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po

Ogrodnik w podróży
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 198

się na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam(...)Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5 min.). Uważaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 197

bajka! Ale moim obowiązkiem jest tutaj dodać, że agroturystyki mogą być położone na odludziu i nadają się jako miejsce noclegu dla osób, które wybrały się do Toskanii samochodem. Zresztą gorąco polecam ten środek transportu po Toskanii, gdyż pozwala Wam na pełną mobilność i bezproblemowe dotarcie do maciupkich, urokliwych miasteczek. Do Toskanii wybrałam się z Mężem i parą przyjaciół. Nasz(...)lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana dla dzieci, jednak z Mężem uwielbialiśmy tam chodzić, a karmienie z ręki kozy czy świnki było bezcenne. Agroturystyka Cetine Vecchie również miała swoje winnice

Chilli Czosnek i Oliwa
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 177

Ceramiczna Elegancja  jest to linia niezwykle elegancka, z klasą. To naprawdę widać! Dodatkowo naczynia z tej linii długo utrzymują ciepło. Patelnia ściągnięta z ognia jeszcze kilkanaście minut jest gorąca. Pewnie to dzięki grubości dna, które ma aż 4 mm grubości. TRADYCYJNIE MOJE PLUSY: silikonowo-bakelitowa rączka - umożliwia nam pewny chwyt i nie wyślizguje się z mokrych dłoni, doskonałe(...)ukrywam, że wciąż staram się znaleźć minusy i niedociągnięcia w produktach. Cóż, na razie bezskutecznie. Ale to dobrze. Nadal mnie zaskakują, kiedy już myślę, że lepiej już się nie da w moje ręce wpada kolejny produkt, który sprawia, że otwieram usta ze zdziwienia, że poziom jakości i właściwości ponownie wzrósł o kolejny poziom :) SERDECZNIE POZDRAWIA WAS Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 409

Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się

Karo in the Kitchen
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 185

   Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie

Smaczne Zdrowe
Makowiec zwijany 1195

folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki(...)koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.                      Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem. Składniki na lukier: ·          1 szklanka cukru pudru ·          3 - 4 łyżki gorącej wody

Proste Potrawy
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 303

generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie(...)niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy (2 na osobę) i zalej gorącą zupą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki 248

Przepis na tradycyjne gołąbki , znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy

NiePieprz.pl
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami 256

Mam nadzieję , że na Waszych Świątecznych stołach zagościło mnóstwo pyszności … ale od nowa chętnie będziecie do mnie zaglądać ! Dziś mam dla Was kolejny przepis z

Ostra na Słodko
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 390

  Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania