Lubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na SłodkoZaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to
UgotujmyTo.plkarpia, na dużej ilości cebuli i marchwi, który doprawiamy rodzynkami, migdałami, dużą ilością pieprzu, solą, w razie potrzeby także cukrem. W razie konieczności dodaje się także żelatynę (ale wtedy danie jest już koszerne). Karpia po żydowsku podaje się tradycyjnie z chałką. Składniki: co najmniej 1 karp o wadze ok 1.5 kg (w całości) 3-4 duże cebule(...)jakiś czas). Pozwalamy, żeby wywar z białkiem gotował się delikatnie parę minut – mieszając. Przecedzamy przez gęste sito wyłożone np. lnianą ściereczką lub gazą – wywar będzie przejrzysty. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę (nie przesadźcie z ilością – u mnie z podanych ilości składników wyszło około 1,7l czystego wywaru i 7 łyżeczek żelatyny zupełnie wystarczyło; nie chcemy żeby galareta
Pociąg Do Kuchnidane uczestniczyć. Mowa oczywiście o See Bloggers podczas którego poznałem tylu wspaniałych ludzi, że głowa mała i zobaczyłem jaka ogromna siła i jaki potencjał drzemie w blogosferze. To mi dało siłę i pokazało, że blogowanie naprawdę ma sens. Później przyszedł czas na pierwszą poważną współpracę, która pozwoliła mi uwierzyć, że to, co robię ma sens i może być sposobem(...)dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka
Food Squarebyło to ogromne przeżycie nawet dla tych, którzy nie są zagorzałymi kibicami. Chciałabym wędrować wzdłuż plaż, wynająć skuter i jeździć wąskimi uliczkami, zobaczyć, tak dużo jak tylko się da. Hiszpania kojarzy mi się z wiecznym słońcem, świeżymi owocami i warzywami i winem. Jeść i pić i nie myśleć o dniu codziennym. Zachodzić do małych knajpek serwujących pyszne lokalne jedzenie(...)twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią
dom-agi.plBread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski(...)zacznie być widocznie złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka
Karo in the Kitchen„- Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na
mojewypiekiinietylkoJuż od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu
Smaczne ZdroweŻur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany
Pełny talerzrazem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Ciasto w folii za chwilę znajdzie się
Grahamka, weka i kajzerkaJeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm , gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów
Kuchenne WariacjeMajonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak
Karo in the Kitchenswoje właściwości lecznicze, ale wspaniały zapach pozostanie, dlatego mimo wszystko warto. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości już w temperaturze 41 stopni, dlatego nie powinniśmy dodawać go do gorących napojów. Lepiej poczekać, aż się ostudzą - chyba, że zależy nam tylko na ich posłodzeniu. Apiterapia - to leczenie miodem i produktami pszczelimi. Miodu nie należy traktować jako lekarstwa, a jako dodatek(...)placu targowym warto zwrócić uwagę czy ma on oznaczony numer pasieki. Każda pasieka powinna być zarejestrowana u powiatowego weterynarza, który czuwa w razie wystąpienia chorób pszczół na danym obszarze. Najlepiej kupować miód wprost od pszczelarza, oczywiście nie zawsze mamy taką możliwość, jednak warto popytać znajomych. Na pewno znajdzie się ktoś kto ma dostęp do miodu z pewnego źródła
Mania Wypiekania