dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:471/571)

Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 200

nadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni w Kamiennej Górze, który kupiłam na wrześniowym Kiermaszu Produktów Regionalnych w Jeleniej Górze. Jeżeli macie możliwość kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak; bardzo łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się(...)duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól  2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy

Kuchnia Prezydentowej
Słodka plastelina 158

rocznicową kolację (w bardzo przyjemnym miejscu swoją drogą, o czym napiszę w jednym z kolejnych postów kilka słów więcej), nie daliśmy rady się wyspać, i wróciliśmy do Danii bardzo szczęśliwi, pełni wrażeń, choć niekoniecznie wypoczęci. Już się nie mogę doczekać kolejnych wakacji - tym razem nieco dłuższych, spokojniejszych. Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam masę plastyczną. Była niezwykle istotnym elementem pewnego projektu, który(...)masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna. Przepis znalazłam u  Rynn . Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym wstępem, który bardzo mi się przydał. Serdecznie polecam lekturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka dla leniwych 155

Czasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić

Proste-przepisy.pl
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 166

Po prawie dwumiesięcznej przerwie wracam...z grzybami, a konkretnie z maślaczkami. Dzisiaj Mała obudziła się bardzo wcześnie, więc postanowiłyśmy wybrać się na spacer do lasu. Nie

Nie tylko w kuchni
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 181

Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z kurkami 164

Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;)  Jest kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym, amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką mąki z amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto(...)tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta. Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.  Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód! Smacznego Jeśli lubisz tarty, zobacz również: tarta z zielonymi szparagami amarantusowa tarta z marchewką i   fenkułem

Codziennik Kuchenny
Sajgonko – krokieciki 131

Sajgonko – krokieciki zaczęłam robić już pewien czas temu. Potrzebowałam wtedy szybki pomysł na ciepłą kolację. Przeszukałam lodówkę i szafki w kuchni, no i znalazłam papier ryżowy

Smakowy Raj
ZUPA GULASZOWA 273

   Zupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na

Smaczne Zdrowe
Żeberka z grilla 193

Ten przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę

Kulinarna Pokusa
JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 147

Po ostatnich kotletach z kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 276

Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) Zupa ziemniaczana, ta wersja powstała ostatnio u nas w domu, gdy moja córka rano wstała i powiedziała proszę

Kuchnia na wzgórzu
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 146

roku pojawiły się na balu amerykańskich wyższych sfer. Jedynie brawurowa pokojówka zdobyła się na odwagę i spróbowała lodowy deser orzekając "Przepyszne!". Od czasów jaskiniowych znano ogień i gorące jedzenie , ale zimne potrawy traktowano  nieufnie, często z lękiem.  Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy z wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu(...)syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione maliny

KUCHARNIA
Karkówka pieczona na wielkanocny stół 393

  Umówmy się w jednej kwestii - sklepowe wędliny na wielkanocnym stole są passe. Wraca moda na domowe, pachnące przyprawami i wolne od chemii karkóweczki, balerony i

W poszukiwaniu inspiracji
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 163

Znów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już

Ostra na Słodko
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 179

Bardzo lubię programy kulinarne Ricka Steina. Szczególnie te, gdzie zabiera widzów do odległych krajów i przybliża nam te wszystkie cudowne egzotyczne smaki … i człowiek może

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania