dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:452/571)

Karkówka na obiad, przepis miesiąca 292

fajne mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad . Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego! Karkówka na obiad to temat przepisu miesiąca w kwietniu. Jestem ciekawa(...)Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką

codojedzenia
Idealna marchewka na krótko 219

skłonność do tracenia swojej, nomen omen, marchewkowej czerwieni, która pochodzi od karotenu. Nie zawsze musi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze. Aby zapobiec utracie koloru, a nawet go zintensyfikować, do duszonej marchewki należy dodać tłuszcz, którym w praktyce najczęściej jest masło lub podobna do niego(...)strony, z której wyrastała nać. Kroimy starannie w możliwie równą, ok. 1 cm kostkę. W rondlu, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu roztapiamy 3 łyżki masła. Gdy będzie gorące i płynne, wrzucamy do rondla marchewkę. Dolewamy nieco wody, dodajemy cukier i sól, a następnie dokładnie mieszamy. Podgrzewamy aż do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień. Marchewkę dusimy pod przykryciem

Kulinarna Pokusa
Krzepiąca zupa 139

chce, by jego kuchnia była właśnie taka. POWALAJĄCA. By każdego dnia domownicy i przyjaciele wyczekiwali na obiad wiedząc, że to będzie coś wyjątkowego. Jednak często te pomysłowe dania wymagają mnóstwa pracy i pieniędzy, a efekt końcowy może i jest wspaniały, ale niekoniecznie...sycący. A po długim, wyczerpującym dniu wszyscy chcą czegoś, co pokrzepi i wypełni burczący brzuch błogim(...)międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę.  Podawaj gorącą. Idealna na zimne wieczory. Smacznego, Paulina

Gotowanie to kochanie
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 313

samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe w sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko(...)nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają się pod dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie

Ostra na Słodko
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 157

W ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak

Kolizje Smaków
No i klops! Prosto z Kalifornii 279

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 149

Uwielbiane ciasto w mojej rodzinie. Lubiane to byłoby za mało powiedziane. Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że dzieci  również mogą pokochać szpinak. Upieczony quiche ze

Smaki Ewy
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 140

Składniki 4 -6 porcji: 1 kg żeberek, sól morska do smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert

Moniki Smakołyki
Tymiankowa brzoskwinia do mięs 167

Brzoskwinie do mięs robię w różnej formie. Postanowiłam spróbować wersji ziołowej. Potrzebowałam jakiegoś dodatku do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini

Buniabaje w kuchni
ciasto Delicjusz, z orzechami 350

Witam Kochani :-) Jako, że w powietrzu czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-) Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła(...)wlewamy mleko, z czego 0,5 szklanki zostawiamy i rozrabiamy w nim składniki. Do mleka dodajemy margarynę.  Wymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt.  Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy. MASA ORZECHOWA Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta) Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 110

Schabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety

Pociąg Do Kuchni
Eklery z budyniowym kremem 166

Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w każdy piątek wraz z moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać(...)razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą

Food Square
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 119

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam

Codziennik Kuchenny
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 143

Dawno nie było tutaj żadnych pierogów , więc pora nadrobić zaległości. Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi

Ostra na Słodko
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 179

Skarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania