dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:443/571)

Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 171

minionego tygodnia (tak na co dzień nie widujemy się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi(...)patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego! Nie ma się co oszukiwać - listopad to nie październik . Ciemno, zimno, wietrznie, i już nawet mrozić zaczyna! Odpowiedniego światła do robienia zdjęć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale marcinkowickie 144

wymieszaniu z płynem  II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą wyjmujemy z lodówki godzinę przed dalszą pracą. Po tym czasie zmięknie na tyle, że da się wałkować na umączonym lekko blacie, raczej należy delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto zostało jak najdelikatniejsze. Trzeba je rozwałkować na duży płat, będzie w nim widać i maślane kropy i drożdżowe(...)pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy ok. 15 minut, następnie po odsączeniu przy użyciu np. ściereczki na durszlaku mielimy mak dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę

I tu będę miała takie te
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 788

żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g  drobnego cukru do wypieków(...)dobrze) 100 g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki

Trzeci talerz
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 193

nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym spodzie.  Sernik według przepisu z bloga Moje Wypieki , z moimi małymi modyfikacjami (pominęłam mascarpone, dałam więcej twarogu, użyłam biszkoptów i dodałam ciemne kakao), który robiłam już kilka razy i zawsze udawał się znakomicie oraz smakował pysznie(...)gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy.  Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.  Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę

Słodko-Słony Świat Ilony
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 213

książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą(...)jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam je na tacy i potem wstawiłam

Blondynka Gotuje
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 254

Wchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym wzrokiem po całym obszarze w zasięgu Twego wzroku. "Nie masz nic słodkiego?", pytasz smutno. "Nie miałam czasu" - ona rzuca znad książki. "Jak to? Przecież Ty zawsze masz coś dobrego..." Z racji ciągłego zabiegania, wiecznego(...)kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy jabłkowe

W kuchni Karmel-itki
Kapusta z grzybami po lasowiacku 160

Choć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej

Trzeci talerz
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 115

boczkiem Tak, nie da się ukryć jesień nadeszła, dziś rano było osiem stopni, brrrr. Na obiad zaplanowałem zapiekane warzywną z makaronem, ale biorąc pod uwagę panującą aurę, postanowiłem " wzmocnić" danie o mocny jesienny składnik. Zrezygnowałem tym razem ze słonecznej oliwy, na rzecz kawałka surowego boczku. Mam nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć jesienną pogodę. składniki(...)farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 373

Kremowy i wyrazisty sos z marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy

Karo in the Kitchen
Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu. 162

Czasem bywa tak że w danym przepisie podane jest by użyć frużeliny. Ja sama na początku mojej drogi z wypiekami także zastanawiałam się co to takiego właściwie jest i gdzie można to kupić. Cóż dzisiaj, oparta na doświadczeniu sama już robię taki rzeczy i zdecydowanie polecam wam spróbować. W sumie podobnie się ją przygotowuje do zwykłych konfitur, choć ma mniejszą(...)gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę,  mieszamy dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników.  4. Zostawiamy do przestudzenia lub podajemy na gorąco.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 184

Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka

ClauditteMissCooking
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 175

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu(...)gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym.   The post Krem z selera z jabłkami i serem Stilton appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 380

Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielone risotto z gorgonzolą 166

Pierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w

Bon Appetit Małgorzaty
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 285

Wydawałoby się, iż w post apokaliptycznym świecie próżno szukać jedzenia, które oprócz podstawowej funkcji zaspokojenia głodu potrafi uraczyć także kubki smakowe. Przykład serii Fallout pokazuje, że jednak dałoby się połączyć te dwa elementy, oczywiście pomijając fakt, że pudełkowe jedzenie w grze przeleżało prawdopodobnie NIECO więcej czasu niż przewidział przedwojenny producent w kwestii „należy spożyć przed”. Ponownie bierzemy na celownik coś(...)opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę przepisu. 4. JAJKA (3 min) Kiedy ciasto nieco się ochłodzi (mniej więcej tak, aby po dotknięciu było jeszcze ciepłe, ale nie gorące) wbijamy do niego jedno jajko i znowu energicznie mieszamy. Na początku masa będzie wyglądała na taką, która nie połączy się z jajkiem, ale po chwili mieszania uzyskacie gładką, jednolitą konsystencję

Nerds Kitchen
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 232

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie

Basia w kuchni
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 398

kurczakiem w roli głównej i akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): > kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez(...)natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący sosem oblewamy odcedzony makaron/ryż i ew. ozdabiamy resztką ziół. OM NOM NOM! Post PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł pojawił się poraz pierwszy

Nerds Kitchen
Kurczak w sosie mole poblano 154

rozróżniamy kilka rodzai mole . Dziś skupimy się na mole poblano , sosie z dodatkiem orzechów, anyżu, cynamonu i wielu innych wspaniałych przypraw, których połączenie wynosi nas na nowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę przyznać, że długo szukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie(...)piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 177

pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 10 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz(...)rozgrzej olej obsmażaj kotleciki na silnie rozgrzanym tłuszczu - rób to szybko, aby mięso zamknęło się i delikatnie zarumieniło rozgrzej szybkowar, na dnie szybkowaru rozpuść dużą łyżkę masła na gorący tłuszcz w szybkowarze przekładaj podsmażone rolady (upewnij się, że tłuszcz jest rozgrzany, inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka) tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać

Szybko Szybkowar
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 166

Wizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham(...)pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy ok. 8-10 minut ( aż kalmary będą miękkie ). Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące! Pycha! Smacznego! PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni! Viva La Pasta

Ostra na Słodko
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 152

się znakomicie. Mnóstwo pysznego jedzenia z różnych stron świata. Byli goście z Polski, Hiszpanii, Turcji, Estonii, Niemiec, Włoch, Francji, Anglii, Ukrainy, i sama już nie wiem, skąd jeszcze. Przynieśli dania charakterystyczne dla swoich krajów, ale też te ulubione, własne. Najadłam się... Aż wstyd się przyznać, jak bardzo. Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie(...)białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 150

Dziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze,  z  duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania