Smaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo. Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad
NiePieprz.plnich cukier – całość rozbijamy tak długo, aż prawie rozpuścimy cukier i białka lekko zmienią kolor – nie ucieramy kogla mogla i nie napowietrzamy ich zbyt mocno. Ciepłą ale nie gorącą śmietanę (odstawcie ją po zdjęciu z ognia 10 minut pod przykryciem) wlewamy bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Nie napowietrzamy zbyt mocno. Krem przelewamy przez sito żeby(...)owocami. Swoją drogą – pamiętacie, że rozbijanie cukrowych, karmelowych skorupek na creme brulee to była jedna z małych przyjemności filmowej „Amelii” ? ;) SKŁADNIKI 500ml śmietanki 36% (deseru nie da się’odchudzić”, 30% śmietanka się nie nadaje!) 5 żółtek jaj rozmiaru L 5 łyżek cukru (75g) laska świeżej wanilii cukier trzcinowy do posypania spirytus do karmelizacji – jeśli
Karo in the Kitchenwakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków(...)Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia. Z podanych składników
Kulinarne Inspiracjeosobnika, nie minie chwila a pod jego wpływem zaczniemy kwestionować nasz dobry humor. Albo jeszcze gorzej- czuć się winni, bo w jakiś sposób nasze ukontentowanie osobnika takiego obraża. Nie da się tego uniknąć- nasze zadowolenie, z wcale nie doskonałego życia, zostaje podkopane. I co zrobić? Ja mówię- wziąć trzy spokojne wdechy, pójść do kuchni, wyjąć z lodówki śmietanę i zrobić(...)żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Wsadzamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy z formy- w razie problemów wystarczy formę zanurzyć na sekundę w gorącej wodzie. Foremkom silikonowym wystarczy nawet ogrzanie lekko dłońmi. Dekorujemy świeżymi kwiatkami fiołka i uszczęśliwiamy innych- albo siebie. A jeśli rozsmakowaliście się w fiołkowych kwiatkach, polecam zakładkę "fiołki" po prawej- jest
les mirabellesZostało mi po wczorajszej przygotowanej zupie trochę bulionu, dlatego dziś kolejna zupa na jego bazie. U nas w domu często jadamy zupy. Nie mamy chyba jakieś
BaRepasBardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno
dom-agi.plSkładniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięwłoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą(...)świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej) Dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki listków tymianku Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić
Nastoletnie WypiekanieJuż nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem(...)skleiły. Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieBita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody Wykończenie: Wykonanie bitej śmietany Żelatynę zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną żelatynę Tak przygotowaną(...)frigo per 3 ore e preferibilmente durante la notte . NOTA Quando si usa uno stampo a cerniera , apertura , avvolgerlo in un foglio di alluminio con attenzione in modo da non entrare in acqua , perché cuocere cheesecake in un bagno d'acqua . panna montata Ingredienti 500 ml di panna da montare
w mojej kuchnipowinno postać do dnia następnego, gdyż kruche miodowe ciasto zaraz po upieczeniu jest twardawe. Jeśli postoi przez noc, wtedy nabierze wilgoci z kremu i owoców. Nie da się zaprzeczyć, że trochę czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi(...)mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego używamy esencji - wlać ją dopiero po ugotowaniu budyniu. Do gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu. Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się
Codzienna kuchnia niecodziennaRyba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalneSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Kuchnia ŁukaszaZanudzę Was kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a
Moje domowe kucharzenie