dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:434/571)

Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 192

Zielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski

Anioszek w kuchni
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 132

Przepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler

Co na wege obiad?
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 213

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać

Karo in the Kitchen
Faszerowane, zapiekane pomidory 198

Składniki: (na 12 porcji) 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki

KreatywnePiny
Frittata z fasolki szparagowej 218

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie

zielonacukinka
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 151

W tym roku wykorzystuję dynię częściej aniżeli w tamtym roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak

Fabryka pomysłów
Czysty barszczyk z uszkami 411

Tak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek

Monia miesza i gotuje
Duński kiermasz i duński deser. Idealny na upały 165

Wczoraj wybraliśmy się na kiermasz, dumnie chełpiący się mianem największego w Danii. Muszę przyznać, że nie były to tylko czcze przechwałki; kramów tyle, że nie sposób obejrzeć wszystkich, a kupić na nich można chyba wszystko: niepotrzebne starocie, okna, kuchnie, dywany, sprzęt do kuchni wszelkiej maści, łóżka, konie, kurczaki, króliki i świnki morskie, przyprawy, churros, watę cukrową; i tylko jak przyszła(...)czerwcowym wydaniu magazynu Hjemmets bedste mad . Wyszło pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno schłodzona miseczka takiej zupy to idealny deser, podwieczorek lub... Obiad, gdy jest naprawdę gorąco. Spróbujcie koniecznie! Zupa jogurtowa z syropem z rabarbaru Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka skyr 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 300 ml mleka syrop

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 178

jest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła u nas dziko w ogródku. Czas gotowania - długo, wolno i ani minuty krócej. Rosół potrzebuje czasu, nie da się dobrego rosołu ugotować w 20 minut. Rosół musi pyrkać przynajmniej z dwie godziny. Dzięki temu, że nie gotuje się jak szalony, jest klarowny a nie mętny. Opalona cebulka - nadaje(...)usuwamy jarzyny i mięso, rosół możemy przecedzić dodatkowo przez sito. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na talerze nakładamy ugotowany makaron, dodajemy pokrojoną marchewkę, kawałki mięsa i zalewamy gorącym rosołem. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego

bistro mama
Ananasowa kopa bez pieczenia 226

trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :)  Zobaczcie również Kopę Pszczyńską , która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki:   200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)   1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki   ½ szklanki rodzynek(...)chwili, gdy czekolada się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Całość powinna zająć około 5 minut. Następnie pozostawiamy na chwilę (kilka minut), by lekko przestygła tzn. miała temperaturę ciała (gorąca czekolada może nam rozpuścić śmietanę) i polewamy nią wierzch kopy. Gotową kopę pozostawiamy na co najmniej godzinę w lodówce lub innym zimnym miejscu, by nabrała ładnej konsystencji

Smakowy Raj
Kurczak w musztardzie 3271

danie jest tak samo smaczne jak piękne. Jak na kurczaka za którym nie przepadam,  wyszło całkiem dobre. Duża ilość musztardy powoduje, że mięso staje się wyraziste. Danie wymaga nieco pracy, ale warto je zrobić. Użyłam udek kurczaka  zagrodowego, który jest zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Polecam! składniki 8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi(...)zbrązowią się  dobrze z jednej strony, przewróć je i obsmażyć na brązowo z drugiej strony. Odłożyć kawałki ładnie zrumienionego kurczaka na cebulę i boczek. Na gorącą jeszcze patelnię wlać wino, zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka  razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu

Stare Gary
Ciabatta 139

mogę sobie pozwolić później Wiem, że jest troszkę zachodu z przygotowaniem ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem…. Rozmarzyłam się…. Myślę, że czas już wstawić nową(...)takie;) Do przenoszenia ciasta łopatki są idealne! Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną mąką. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wstawiamy do GORĄCEGO piekarnika ok 230 stopni. Na dno piekarnika przed wstawieniem ciabatty wkładamy blaszkę z kostkami lodu i/lub spryskujemy w trakcie pieczenia ścianki piekarnika – trzeba uważać żeby nie spryskać światełka

UgotujmyTo.pl
Pachnące,zapomniane pigwy 176

Atlanty  to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść. Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur(...)piec około 1h, aż zmięknie. Przygotować nadzienie. Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem. Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki. Farsz nałożyć do połówek pigwy i wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut. Pigwa jest doskonała w smaku, nie rozpada się. Pigwa na modłę syryjską

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 198

ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) -  może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie(...)sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną  polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz szegedyński 626

gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego Podkarpacia to również kuchnia galicyjska, która zakorzeniła się u nas od czasów(...)partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania