Składniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie
ClauditteMissCookingzawsze do pączków daję alkohol. Nie w takich jednak ilościach! Dwie łyżki to stanowczo za dużo. Wydaje mi się, że olejek byłby dużo lepszym rozwiązaniem - bezpieczniejszym, no i da bardziej wyraźny smak. Dwie, trzy krople, i powinno się udać. Co do źródła... Kiedy drugi raz ciasto nie urosło, zła, wyrzuciłam plik z przepisem, w którym również znajdował się adres strony(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinać koła, malutkim kieliszkiem dziurki. Oponki odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte oponki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! A jak u Was pogoda...? Bo u nas znów zima... Kiedy C. wrócił z pracy, o pierwszej w nocy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie
Szefowa kuchnikażdy jeden i z niecierpliwością czekam na kolejne! Dzisiaj zapraszam Was na obiad, na pyszne soczyste mięso z kurczaka w towarzystwie słodkiej i delikatnej marchewki. Do przygotowania tego dania potrzebne są: 8 podudzi z kurczaka 1 młody seler (z natką) 1 młody por 1 pęczek młodej marchewki garść liści świeżej szałwii 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła(...)dente (na ząb). Ugotowane marchewki delikatnie wyjmijcie z w wody i osuszcie na ręczniku papierowym. Na patelni roztopcie 2 łyżki masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie. Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min. Serwujemy kurczaka na pieczonej porze i naci selera w towarzystwie marchewek. Możecie oczywiście podać
Kuba Gotujelenistwo mnie zastopowało, zostały więc ziemniaki, no to dzisiaj machnęłam ziemniaki pieczone vel Hasselback potatoes, które zostały dodatkowo przełożone serem wędzonym i szynką, czy czujecie ten aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem, podane ze szparagami i boczkiem(...)szynki, możemy pomóc sobie nożem, blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Blaszkę wyjmujemy, podajemy, ziemniaki pieczone jemy jeszcze gorące posypane siekanym szczypiorkiem. Smacznego! The post Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętematu cannelloni. Poprzedni przepis na wersję z mięsem i sosem pomidorowym był dość „bezpieczny” i „zachowawczy”, gdyż nie zawierał budzących większe kontrowersje składników. Dziś zaryzykujemy jednak użycie szpinaku – który gorąco polecamy, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy go lubi. Podobnież nie każdemu musi przypaść do gustu dość mocno śmietankowy smak wynikający z użycia twarożku ricotta. Jeśli jednak lubicie(...)cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia zrobić wrażenie na drugiej osobie Jest też dość łatwe
Kulinarna Pokusakarmelem Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki(...)małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając - całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje - gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia - żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można go schłodzić, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na tartę, która
Smakołyki Berenikiwidzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było juz curry , coś warzywnego , coś na słodko , a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;) Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się(...)mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal wrząca. Serwować ją z odzielnie ustawionymi dodatkami: cytryną (limonką), cebulą, papryczką chili, kolendrą i pikantnym sosem. Każdy doprawia sobie zupę wg gustu i idywidualnych upodobań smakowych, może
Codzienne GotowanieSezona na kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce - nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również(...)razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżek oliwy 1/2 - 3/4 szklanki cukru brązowego (ilość w zależności od kwaśności pomidorów i własnych upodobań) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler lub pół średniego (można też dać selerowe łodygi i liście do duszenia pomidorów, a potem je wyjąć) 2-4 łyżki soli morskiej 1/3 szklanki białego octu balsamicznego kilka łyżek octu zwykłego (do smaku, jak kto lubi(...)zgęstnienia. Od czasu do czasu trzeba mieszać i uważać, ponieważ bulgocze i chlapie! :) Można przykryć specjalną przykrywką z metalowej siatki lub dużym sitkiem/cedzakiem. Ewentualnie doprawić na koniec. 8 . Gorącym ketchupem napełniać wyparzone i osuszone słoiki, zamykać mocno i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie sprawdzić szczelność i wynieść do piwnicy lub spiżarki. Mogą być przechowywane do 8-9-u miesięcy. Przepis
Kuchnia PrezydentowejWeekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i
Zakątek rozkoszy kulinarnychMięsko na kanapki...pyszne, bo zrobione samodzielnie w domu..Ja miałam mięsko już z solanki, więc nie dodawałam praktycznie już żadnych przypraw..tylko z wierzchu natarłam
Moje domowe kucharzenieUwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a
Kulinarna PatilogiaKarkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i
Kuchnia z widokiem na ogród