Już nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem(...)skleiły. Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieBita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody Wykończenie: Wykonanie bitej śmietany Żelatynę zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną żelatynę Tak przygotowaną(...)frigo per 3 ore e preferibilmente durante la notte . NOTA Quando si usa uno stampo a cerniera , apertura , avvolgerlo in un foglio di alluminio con attenzione in modo da non entrare in acqua , perché cuocere cheesecake in un bagno d'acqua . panna montata Ingredienti 500 ml di panna da montare
w mojej kuchnipowinno postać do dnia następnego, gdyż kruche miodowe ciasto zaraz po upieczeniu jest twardawe. Jeśli postoi przez noc, wtedy nabierze wilgoci z kremu i owoców. Nie da się zaprzeczyć, że trochę czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi(...)mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego używamy esencji - wlać ją dopiero po ugotowaniu budyniu. Do gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu. Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się
Codzienna kuchnia niecodziennaRyba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalneSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Kuchnia ŁukaszaZanudzę Was kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a
Moje domowe kucharzenieDanie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji(...)lekko docisnąć dłonią. Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem) Podawać na gorąco
Kuchenne zapiski Edytywyobraźmy sobie ciocię Jadzię, która siadając na krześle, trzymając w rękach tackę z kiełbachą zalicza spektakularną glebę – i kto wtedy staje się atrakcją spotkania? Ba! I choćbyśmy zaserwowali dania z ośmioma gwiazdami Michelin, których nie powstydziłby się sam Mistrz Amaro to gwarantuję, że nie zrobią już one takiego wrażenia jak spadająca gwiazda Ciocia Jadzia z ketchupem(...)węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę groszy więcej i zakupić urządzenie z pokrywką a to dlatego, że pichcić powinno się przy pomocy gorącego powietrza, a nie płomieni. I niech mi tu nikt nie mówi, że nigdy nie trafił na hebanową kiełbę czy też sztywnego steka. Naprawdę spróbujcie zaprzyjaźnić się z obróbką powietrzem
upichconakwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:) Jeśli ugotujemy dobrej jakości kapustę z grzybami lub pieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie. Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem(...)paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm. Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną wodą), dodać do garnka z gorącą kapustą. Przygotowanie kapusty z grzybami: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć, pokroić. Świeżą kapustę drobno poszatkować. Obie kapusty przełożyć do garnka zalać wodą, w takiej ilości
Codziennik Kuchennyrównież do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna(...)redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkorównież do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna(...)redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkorównież do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna(...)redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkorównież do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna(...)redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkowięcej zostałam poproszona o fotorelację z otwarcia. Kawiarnia nazywa się STÓŁ i mieści się w Warszawie na ulicy Nowolipki 17c. Kawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek(...)wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Do zimnego piekarnika, na najniższą półkę, wstawić żaroodporne naczynie, nalać do niego 1 litr wrzątku. Piekarnik ustawić na 160 st. Do gorącego piekarnika, na półkę wyżej, wstawić tortownicę z sernikiem, piec około 55 min. (do momentu, aż środek sernika będzie ścięty). Sernik wyjąć z piekarnika. Ostudzić całkowicie na kratce, ostrożnie nożykiem oddzielić
moj przepis naTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkogorącej herbaty z cytryną. W lecie herbaty praktycznie nie pijam (chyba, że mrożoną), za to jesienią i zimą pochłaniam hektolitry - nic tak nie ogrzeje zmarzniętych palców jak kubek z gorącym płynem (kakao sprawdza się całkiem nieźle w tej roli) i nie poprawi nadszarpniętego aurą nastroju. Z nastawieniem do życia wszystko było w porządku, ale dłonie miałam przeraźliwie zimne, w związku(...)zanurzać w cieście i takie cuda usmażyć na patelni. Owoce nabierają tej cudownej miękkości i aromatu - ach, uwielbiam ... Moje placuszki są waniliowe, bo akurat miałam taki jogurt. Można dać naturalny, lub po prostu mleko. Konsystencja ciasta zależy od gęstości użytego płynu - przy mleku trzeba dodać zdecydowanie więcej mąki. Mój jogurt był pitny, przy gęstszym mąki trzeba dać mniej
Pożeraczka, czyli raz adobrze