przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb) - wrząca woda - różowa sól himalajska - kukurydza - czosnek - dymka ze szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna(...)pstrąga łososiowego w cieście piwnym, jako Walentynkowy dodatek. Pesto z pieczonych buraków nadaje potrawie wyrazu, barwy i aromatu. W innej wersji można podać również z pesto pietruszkowo bazyliowym . Gorąco polecam, nie tylko z okazji Walentynek. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkonich wyczarować. Może pod koniec pisania dzisiejszego przepisu odzyskam wenę? A jak nie, to zacznę tworzyć i zobaczymy rezultaty. Bardzo często takie spontaniczne gotowanie kończy się fantastycznym daniem i oby było tak dzisiaj! :) Powiedźcie.. Kto z nas nie lubi ciast? Ci co dbają o linię, o zdrowie, czy muszą wystrzegać się pewnych składników powiedzą, że lubią(...)minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru Daktyle zalewamy gorącą wodą na czas pieczenia się ciasta. Później je odcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy
Be Fit Be Strongchcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest. Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto(...)Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam. Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę
Bea(u)ty kitchenograniczcie papryczkę chilli do jednej całej lub ewentualnie jednej połówki. W ostateczności pomińcie całkiem. Pamiętajcie tylko, że ajwaru nie zjadamy bezpośrednio łyżką. Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki(...)nieobraną). Upiecz wszystkie warzywa: Wstaw obie blachy do piekarnika i piecz 35-40 minut. Papryki powinny się nawet przypalić. Upieczoną i gorącą (!) paprykę przełóż bezpośrednio z pieca do dużej miski i przykryj szczelnie folią . Zostaw do ostygnięcia (gorąca papryka pod szczelnym przykryciem zaparuje się i dzięki temu skórka bardzo łatwo zsunie się z upieczonego warzywa). Resztę warzyw odstaw
Moja Delicjadałam szczyptę) 0.2 grama soli (dałam szczyptę) Poolish: 105 gram mąki pszennej typ 650 115 gram wody letniej przegotowanej 0.2 grama świeżych drożdży (dałam szczyptę) 0,2 grama soli(dałam szczyptę) Mieszanka z zakwasem: 170 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żytniej razowej ( Kłos- Pol ) 115 gram wody letniej przegotowanej 105 gram zakwasu Ciasto: 540 gram mąki pszennej(...)pszennymi firmy Kłos-Pol ) koszyczka, odstawiamy na 1 godzinę do 1,5 godziny. Piekarnik z blaszką (umieszczoną w środku) rozgrzewamy do 240 stopni, piętro niżej umieszczamy naczynie z gorącą wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje chleb przekładamy na blaszkę bardzo ostrożnie i nacinamy, zaraz po tym szybciutko wkładamy do pieca. Pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę
Krakowskie smaki Aniefekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe(...)razy. Podobnież przygotowanie marchewki do duszenia czy ziemniaków do pieczenia nie jest szczególnie czasochłonne. W tym daniu „wraca” również szałwia, tym razem w postaci suszonej i startej. Kiedyś publikowaliśmy już kilka przepisów z szałwią świeżą, jednak mamy też w zanadrzu sporo dań z drobiu, w których stosujemy suszoną. Na pewno te przepisy się na blogu pojawią, więc póki
Kulinarna Pokusajuż jest o wiele lepiej i teraz zaległy przepis.. na … mmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą(...)sztywną pianę i dokładnie wymieszać za gotową masą serową. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Ułożyć na upieczonym spodzie. Na gruszki wylać masę serową. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 45 minut.. Po wystygnięciu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na sernik. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki
Gospodyni MiejskaCiasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak
Karo in the Kitchennadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10(...)olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj
Kubki smakuNaleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie
Kuchcik gotujeW związku z tym, że w Lidlu trwa włoski tydzień ,a do mnie trafiła fantastyczna paczka wypełniona po brzegi włoskimi pysznościami, to postanowiłam przygotować fantastyczny, włoski
Ostra na Słodkozupa z leszcza pulpetowa Leszcz jest niezwykle smaczną rybą, jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach . Niestety
Miód i pieprzcukru i wody robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Jeżeli będzie się robiła piana to zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy w słoju plasterki cytryny. Zakręcamy i również odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Po upływie 24 godzin zawartość słoja ze skórkami przelewamy do słoja z syropem cukrowym. Zostawiamy(...)moje standardy, nalewka), były cytryny i był cukier. I właśnie ten cukier tak mi klina zabił. Bo niby naprawdę dobra nalewka, ale dużo pić się jej nie da. Bo cukru za dużo. Szczerze mówiąc myślę, że więcej niż jeden kieliszek się nie da. Taka idealna słodko-kwaśna nalewka na zakończenie obiadu, tak żeby trawienie poprawić. I do tego właśnie zaplanowałem
Marder&Marder ManufactureJeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra(...)podsmażamy je na złoty kolor. Roladki obracamy aby równomiernie się przypiekły. Kiedy są już lekko podpieczone dodajemy kilka grzybków suszonych, reszte pokrojonej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącą wodą tak, aby zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało
Kulinarna Patilogia