dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:415/571)

rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 172

szczupak w galarecie Danie to jest prawdziwą ozdobą każdej biesiady, warto wiec poświęcić nieco czasu i przygotować potrawę która oczaruje wszystkich niecodziennym wyglądem i smakiem. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki(...)natką pietruszki, zwinięte w roladki i spięte wykałaczkami. Szczupaka gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru i studzimy. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Przestudzone roladki ze szczupaka kroimy na plastry trzy centymetrowej grubości. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy

Miód i pieprz
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 164

tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu.  Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było.  Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend".  Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne(...)mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy resztą sera i doprawiamy solą i pieprzem Pieczemy ok 20-25 minut. Wierz powinien być rumiany i chrupiący. Podajemy na gorąco

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 217

dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym(...)jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) . Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Domowe pierogi jagodowe 180

I w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam

Słodkie okruszki
Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny" 101

Sezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów(...)garnku wraz z całym opakowaniem cukru żelującego. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę. Gorącym dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały" Szybko i prosto.  Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 192

Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w

Mama Gotuje
Pstrąg marynowany 157

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły(...)następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam w ten sam sposób

Gosia gotuje
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 168

Dawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 171

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200

Mix smaku
Królik w śmietanie 206

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Mięsko na kanapki 242

Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny

Moje domowe kucharzenie
Boczek z szynkowaru 152

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem 251

ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt(...)dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce. Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 156

pasztet z fasoli  Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej(...)grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty. Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i  podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 184

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)większość owoców się rozpadnie. Często mieszaj. Jeśli chcesz, by w musie były kawałki jabłek, duś tylko kilkanaście minut. Odstaw i ostudź. Miód dodaj do jeszcze ciepłego, ale nie do gorącego, musu. Możesz dodać więcej, jeśli wolisz bardziej słodkie

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania