Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową
Kuchnia z widokiem na ogródlub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne. Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego z Doliny Po, która biegnie prze Piedmont i Lombardię, gdzie warunki(...)składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury gotowania. Ilość bulionu może się wahać w zależności od innych składników i ich wilgotności. Soffrito - smażenie, drobno posiekaną lub zmieloną
Codzienne GotowaniePrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny
Codzienne GotowanieW weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych
Karo in the Kitchenajerkoniakiem babci i unoszącego się w całym domu zapachu mandarynek i cynamonu, który zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz, a te wspomnienia zapewni nam sernik mandarynkowo-cynamonowy, który gorąco polecam, nie tylko na Święta". Sernik mandarynkowo-cynamonowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego(...)piekarnika wylewamy na nie masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Panią Małgorzatę proszę o przesłanie danych do wysyłki prezentu natomiast pozostałym uczestnikom dziękuję i przesyłam kod rabatowy na zakup wałka. Zapraszam do kolejnych konkursów na moim blogu
Mania WypiekaniaSchabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w
Smakowy RajProponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej
Maminek kulinarnyMało w moim życiu ostatnio zmysłowości i romansów. Dlatego postanowiłam ugotować sobie coś w sexy kolorze violet :) Wyszło prawdziwe pornofood <3 W
Bon Appetit MałgorzatyDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany
Ostra na SłodkoStamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak(...)Podduszać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać po tym czasie ocet, zamieszać i zdjąć z ognia. Podgrzać mleko W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym),praską ugnieść ziemniaki z gorącym mlekiem. W tym rondlu podane będą ziemniaki na stół. Dodać też do ziemniaków kawałki świeżego pora naciowego, podduszoną kapustę z marchewką i rodzynki oraz grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry
Sztuka gotowania w/g Samirywielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy
Karo in the KitchenEleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie
Piąty grzech głównyczekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki(...)masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania masy wiśniowej zwiększyłam ilość składników, tzn. użyłam 380 ml i 14 łyżek soku wiśniowego oraz 70 g mąki ziemniaczanej. Do gorącego budyniu dodałam 3 czubate łyżeczki żelatyny i mieszałam, aż żelatyna się rozpuści. Dopiero po tym dodałam wiśnie i czerwoną porzeczkę. Żelatynę dodałam, bo nie chciałam, żeby masa wiśniowa się rozlewała
In my kitchenpropozycję deserowo-śniadaniową. Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser albo podwieczorek. W takiej sytuacji wyjdzie więcej porcji. Bo kto na deser da radę zjeść trzy kromki chałki...? Nawet ja bym się poddała. Na śniadanie jednak, szczególnie sobotnie, taka porcja jest(...)jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut. Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna potrawa makaronowa jakby gyros z dodatkami . Nie tylko smakuje ale też fajnie wygląda. Gyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron
Różowa kuchniaKolejny błyskawiczny, makaronowy przepis! Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem. A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez …
Ostra na Słodkokuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie obiadowe, smaczne, ciekawe i wyjątkowe. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości. Składniki(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy za pomocą blendera. Na patelnię (jeszcze ciepłą) przekładamy
Moniki Smakołykimoja druga połówka dostaje niemalże torsji już na sam ich widok. Swojego czasu starałam się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne(...)patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny. Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki (szparagi same wiedzą, gdzie są zdrewniałe i w tym miejscu pękają, nie trzeba niczego mierzyć linijką
Życie zamknięte w smakuSernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru). Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy ją z truskawkami. Ustawiamy mikser na niskie obroty i dodajemy do kremówki po łyżce truskawki z żelatyną, miksujemy do momentu aż truskawki połączą się
DefinicjaSmakuzewnątrz gorąco jak w piekle, temperatura w cieniu przekracza 35 stopni, a my lepimy pierogi :) A co, lubimy to! :) Akurat miałem sporo kiszonej kapusty, którą zresztą sam ukisiłem. Z młodej kapusty. Wyszła naprawdę smacznie. Madzia trochę się obawiała, że młoda kapusta nie bardzo nadaje się do kiszenia, ale to nie prawda. Nadaje się doskonale. Była rewelacyjna i objadałem się(...)mąka wysokiej jakości. Ale do rzeczy: najpierw farsz. Nie podam wam konkretnych proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona
Marder&Marder Manufacturesody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garów