Składniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g
ClauditteMissCookingblogu Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka(...)lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące. Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i bez nacinania
Stare GaryCiekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe
Proste Potrawycoś możemy zrobić w sami w domu, to robimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić nie umiemy, albo po prostu zrobić w domu się nie da. No i chrzan w słoiczkach do tej pory kupowaliśmy. Aż w końcu powiedzieliśmy STOP! Przecież starcie chrzanu to żadna filozofia. Dlaczego wcześniej tego nie zrobiliśmy? Kupiliśmy więc ponad(...)odważycie i zetrzecie trochę chrzanu? Przyda się. Potrzebujemy: 3,5 kg korzeni chrzanu 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki soli 3 szklanki gorącej wody Chrzan obieramy cienko obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody. Do miski, do której będziemy ścierać chrzan wlewamy ocet. Chrzan ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub przy
Marder&Marder ManufactureKolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny zapach po całym domu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :) 1,70 kg królika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka(...)oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę w lodówce. Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na swoim profilu
Takie tam pichceniePulpety to już stały element naszego jadłospisu. Jak tylko zmielę mięsko to wiadomo, że będą jakieś pulpety. Oczywiście za każdym razem dodaje inne dodatki a tu
Monia miesza i gotujeNasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją
Kolorowy PrzepisownikJeszcze raz placki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym
Praktyczna plNareszcie nadszedł sezon na szparagi. Jakoś tak się zdarza, że co roku jak tylko pojawiają się szparagi, pojawia się też risotto. Zresztą nie ma
Sto kolorów kuchniZrazy z mięsem mielonym Składniki: (na 5 sztuk) - 5 kawałków karkówki - 0,5 kg mięsa mielonego - słoik musztardy - 3-4 ogórki kiszone - mąka do obtoczenia
Gotuj Z MuzykąTakie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić
Moje domowe kucharzeniejakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec(...)ogniu ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ma być jeszcze lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby
Chilli Czosnek i Oliwa