dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:397/571)

Makaron z kurczakiem imbirowym 207

jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii 30 dag bakłażana, (u mnie(...)jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące. Źródło ,,kuchnia Azjatycka

Apetyczna babeczka
Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie 142

Obiad w 30 min? Ależ tak...możliwe i pysznie <3    Składniki 500 g polędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna

R'n'G Kitchen
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 219

Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu

Smakowy Raj
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 206

   Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny

Maminek kulinarny
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 164

Witajcie kochani! Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych

Gotowanie to kochanie
Garść wspomnień i ciasto kasztanowe. Czekoladowe...? 160

ostatni sen mój Dziadek. Od tej pory pierwszy listopada zupełnie zmienił dla mnie swój charakter. To nie był już tylko trochę straszny, a trochę urokliwy wieczór, kończący się gorącą herbatą i ciastem u Babci. To emocje, które co roku powracają z niewiarygodną siłą; wspomnienia, które nagle postanawiają o sobie przypomnieć. Malują moją twarz uśmiechem przez łzy; jak to jest(...)sztywną pianę z solą, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 180 st. c. przez 45 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! W Danii pierwszy listopada to urodziny mamy C. Ani mniej, ani więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 166

przepis idealny na tą pogodę. I chociaż danie może bardziej kojarzyć się z mglistymi, listopadowymi wieczorami, moim zdaniem właśnie w ten weekend był jego czas. Skoro pogoda jest taka, że półgodzinny wypad do ogrodu przypłaciłam przemoczonymi butami, to jak najbardziej na miejscu jest rozgrzewająca zupa. Na, miejmy nadzieję, już ostatni taki lodowaty weekend. Rzeczywiście poszłam dziś do ogrodu. Sprawdziłam(...)przez ślimaki prymulami, nie ma większych ofiar. Ogarnęłam nieco rabatę pod brzozami. Połechtałam coraz większe listki i kiełki. A kiedy kropelka na moim nosie przybrała taki rozmiar, że nie dało się jej już dłużej ignorować, wróciłam do domu. Dla pełnej jasności- to była skroplona para! ;-) I pomyślałam o tej zupie. Przepis- kwintesencja tego co najbardziej uwielbiam w gotowaniu. Kilka prostych

les mirabelles
Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit 11001

dwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu.  Pomysłałam sobie, że z tej ilosci sera - to ja rodziny nie nakarmię. A jeśli już to  porcje będę wielkosci sushi - to da radę.  Na szczęście w TKMax rok temu kupiłam tortownice wielkosci rozłożonej dłoni ( mojej dłoni), więc pomyśłałm sobie, że mam w czym upiec. Sernik zrobiłam z takich skłądników jak podaje(...)minut. W sumie pieklam 35 minut. Jednak na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 - moze to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświdczenia. Jedzmy go jeszcze gorącego. Plusy dostaje za: - jest bezglutenowy - lekki -szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada

AZgotuj!
dżem rabarbarowo-różany 274

Blog Award " przez Olgę . Bardzo mi miło, dziękuję! :) Przy okazji tego posta odpowiem na zadane pytania :) 1. Zupa, drugie danie czy deser? Deser! Albo...może niech będzie drugie danie, nie można żyć na słodkościach :D 2. Muffiny czy kapkejki? Muffinki. 3. Widelec czy łyżka? Na to pytanie ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ i łyżka i widelec są bardzo przydatne(...)rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego

chili & sugar
Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią 220

pomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii. Są niesamowicie delikatne i przepyszne! Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii. Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt! Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;) Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana(...)czosnkiem, jajami, mąką i przyprawami. 5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. 6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami. 7. Podawaj gorące z dipem. Dip: 1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą 200

Pytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję,   że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się(...)kiedy tylko odparowała.   Po upieczeniu, po chwili odwinęłam folię i wyjęłam polędwicę. Pokroiłam w plastry i podałam na półmisku. Taka polędwica doskonale smakuje na elegancki obiad, podana na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdzi się podana na zimno. Ale wówczas po wyjęciu z piekarnika i po wystudzeniu, nie należy wyjmować jej z folii. Najlepiej włożyć ją do lodówki

Kuchnia u Krysi
Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 262

Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z

Karo in the Kitchen
rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 209

szczupak w galarecie Danie to jest prawdziwą ozdobą każdej biesiady, warto wiec poświęcić nieco czasu i przygotować potrawę która oczaruje wszystkich niecodziennym wyglądem i smakiem. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki(...)natką pietruszki, zwinięte w roladki i spięte wykałaczkami. Szczupaka gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru i studzimy. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Przestudzone roladki ze szczupaka kroimy na plastry trzy centymetrowej grubości. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy

Miód i pieprz
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 197

tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu.  Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było.  Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend".  Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne(...)mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy resztą sera i doprawiamy solą i pieprzem Pieczemy ok 20-25 minut. Wierz powinien być rumiany i chrupiący. Podajemy na gorąco

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 252

dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym(...)jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) . Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 221

Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w

Mama Gotuje
Pstrąg marynowany 190

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły(...)następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam w ten sam sposób

Gosia gotuje
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 205

Dawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 201

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200

Mix smaku
Królik w śmietanie 243

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl