dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:397/571)

Ciasto na pizzę 125

owocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie ono ładnie. Kolejna kwestia to temperatura pieczenia. Przed wstawieniem pizzy(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki na ok 2-3 h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. I dalej nakładać ulubione składniki. Wstawić do gorącego piekarnika, ustawionego na maksymalną temp. Piec ok 10 -15 min do zazłocenia brzegów w temp maksymalnej jaki osiągnie piekarnik. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/ciasto-na-pizze/ BosowKuchni   Artykuł Ciasto na pizzę pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Potrawka z kurczaka 240

Kurak to bardzo wdzięczny kawał mięcha – jak go nie przyrządzić, i tak będzie smaczny. A co dopiero z delikatnym, kremowym sosem..! Po prostu nie da mu się oprzeć, choć może na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje ;)   Składniki: 4 udka z kurczaka (nadaje się właściwie każda część kuraka) 500ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek(...)bądź śmietanę) – ilość zależy od tego, jak kremowy ma być sos :) UWAGA! Żeby sos się nie zważył, trzeba najpierw zahartować jogurt/śmietanę: do miseczki z jogurtem dodać trochę gorącego sosu i rozmieszać – dopiero potem można wlać go do sosu. I ostatni etap – czekanie, aż sos wystarczająco zgęstnieje. U mnie to było około 40 minut, ale wszystko zależy

Jak gotować i nie zwariować
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 148

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak

Kolorowy Przepisownik
Bigos 283

jest paleo, niskowęglowodanowe, bez glutenu, zbóż, nabiału i roślin strączkowych oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Z bigosem nasi przodkowie strzelili w dziesiątkę, bo jest to bardzo zdrowe i pożywne danie , szczególnie jeśli uwzględnimy wiedzę medyczną z XXI wieku. Bigos dostarcza nam dużo białka, tłuszczu i błonnika , razem z wieloma mikroelementami, a prawie w ogóle węglowodanów. Bigos nie zawiera żadnych(...)kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej

PaleoSMAK
Kotleciki z jajek i sos koperkowy 105

8 jajek na twardo 1 jajko surowe sól pieprz 1 ząbek czosnku szczypiorek 1 łyżka usiekanego koperku na sos pęczek koperku kilka szczypiorek 1 łyżka masła

Gotowanie jest łatwe
Knedle ze śliwkami 135

Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej

Qchnia po prostu
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 193

rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków(...)oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę przy użyciu blendera „żyrafy” (ostrożnie, bo zupa jest gorąca). Następnie doprawiamy do smaku solą, dodajemy 2 ząbki czosnku (można więcej, jak kto lubi), mielony cumin i ponownie miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulionu

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczane gołąbki 178

Świeża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.     Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego

Maminek kulinarny
Bubble tea z mango i wodą różaną 181

też jest tak niemiłosiernie gorąco? Jeśli tak, to mam dla Was coś ekstra! Słyszeliście już o bubble tea ? Ten popularny herbaciany napój z Tajwanu zawojował już cały świat. Swój sukces bubble tea zawdzięcza kuleczkom z tapioki o żelkowej strukturze. W Polsce jest dostępny w większości galerii handlowych, jednak zwykle jest mocno przesłodzony, a kuleczki posiadają niemal wszystkie kolory tęczy(...)dobrej zielonej herbaty 2 łyżki wody różanej sok z 1/2 limonki kilka łyżek cukru/ksylitolu/syropu z agawy/miodu lub innego słodu Przygotowanie: Zaparz 800 ml ulubionej zielonej herbaty według zaleceń dla danego gatunku naparu. Później odstaw ją do wystudzenia i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.. Do garnka wlej 750 ml wody. Zagotuj ją, a następnie wsyp tapiokę. Gotuj

Food Square
Nieziemsko pyszny deser bananowo-czekoladowy 377

Z okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej

peanutbuttermonster
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 200

Zimową porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już mieć gotowe danie, do  późniejszego  przygrzania,  niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony.  A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka(...)czasu, aż cebula będzie  miękka  i  w kolorze głębokiego brązu.  Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.  W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie

Stare Gary
Pizza z chlebków naan 172

Pizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż

Food Square
Paella z oscypkiem i chorizo 148

Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów .  Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki(...)przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając. Dwa oscypki kroimy drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się paelli, przyprawiamy solą i pieprzem.  4. Paellę podajemy gorącą, na wierzch ścieramy oscypki, które roztopią się pod wpływem ciepła. Wierzch można posypać świeżym szpinakiem lub natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 160

Owsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni

Karo in the Kitchen
Mintaj pieczony w pomidorach 209

wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić(...)stopni. Do naczynia z filetami wlewamy gotowy sos pomidorowy (przepis wyżej), dodajemy gałązki świeżego tymianku i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. W międzyczasie na gorącej patelni podsmażamy przez ok 2 minuty umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Gotową rybę wyciagamy z piekarnika, dodajemy pomidorki. Polecam podawać z brązowym

Zawsze głodna!
O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 149

szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z  osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy, a potem spożywaliśmy nasze dania przy długim stole. Atmosfera była bardzo sympatyczna, a Wojtek Lewandowski raczył nas opowieściami i ciekawostkami kulinarnymi. W czasie warsztatów miałam okazję zapoznać się ze sprzętem AGD produkowanym przez(...)bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wieprzowy z karczochem 177

zabraknąć w  sezonie .  Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy   z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy(...)wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli  w czasie  gotowania  płyn   zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu  w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos. -Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu. -Gotowy gulasz przełożyć na talerze

Zakamarki mojej kuchni
Pora przeddeszczowa 147

pracy (ulung- co za aromat!) -słuchawki na uszach i cudowne basy xx (to autentyczny masaż dźwiękiem) -blogowanie i szukanie przepisów. Tylko słońca już brak. Jeśli jutro będzie, kto da się skusić na obiad na dworze? Ja raczej nie bo jutro mieszkam cały dzień w różnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie(...)miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy z leżaka:)). Nasze pory sobie rosną Taki mini-ekosystem znaleźliśmy wśród traw. Faceliowy kwiatek

les mirabelles
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 154

łóżku, by zasypiać i budzić się z ich zapachem.  Jeszcze przed tygodniem chowałam głowę między kwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców.  Za szybko.  Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był(...)wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje. Wiele z tego co robimy jest zbyt proste, żeby to podać jako przepis". I coraz mocniej wierzę w to, że "nie ma żadnej techniki, są tylko sposoby

KUCHARNIA
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 161

dodatkiem marcepanu, i to takie postanowiłam upiec. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą. Razem ze mną pierniczki piekła Mirabelka . Speculoos z marcepanem i goździkami Składniki: (na ok. 60 sztuk) 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku(...)całe pokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
P... Pommes dauphine! 129

przepada za tymi samymi daniami 2 dni z rzędu? :p Na pewno znacie tą elegancko brzmiącą nazwę Pomme dauphine . To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu(...)zamieszać (ja moje włożyłam do małego garnka i akurat trochę za bardzo zakumplowały się z dnem ;p) Gotowe kulki przekładamy na papier i odsączamy tłuszcz. Gotowe! Uważajcie, bo są gorące ;) urozmaicajcie je różnymi dodatkami, podawajcie z rybą, kurczakiem, ketchupem czy majonezem. Pycha

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania