dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:394/571)

RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 175

spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek

Ostra na Słodko
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 633

taki obiad, bądź kolacje przygotujecie w około 30 minut. Więc to jest idealne danie dla wszystkich zapracowanych i zabieganych! Podam też Wam kilka wersji alternatywnych tego dania, czyli dla tych,  którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-)) Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy! SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej(...)cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety, oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do pieca na 20 minut. Temp. 190 do 200 stopni C. Nadziewane cukinie podajemy gorące, posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiem

SMYKWKUCHNI
PAD THAI Z KURCZAKIEM 281

Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej , które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym. Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać(...)przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron. Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Buraczki na zimę 289

ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru(...)się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków. Gotować na wolnym ogniu 20 min od zagotowania wody, można pod przykryciem. Gorące słoiki wyjąć, podkręcać, jeżeli jest taka konieczność, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przenieść w chłodniejsze, ciemne miejsce. Smacznego! Buraczki na zimę Buraczki na zimę

moj przepis na
Pizza serowa 117

A co powiecie na pyszną pizzę serową ? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i

Kuchenne Wariacje
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 100

dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody(...)bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Placki rybno – ziemniaczane 182

nieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej(...)dokładnie i tworząc w rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy na gorąco . Smacznego ; ) Najlepsze świeże , na drugi dzień nie są już zbyt smaczne Post Placki rybno – ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Chrupiąca brukselka w cieście 120

jest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak. Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od razy na ciepło oglądając "Teksańską maskarę piłą mechaniczną" i pijąc piwo. Idealne połączenie :) No może poza tym filmem... Jeżeli(...)tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty

Marder&Marder Manufacture
Puszysta zupa czosnkowa 154

linkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;) https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65 Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów. Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam  z tamtej okolicy w prezencie. Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście(...)pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną natką pietruszki. Mniam

Kuchenna Kontrrewolucya
Upite Piwem Schabowe 170

  Składniki:   1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do

Luźna Kuchnia
MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM + jaki wpływ ma sharon/persymona na komórki rakowe? 144

Kaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A

Ostra na Słodko
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 156

padł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami(...)wielkości. Pokropić oliwą i octem ryżowym. Wymieszać. Nie polecam do tej surówki soku z cytryn, bo surówka przez obecność kiwi jest już kwaśna i cierpka w smaku. Soczewicę podawać gorącą z surówką i kiełkami (u mnie kiełki rzodkwi). Może też być farszem do krokietów

Weekendy w domu i ogrodzie
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 172

Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy.  Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy(...)będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć  w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. 182

dzierżę kuchenną chochlę, postanowiłam odświeżyć smakowe wspomnienia Ojca. I tym samym, trochę pokombinować ze świeżymi truskawkami, których sezon właśnie rozpoczynamy. To dodatek truskawek stanowi tu mój wkład w danie, zmienia je całkowicie, ale tak, że idealnie trafia w gust nas obojga. Nie powiem, wersja z jabłkami i cynamonem też jest bardzo lubiana (jedyna możliwość by mój Tato zjadł cynamon(...)Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję masło, dobrze rozprowadzam, by się całe roztopiło. Na koniec wsypuję truskawki, mieszam i chwilę podgrzewam. Podaję na gorąco, posypane szczyptą cynamonu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 182

się Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić właśnie takim rodzajem kiełbasy – wieprzową, mocno wędzoną, z dodatkiem czosnku, papryki, dobrze doprawioną. Ryż po kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża(...)często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem. Post Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania