Kama , która niezmordowanie dopinguje mnie do wymyślania smakołyków ;) Naleśniki lubią chyba wszyscy, choć wiem, że nie wszyscy na słodko. Spróbujcie jednak tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;) Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mleka , 2 jajka , 7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być(...)talerz i na wierzch układamy ulubione lody. Sos owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Kilka dni temu przygotowałam go z pomarańczy. Był równie smaczny i znacznie słodszy. Grejpfrut nadaje daniu większą kwaskowatość, która jednak świetnie kontrastuje ze słodyczą lodów. Smacznego! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaBuraczki uwielbiam pod każdą postacią, ale te....Wyszły fantastyczne, rewelacyjne, korzenne, słodkie, kwaśne i lekko pikantne zarazem. Buraczki, jakie teraz są moimi ulubionymi. Musicie takie zrobić
Gosia gotujesznycelki drobiowe w panierce Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet(...)panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był dostatecznie gorący, ok 170 stopni) z obu stron na złoty kolor, przekładając je w trakcie smażenia tylko raz . Następnie kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni i podajemy z surówką, oraz innymi ulubionymi
Miód i pieprzAromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo(...)gdyż każdy doprawia wg uznania. Przed włożeniem do słoików należy spróbować sosu - ma on być taki jaki najbardziej lubimy by po otwarciu nadawał się od razu do użycia. Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 20 min. Taki sos robię bez cebuli - wszystkie takie przetwory,które są z cebulą psują się
Niespełnione zdolności kulinarnePyszny obiad w 15 minut ?, oczywiście!, grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje. Składniki dla
Apetyczna babeczkaNieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa(...)bulion pieczeniowy Winiary. Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy. Osmażone kawałki mięsa zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Następnie dodajemy kilka liści laurowych oraz skrojoną świeżą kolendrą (1-2 opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło
Smaki BrazyliiNaleśniki z SOSEM CZEKOLADOWYM i orzechami to świetny sposób na szybki i łatwy pomysł na słodki obiad. Ciasto: ************************* 15 dag.mąki 2 jajka 1 ž
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitrzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe w środku. Udało mi się uratować to ciasto i nawet smaczne wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej(...)minut, zestawić z ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda
Zakątek rozkoszy kulinarnychstraganach piękne, świeże i młodziutkie pęczki botwinki przyciągają naszą uwagę. Aż same się proszą, aby zgarnąć je do domu :) Z botwinki możemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki . W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze(...)połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat
Moja DelicjaLekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam na niego rok w rok, aby w majowym czasie nasycić się nim do szpiku kości tak, że wystarczy(...)młode, cienkie i nie maja zbyt długiego zdrewniałego fragmentu (co świadczy, że nie są zbyt łykowate i młode) warto je usmażyć na maśle lub oleju roślinnym. Dlaczego? Podczas gotowania gorąca woda nie tylko pozbawia szparagi witamin, szczególnie termowrażliwej witaminy C, ale także pochłania część aromatu zawartego w tych smakowitych łodygach. Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu
W kuchni Karmel-itkitłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla Was niebawem przygotować jeszcze jeden przepis, w którym go wykorzystamy. Wracając jednak do perliczki, jest to proste danie dla dwóch osób i raczej nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobre do zaserwowania w weekend lub na kolację. Jeśli lubicie ubrudzić sobie palce, pomlaskać przy jedzeniu i poobgryzać trochę kostek, może(...)przyda się termometr kucharski). 1 litr nie zakryje całego ptaka, dlatego smażymy ją 10 minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju. Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli
W kuchni wieczorem½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej KuchniPyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym
Apetyczna babeczkastyle="color:#000000;background-color:#c4f44b;border-color:#9dc33c;border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px" target="_blank"> DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie(...)zwarzyć). 4. PIEKARNIK: czas ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 5. MIESZANIE MASY JAJECZNEJ I CZEKOLADOWEJ (1 min): do masy jajecznej wlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia
Nerds KitchenUwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na
Magiczne Życie Marty