Kolejna odsłona golonki z szynkowaru ..tym razem mięso z golonki oddzielone od skóry i oczywiście kości...dno wyłożyłam skórą, na mięso i znów skóra..pycha..mięsko
Moje domowe kucharzeniePo świątecznym mniejszym lub większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię
Smaczne Zdroweteż, jak wygląda jakość makaronów Lubella. I jestem naprawdę (także bez konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis bierze udział w konkursie (trzymajcie kciuki!). Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę(...)studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną
Pociąg Do Kuchniheight: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania
Ogrodnik w podróżylubię w wieczór sylwestrowy oglądać fajerwerki. W dużym mieście nie trzeba ich zanadto szukać, bo są puszczane w każdym parku, na skwerach i osiedlowych podwórkach. W tym roku nie dane mi było zobaczyć moich ulubionych, czyli wysokich, rozchodzących się promieniście i świecących długo białym światłem. Ale i tak było pięknie :) Co innego rano - wszędzie mnóstwo butelek, rozbitego szkła, porzucone opakowania(...)sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli
Weekendy w domu i ogrodzieOdsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem na zadane przez Ciebie pytania, lecz na tym poprzestanę :) Pytania od Dorka Doo : 1. Uważasz, że już w życiu masz wszystko(...)masz jaką fobię? Nie :) 9. Jesteś duszą towarzystwa czy raczej typem domatora? To zależy. Czasami lubię towarzystwo dużej grupy osób a czasami wybieram samotność. 10. Jakie z dań jest Twoim popisowym? Myślę, że leczo. 11. Fotografia kolorowa czy czarno biała? Mam sentyment do czarno-białej
My simple kitchensię również z zamiennikiem w postaci bobu), obtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej(...)godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu i wrzucamy na gorący olej, smażąc z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Surówka z marchewki, imbiru i kolendry: 4 średniej wielkości marchewki kawałek
Food SquareTo jest Supercombo i jeżeli nawet napiszę z dużej litery – nie będzie w tym żadnej przesady. Cytryna, imbir, cynamon, miód i kurkuma. Wszystko, co najlepsze z
Karo in the Kitchensuper lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć głową, poszperać w książkach i gazetach , i stworzyć wspaniałe danie z resztek . Ja często gotując inspiruje się właśnie tym co znajdę w lodówce. Tak też się stało gdy zajrzałam na półki chłodziarki w ubiegłą sobotę. Już od jakiegoś czasu(...)pomidorowy. Układamy ulubione składniki lub te, które zalegają w lodówce. U mnie były to: piórka cebuli, okrawki papryki, kawałki trzech rodzajów sera – mozzarelli, cheddara i rokpola. Pizzę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 10 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryowocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie ono ładnie. Kolejna kwestia to temperatura pieczenia. Przed wstawieniem pizzy(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki na ok 2-3 h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. I dalej nakładać ulubione składniki. Wstawić do gorącego piekarnika, ustawionego na maksymalną temp. Piec ok 10 -15 min do zazłocenia brzegów w temp maksymalnej jaki osiągnie piekarnik. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/ciasto-na-pizze/ BosowKuchni Artykuł Ciasto na pizzę pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w GarnkuKurak to bardzo wdzięczny kawał mięcha – jak go nie przyrządzić, i tak będzie smaczny. A co dopiero z delikatnym, kremowym sosem..! Po prostu nie da mu się oprzeć, choć może na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje ;) Składniki: 4 udka z kurczaka (nadaje się właściwie każda część kuraka) 500ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek(...)bądź śmietanę) – ilość zależy od tego, jak kremowy ma być sos :) UWAGA! Żeby sos się nie zważył, trzeba najpierw zahartować jogurt/śmietanę: do miseczki z jogurtem dodać trochę gorącego sosu i rozmieszać – dopiero potem można wlać go do sosu. I ostatni etap – czekanie, aż sos wystarczająco zgęstnieje. U mnie to było około 40 minut, ale wszystko zależy
Jak gotować i nie zwariowaćTakie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak
Kolorowy Przepisownikjest paleo, niskowęglowodanowe, bez glutenu, zbóż, nabiału i roślin strączkowych oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Z bigosem nasi przodkowie strzelili w dziesiątkę, bo jest to bardzo zdrowe i pożywne danie , szczególnie jeśli uwzględnimy wiedzę medyczną z XXI wieku. Bigos dostarcza nam dużo białka, tłuszczu i błonnika , razem z wieloma mikroelementami, a prawie w ogóle węglowodanów. Bigos nie zawiera żadnych(...)kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej
PaleoSMAK8 jajek na twardo 1 jajko surowe sól pieprz 1 ząbek czosnku szczypiorek 1 łyżka usiekanego koperku na sos pęczek koperku kilka szczypiorek 1 łyżka masła
Gotowanie jest łatweSkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej
Qchnia po prostu