Zrobienie idealnego rosołu zajęło mi kilka lat. No nie żebym ten sam rosół gotował przez ten czas, kwestia dojścia do perfekcji. Pamiętam, że właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować. Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny(...)wytworzone białko. Warzywa obieramy, poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć. Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej co jakiś czas ściągać przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół
BaRepasznów przenosimy się do palących słońcem Indii. Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma. Jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli. Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze. Fantastyczny pomysł(...)czas mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego
Ostra na SłodkoZapraszam na pyszny obiad w postaci zupy cebulowej. Cebula jako główny składnik zupy może wydawać się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób(...)pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę wlewamy na talerz, wykładamy grzanki z serem. Zrobione ;-) Smacznego!!! pozdrawiam cieplutko ;-))) Dziękuje za ponad 3000 wyświetleń nie wiem kiedy ;-))) Bez Was nie miało by to sensu;-))) DZIĘKUJĘ KOCHANI
SMYKWKUCHNIswoją objętość. 2. CIASTO (5 min + 1h czekania) Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąkę, jajko, cukier, sól oraz letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem (mieszanka nie powinna być gorąca, gdyż zabije drożdże, ma być jedynie letnia). Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy rękoma przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta, które odchodzi od ręki(...)średnią moc. Po konsumpcji słodka bułka regeneruje 20 punktów zdrowia, ale dodaje 4 punkty radiacji. Nie gwarantujemy przydatności do spożycia rodem z gry, ale kto wie… Wszystkiego radioaktywnego! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/monofonto.font Świeżutki post HAPPY BIRTHDAY
Nerds Kitchenspróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek
Ostra na Słodkotaki obiad, bądź kolacje przygotujecie w około 30 minut. Więc to jest idealne danie dla wszystkich zapracowanych i zabieganych! Podam też Wam kilka wersji alternatywnych tego dania, czyli dla tych, którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-)) Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy! SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej(...)cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety, oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do pieca na 20 minut. Temp. 190 do 200 stopni C. Nadziewane cukinie podajemy gorące, posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiem
SMYKWKUCHNIJednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej , które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym. Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać(...)przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron. Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru(...)się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków. Gotować na wolnym ogniu 20 min od zagotowania wody, można pod przykryciem. Gorące słoiki wyjąć, podkręcać, jeżeli jest taka konieczność, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przenieść w chłodniejsze, ciemne miejsce. Smacznego! Buraczki na zimę Buraczki na zimę
moj przepis naA co powiecie na pyszną pizzę serową ? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i
Kuchenne Wariacjedość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody(...)bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawynieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej(...)dokładnie i tworząc w rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy na gorąco . Smacznego ; ) Najlepsze świeże , na drugi dzień nie są już zbyt smaczne Post Placki rybno – ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak. Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od razy na ciepło oglądając "Teksańską maskarę piłą mechaniczną" i pijąc piwo. Idealne połączenie :) No może poza tym filmem... Jeżeli(...)tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty
Marder&Marder Manufacturelinkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;) https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65 Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów. Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam z tamtej okolicy w prezencie. Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście(...)pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną natką pietruszki. Mniam
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do
Luźna KuchniaKaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A
Ostra na Słodko