często pojawiać się na naszych stołach, ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, oraz zawiera wiele witamin i mikroelementów. Papryka jest miękka, ale jędrna, nie "rozciapana" :-) Bardzo smaczne danie na obiad i nie tylko. Polecam Zaczynamy: SKŁADNIKI FARSZ -2 torebki kaszy jaglanej- 200g -papryka (obojętnie jaka, chociaż najlepsza jest czerwona, mięsista)-nie podaję ilości bo wszystko zależy(...)pokrywą, jeśli nie mamy pokrywy-folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 -30 minut. Dzięki wodzie papryka nam się jakby ugotuje na parze :-) jest pyszna, polecam gorąco!!! SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFlaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole(...)pokroić w małe kawałki flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą, pomimo tego iż kupiłam już flaki sparzone. Każdorazowo flaki zalewać gorącą wodą, ponieważ zalane zimną wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski do rosołu dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny i zdrowy posiłek! Idealny obiad na letni ciepły deszcz, bądź też wczesną kolację. W czerwcu jak i przez całe wakacje, w każdym daniu staram się wykorzystywać produkty sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw(...)doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość przed podaniem skropiłam olejem z orzechów włoskich (możesz też użyć oliwy z oliwek bądź oleju sezamowego, też będzie pasował). Podajemy póki gorące ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNIpyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden więcej, to byłoby idealnie, no i zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam(...)cukier - ilość według przepisu na opakowaniu budyniu, chyba, że mamy wersję z cukrem). W pozostałym rozpuściłam 2 budynie, wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do momentu, aż nam zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut
kruche babeczkiprzekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody 2 opakowania galaretki zielonej (użyłam o smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki(...)się cukru. Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i prażymy ok. 10 minut często mieszając. Gorący mus zdejmujemy z ognia i wsypujemy zielone galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na dno formy, w której pieczone były biszkopty kładziemy jeden blat biszkoptu jasnego i nasączamy
MyCookBook.plKluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane kluski delikatnie wkładamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi
MyCookBook.plkilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru(...)ciasto powinno być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni. Gdy ciasto jest już wyrobione, dodajemy purée z dyni, nie powinno być ani zimne, ani gorące. Wyrabiamy by składniki połączyły się razem. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do 1,5 godziny). Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i napuszyć
Dzieje kuchennej Wiewióryręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli(...)oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch
Powiedz dietom niePamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będą pączkiiiii???), można spokojnie od razu ładować je do piekarnika (pieczenie góra-dół, 220 stopni) i też będą ładne. 10 minut i pączki gotowe, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy gorące, popijając kawką :)) Z tej ilości wyszły nam 2 blachy pączków, 30 sztuk, przy czym używaliśmy dość szerokiej szklanki (8 cm średnicy), więc z mniejszych kółek będzie ich jeszcze więcej. Całość
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolejny. Niech pozytywny power zatacza coraz szersze kręgi!:)) fot. źródło/net/ Dzień Drugi # 1 - Baśniowy poranek. Nie dość, że z Prywatnym Księciem u boku, który pojawił się z filiżanką gorącej, pachnącej, świeżo zmielonej kawy to spędzony na oglądaniu filmowej ekranizacji baśni Braci Grimm (Śnieżka i Różyczka). Jeśli oglądaliście tą niemiecką serię filmowych odsłon Grimmowych baśni (na kanale Puls), obfitującej(...)miały szans przebicia się przez skalę decybeli) bo zdecydowanie za głośne odgłosy dobiegające ze stryszku (zwanego dumnie - "salą prób") zagłuszały polecenia Chodakowskiej - "wytrzymaj jeszcze chwilę; na pewno dasz radę!". # 4 - dzięki atrakcyjnej ofercie edukacyjnej jak również posiadaniu trójki najcudowniejszych dzieci na świecie (posiadających z kolei całe stosy różnorodnych podręczników i pomocy naukowych;) miałam okazję przypomnieć sobie wiadomości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJesienią królują na naszych stołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem
Ala piecze i gotujedobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe w smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość(...)łyżeczki gorczycy. Układać w słoikach startą marchew i odsączone ogórki, do mniej więcej 3/4 wysokości. Zalewać przygotowaną zalewą* i od razu zakręcać. *UWAGA: możecie sałatkę szwedzką zalać gorącą zalewą lub zimną. Jeśli zalewacie gorącym płynem, to pamiętajcie, że pasteryzujemy słoiki wstawiając je do gorącej wody, a na pasteryzację wystarczy wówczas ok. 3 minuty. Jeśli sałatkę szwedzką zalewacie zimnym płynem, także
Pociąg Do KuchniPlacuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20
Trzeci talerzPlacki tortilla a wnich pyszne domowe skladniki, czyli kurczak i sałatka. Jak widaĆ nie trzebA wychodzić z domu aby zjeśĆ pyszne rollo. A takie pyszności mam
Ewa w kuchniBabeczki sernikowe zrobiły furorę, postanowiłam więc upiec kolejne, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady, która pięknie rozpuściła się w środku. Zniknęły równie szybko co poprzednie. Zachęcam
Kuchnia w bieguCześć ! Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe . Dziś mam dla Was przepis na obłędne
Moja pasja smakuCześć Wszystkim! Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu. Do przygotowania carbonarry potrzeba nam: 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji) 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach) 1 mała(...)boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia! Smacznego i powodzenia przy mieszaniu
Kuba GotujeKarkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli
zobacz ich smakdziś w mojej kuchni króluje Spaghetti bolognese. Danie pozornie proste w przygotowaniu, ale żeby było idealne trzeba się troszkę napracować. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos. Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna. Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz(...)małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu. Na koniec posypuję serem
Passion of Cookingcharakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kolejne 1-2 minuty w zależności od wielkości klusek śląskich. Za pomocą cedzaka wyciągamy je z wody bezpośrednio na talerze. Gotowe kluski śląskie podajemy gorące polane dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka StronaDelikatna , pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam
Zakamarki mojej kuchniKolejny przepis na mięsko z szynkowaru i kolejny przepis bez dokładnych ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/piekebolubie?ref=hl ) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy. Składniki: *Masa serowa i bezowa 600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)wcześniej wyłożoną ciastem blachę. Pieczemy to około 50 minut. Następnie wyjmujemy, ubijamy pianę z 4 pozostałych z ciasta białek dodając porcjami cukier puder. Jak będzie sztywna wykładamy pianę na gorący ser. Pieczemy jeszcze około 15 minut, aż się zarumieni. Gotowe, przestygnięte ciasto polecam polać czekoladową polewą
Piekę, bo lubię