Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: schab bez kości 4 porcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5
W Mojej Kuchni LubięPłynne czwartki Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie
Codzienne GotowanieIdealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko
Smaki EwyŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir
Moja DelicjaDziś pokażę Wam przepis na takie mniej spotykane pierogi , a zarazem takie , które za czasów małego szkraba robiła nam moja babcia! Zajadaliśmy się nimi ze smakiem
Ostra na SłodkoWyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża
Kolizje SmakówA więc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI . Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP
All My Fit Lifeśrednie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy w cienkie talarki na mandolinie. Kawałek marchewki(...)oznacza to, że diabetycy mogą ją jeść w zasadzie bez ograniczeń. Samo podanie to już kwestia gustu – jako surówka, pokrojona w plasterki, a może na ćwiartki do chrupania? Gorąco polecam i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kalarepy z czarnym sezamem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotego przepisu potrzebujecie ryżu arborio, który idealnie nadaję się do risotta. Po jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli jedliście już wcześniej risotto, na pewno nie próbowaliście z awokado. Jest to połączenie idealne, a dodatek indyka i chrupiącego ogórka doskonale tworzy końcowy efekt. Jeśli porcja wyszła zbyt duża, spokojnie można odgrzać na drugi(...)czosnek i cebulę. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać ryż i zeszklić go. Dodać wino i na maksymalnym ogniu je odparować, aby nadmiar płynu się zredukował. Na patelnię stopniowo dodawać gorący bulion, często mieszając. Dodać kolejną jego porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Gotowanie potrwa dość długo około 40 minut. Ryż powinien być lekko twardy w środku, a na zewnątrz miękki. Jeśli
Jaglusiamnie motorem napędowym do dalszego bogowania. Dzisiaj na ten jubileusz specjalnie przygotowałam tort, którego recepturę wmyślałam podczas jego tworzenia. Może się wydawać skomplikowana i długa, ale inaczej się nie dało. Tort musiał być smaczny i musiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników tortownica średn(...)delikatnie ale dokładnie wymieszałam szpatułką. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem a spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na 50 minut. Najlepiej zrobić test suchego patyczka. Pięknie się upiekł. Upieczony biszkopt wystudziłam i wyjęłam z tortownicy. Przełożyłam na kratkę. Zostawiłam do następnego dnia. Zrobiłam masę
Kuchnia u Krysiwiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka! Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem i z wielką przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) TORTELLINI: * mąka pszenna – 1 czubata szklanka * jajko(...)patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając. CAŁOŚĆ: Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym. Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni! Smacznego
Ostra na Słodkownętrza z ciekawymi eksponatami o tematyce kinowej oraz umeblowaniem w stylu retro i uroczego misz-maszu . Było to ostatnie miejsce na naszej liście odwiedzin tego dnia. Poprzestaliśmy wyłącznie na gorących czekoladach - białej i ciemnej . Nazwy klimatyczne: Czarny Łabędź (czarna czekolada z bitą śmietaną) oraz Białe Noce (biała czekolada z bitą śmietaną). Prezentacja niewątpliwie robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny(...)Pokazy kulinarne (wraz z przesmaczną degustacją) przygotowywane były przez MAKRO - Dobre bo Polskie . Szczęśliwiec, który poprawnie odpowiedział na jedno z pytań konkursowych , rozkoszował się potem takim oto wykwintnym daniem Dodatkową atrakcją był pokaz jak przygotować zdrowy koktajl zgodnie z ideą "Slow Food" Dziewczyny z pietyzmem podchodziły do odtworzenia koktajlu idealnego z niespotykanymi składnikami - te kwiecie na pierwszym planie miało
Grunt to przepis!Risotto z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam. Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki(...)Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego wywaru z szparagów. Wywar należy wcześniej przecedzić przez sitko. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Rondelek z wywarem
Moniki Smakołykimiękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku. Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego(...)ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać. Podawać na gorąco z sosem lub na zimno . SMACZNEGO
zielonacukinkamuszę przyznać, że wyszła świetnie :) Zaskoczył nas jej bogaty smak i aromat, który tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie(...)nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom
Smakowy Rajmąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale potem o już wszystko idzie z górki. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić solą. Gotowe . Gołąbki przełożyć na talerz, sos przelać do sosjerki, podawać gorące.Smacznego
Gosia gotujespędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami - curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy(...)szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu sok z 1 cytryny 2 garści posiekanej mięty 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko nieco więcej niż kuskusu, więc sami zdecydujcie o jego ilości. Ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz zioła. Dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić
Food SquareSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg
Przepisy kulinarne babci AntoninyWitam Kochani Cukiniowych przyjemności ciąg dalszy:-) Dziś bardzo krótki post przedstawiający sposób na rewelacyjną surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPapryki w piekarniku pieczone, następnie skórki i pestek pozbawione, w plasterki pokrojone do kiełbasy zostały dołożone. Kasza zaś oddzielnie gotowana, do kiełbasy i papryką została dodana. Danie to po doprawieniu mogłoby być już gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami stało się oryginalne, wyjątkowe. Składniki 3 porcje: 3 duże świeże papryki (żółta, zielona, czerwona), 2 szt. kiełbasy surowo(...)mieszamy . Następnie dodajemy kaszę jaglaną, całość mieszamy, doprawiamy solą (wcześniej nie solimy, kiełbasa sama w sobie jest słona i to ona nadaje smaku). Podgrzewamy do momentu, aż kasza będzie gorąca, patelnię ściągamy z ognia i przykrywamy pokrywką. Wszystkie składniki przejdą się smakami. Rada: jeśli chcemy, żeby kasza nie była rozgotowana, wystarczy ugotować ją na al dente, przykryta pokrywką zmięknie
Moniki SmakołykiGrzyby,grzyby najlepsze w sosach i zupie.Dziś przygotowałam zupę grzybową z groszkiem i marchewką na bazie kwaśnej śmietany. Słodki smak groszku i marchewki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswojego gustu. A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli :)) dzień w dzień, upiekłam miękkie, lekko słodkie ciastka w magdalenkowych foremkach. Mieszanka mussli: z danych składników otrzymujemy 1100 g mussli. 400 g płatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek(...)jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać rozbełtane widelcem jajka i wymieszać. Całość wlać do miski z mieszanką mussli, dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Gęstą masę kłaść
Posadzone i zjedzoneSezon szparagowy za niedługo się skończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami. Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl(...)porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji. Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć na 2-3 minuty by odpoczęło i podawać gorące
Ala piecze i gotujewłasnej, doniczkowej plantacji hodowanej na parapecie okiennym - nadaje niesamowitej rześkości . Żurawina wprowadza krzynę słodyczy . Słonecznik dodaje głębi smaku . Olej rzepakowy łączy te wszystkie składniki w orzeźwiający i wyraziste danie . Z premedytacj ą doda ł am tu oleju rzepakowego , bo przecież nie ma to jak nasza rodzima oliwa Północy ! :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy(...)pół-centymetrowej szerokości kawałki. Paprykę pokroić w małe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. D olać olej rzepakowy
Grunt to przepis!wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl . Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania: Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach Składniki: 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego 400 g pieczarek trochę białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka(...)masła 200 g kwaśnej śmietany ząbek czosnku pieprz, sól morska Przygotowanie: Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków. Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła
Kuchcik gotujeAromatyczne, chrupiące i złociste ziemniaczane cuda! Przekąska, danie główne lub dodatek do niego. Ilu amatorów frytek (a jest ich niemało), tyle różnych sposobów przyrządzania i zdań na temat, które z nich są najsmaczniejsze oraz jakie dodatki pasują najlepiej. Oto trzy podstawowe zagadnienia, które decydują o tym, że jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik(...)dopuszczają do jego przegrzania czy przypalenia z uwagi na wbudowany termostat. Jeśli natomiast tłuszcz jest niedostatecznie nagrzany, ziemniaki nadmiernie go wchłaniają. Łatwiej tego uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą miały frytki upieczone w piekarniku. Są zdrowsze, mają równie piękny kolor
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaProponujemy Wam kolejne włoskie danie - spaghetti ragu, typową włoską i bardzo popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe(...)pozostał al dente ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz
zobacz ich smakinspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią(...)jednak nieco składnikami i proporcjami oraz sposobem wykonania. M.in. zminimalizowałem na ile się dało zawartość tłuszczu, więc w wariancie opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię. Potrawka warzywna z salami 2014-12-22 12:26:05 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki
Kulinarna Pokusapieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru(...)Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek. Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć
Moja Delicjafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Próba wykonania wegańskiego bigosu zakończona sukcesem! Duża w tym zasługa świetnego przepisu (polskie dania narodowe to nie moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu(...)Kapitan przedstawia opartą na faktach historię porwania amerykańskiego frachtowca przez somalijskich piratów. Statek dowodzony jest przez tytułowego kapitana (rewelacyjny Tom Hanks!!!). Czysta przyjemność oglądania, bez niedociągnięć i niepotrzebnego patetyzmu – gorąco polecam! Bigos The attempt to make a vegan bigos (a type of Polish sauerkraut stew) has been successfully accomplished! It’s partly due to a great recipe (in Polish
Qlinarnie i QlinarnieSmakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany(...)pokrojoną w dość dużą kostkę i obsmażamy ją. Po podsmażeniu mięso posypujemy solą ziołową (najlepiej z młynka) oraz pieprzem, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewając gorącą wodą, w miarę wyparowywania płynów. W jednym z podlań wykorzystujemy wodę z dodatkiem grzybów. W trakcie duszenia kilkakrotnie posypać również mielonym czosnkiem. Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem
Smaczne ZdroweJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na Słodkozakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek(...)przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty. Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion ( również ten, którym oczyściliśmy patelnię ) i gotujemy ok. 5-10 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek sosu, mieszamy dokładnie
Zawsze głodna!