dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:379/571)

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 308

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... a jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-) Składniki: 1 główka kapusty białej 250g  mielonego mięsa(...)masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał

Walijskie Pichcenie
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 214

dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków(...)minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.   Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem

Mia Cucina Sofieta
ŻUR WIELKANOCNY. 297

kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem i korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci, od której(...)mieć żadnych grudek mąki, najlepiej kwirlejką.  Dodaję delikatnie do bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania.  Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego  kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 233

oraz Paweł, pokazywali swoje propozycje na szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego , pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana(...)temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki ,  wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny, świeże pieczywo, przepyszne pasztety

W kuchni Karmel-itki
Czeskie knedliki 172

Zawsze jak zwiedzamy Czechy i zatrzymujemy się tam na obiedzie, mąż zamawia knedliki czeskie... Aby go uszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki

Łycha smaków
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 206

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 205

Kasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje

Moniki Smakołyki
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 173

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula  7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek

ClauditteMissCooking
Grzybowa z grzankami 170

Zbieracie grzyby? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, zbieramy grzyby, a przy okazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i podgrzybki zawsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka z szynkowaru 243

Kolejna odsłona golonki z szynkowaru ..tym razem mięso z golonki oddzielone od skóry i oczywiście kości...dno wyłożyłam skórą, na mięso i znów skóra..pycha..mięsko

Moje domowe kucharzenie
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 238

   Po świątecznym mniejszym lub większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię

Smaczne Zdrowe
Makaron z sosem carbonara 185

też, jak wygląda jakość makaronów Lubella. I jestem naprawdę (także bez konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis bierze udział w konkursie (trzymajcie kciuki!). Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę(...)studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną

Pociąg Do Kuchni
Rybna zapiekanka 175

height: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewające placki dyniowe 240

lubię w wieczór sylwestrowy oglądać fajerwerki. W dużym mieście nie trzeba ich zanadto szukać, bo są puszczane w każdym parku, na skwerach i osiedlowych podwórkach. W tym roku nie dane mi było zobaczyć moich ulubionych, czyli wysokich, rozchodzących się promieniście i świecących długo białym światłem. Ale i tak było pięknie :) Co innego rano - wszędzie mnóstwo butelek, rozbitego szkła, porzucone opakowania(...)sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 194

Odsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem na zadane przez Ciebie pytania, lecz na tym poprzestanę :) Pytania od Dorka Doo : 1. Uważasz, że już w życiu masz wszystko(...)masz jaką fobię? Nie :) 9. Jesteś duszą towarzystwa czy raczej typem domatora? To zależy. Czasami lubię towarzystwo dużej grupy osób a czasami wybieram samotność.  10. Jakie z dań jest Twoim popisowym? Myślę, że leczo. 11. Fotografia kolorowa czy czarno biała? Mam sentyment do czarno-białej

My simple kitchen