Budyń czekoladowy Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i
Miód i pieprzW tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego
Salonik smakówgładkie ciasto - jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu) - ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą(...)TRUSKAWKAMI - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry - plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę - tartę schłodzić w lodówce - wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie truskawki - całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin
Smakołyki Berenikikolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa(...)następnie zalewamy bulionem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoChłodnik ten zrobiłam w lecie podczas największych upałów, no ale jak to u mnie, poślizg musi być, oprócz tego życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam
Gosia gotujekażdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już mam kilka swoich ulubionych przepisów – mam nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam(...)łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę. Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty. Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i przygotowałam ten kuszący jabłecznik. Jabłek jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości(...)łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki cynamonu (u mnie 2 łyżeczki i 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 40 g masła Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukru, cukru waniliowego, cynamonu, goździków i masła. Dusimy, co jakiś czas mieszając
UgotujmyTo.plJak wiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni. Były już racuszki z kaszy manny z malinami …..
Ostra na Słodkopolsku kurczak na maśle ). Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków ). Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej. Tak jak ja ;) W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI . SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * masło(...)minut cały czas mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy. Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati. Smacznego
Ostra na Słodkodalej np. dodając drożdże. Dzisiaj zapraszam na danie Piotrka: placki ziemniaczane na drożdżach. Ziemniaki muszą być starte bardzo drobno, najlepiej na tarce o małych oczkach. Placki ziemniaczane to danie proste, nawet prymitywne w swej prostocie, ale bardzo smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło(...)sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie. Hiszpańska carbonara – składniki: 320 g makaronu penne(...)gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy. Post Hiszpańska carbonara pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można łatwo przesadzić z przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu(...)stopniach przez 1,5 h, po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale buraki zostawcie w środku. Około pół godziny później wyjmijcie buraki z piekarnika, jeśli nie są zbyt gorące- wyjmijcie je z folii i przy pomocy nożyka zdejmijcie skórkę. Usuniecie ją z łatwością. W momencie wyłączenia piekarnika nastawcie warzywny bulion. Do około 4-5 litrów wody powinny trafić wszystkie warzywa, cebula
PichceniomaniaFaszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj . Może i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt papryk zielonych(...)Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować. Podawać gorące papryki wraz z sosem. faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone
O kuchni z uczuciemRacuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki(...)Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Po tym czasie na patelnię wlewamy olej. Powinno go być około 2 milimetry wysokości. Olej nagrzewamy. Jednak nie może on być zbyt gorący, ponieważ racuchy będą się za bardzo przypiekać. Racuchy na patelnię wykładamy za pomocą 2 łyżek. Ciasto nabieramy jedna łyżką, a drugą ściągamy je na patelnię. Placuszki smażymy około
Smak mojego domu