Składniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1
W Mojej Kuchni LubięTe pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie
Kolizje SmakówDomowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze ..i z dodatkiem przyprawy Kebabczeta , którą można kupić tutaj. .. mięso mielone
Moje domowe kucharzenieZa nami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie
Przysmaki Karolkizabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach(...)końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować około 60 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry spodem i zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Tak mi się jakoś na jesień zebrało na robienie przetworów. Mam jeszcze kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po zrobieniu lecza przyszedł czas na placuszki. W zeszłym roku robiłam placki z cukinii z fetą. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Jajka umieszczamy w osobnym naczyniu. Mieszamy z jogurtem i mąką. Dokładamy do warzyw . Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując placuszki. Smażymy na złoty kolor. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sosem. Placuszki podajemy na ciepło z sosem
Pobite gary Barbarygotowania jajek (5 sztuk). Poczwórne ostrze z łatwością kruszy lód i zamrożone owoce. Aluminiowy pojemnik dobrze trzyma temperaturę czy to ujemną w przypadku shaków czy gorącą jeśli przygotowujemy zupę. Plusy: – urządzenie jest bardzo solidnie wykonane – prosty i łatwy w obsłudze – pięknie się prezentuje – nie zajmuje wiele miejsca – wielofunkcyjność(...)jest dostępna. Ten oto zupowar można wygrać w wielkanocnym konkursie, który obecnie trwa na blogu, więc zapraszam wszystkich zainteresowanych do udziału, wystarczy przyrządzić wytrawne wielkanocne danie i zrobić zdjęcie z napisem „Wielkanoc z Russel Hobbs” szczegóły w poście konkursowym Post Recenzja zupowaru Russell Hobbs pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeNamawiana jednak przez córkę, postanowiłam się z nim zmierzyć, stawiając oczywiście na to, że upiekę go domowym sposobem. Dodam jeszcze, iż nie taki diabeł straszny jak go malują :) Czternastolatka dała sobie doskonale radę, z jego wykonaniem. Ostatnio trochę mnie wyręcza w kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto 125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki(...)wydrążamy środek pozostawiając spód i boki po około 1 cm. Banany obieramy i kroimy na pół, wypełniamy nimi cały wydrążony środek ciasta. Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna wlać do niej żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Czekoladę zetrzeć na tarce
Kuchnia w opałachpołówkami i dziećmi, wujkowie, ciotki... Jedliśmy, piliśmy, śpiewaliśmy świąteczne piosenki. Zapach grzanego wina drażnił nosy, śmiech odbijał się od ścian. Gabriel namiętnie kulał ze mną piłkę, a jego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta(...)bardziej, hmm... Szarlotkowe . Zapewne zależy to od odmiany owoców. Na wiosnę spróbuję przygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty... Sorbet jabłkowy z cynamonem Składniki: (na 1/2 l lodów) 3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzenowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań niezwykle popularnej w USA sieciówki serwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego. Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2/3 szklanki(...)lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły. Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy sodę doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowanego kurczaka przekładamy do worka z mąką i dokładnie obtaczamy każdy
Mania Gotowaniamożna przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury(...)doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest za mało słony. Podajemy z domowymi kluseczkami . Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki. Zalewamy gorącym rosołem. Smacznego The post Domowy rosół z kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoktajle to pyszny i zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, a tym samym przemycenie do jadłospisu składników, po które zwykle nie sięgamy zbyt często. Jednym
peanutbuttermonsterciastem. Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą. Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety. Podsmażamy na złoto na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni grillowej. Podajemy gorące! Ser fantastycznie się ciągnie!!! Smacznego! __________________________________________________________________________________________ COŚ O PATELNI ( informacja ze strony ) POWIERZCHNIA PATELNI GRILLOWEJ Powierzchnia składa się z trzech warstw. Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości(...)osób! NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala. Zdecydowania warta swojej ceny. GODNA POLECENIA! A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu! __________________________________________________________________________________________ Inne dania, które niebawem pokażę na blogu z użyciem patelni
Ostra na Słodkogrzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić(...)następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatity