Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:) Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię. Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi(...)nacięcia – kratkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut. Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną. U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami. Smacznego ! Moja
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg
Darcia w kuchnimacie pomysłu na obiad polecam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie: Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, papryką i serem to pewna forma zapiekanki. Gdy kupuję kurczaka, wycinam zawsze obie piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę(...)pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i jemy gorące. Smacznego! The post Pierś kurczaka zapiekana z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest(...)czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne Gotowanieposmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę wolnego czasu(...)pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę, siekając ciasto nożem. Następnie wyrobić ciasto rękami. Odciąć kawałek ciasta, resztę
chili & sugarciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy, bez których burgery istnieć by nie mogły(...)zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. Gorący przekładamy do słoiczka. My zrobiliśmy od razu podwójną porcję, a co będziemy sobie żałować :) Smacznego! Przy okazji środkowym palcem pozdrawiam wszystkich nacjonalistycznych idiotów, którzy z okazji dnia niepodległości wczoraj rozpieprzyli
Marder&Marder ManufactureSzara reneta od zawsze kojarzy mi się z cudownym ryżem z jabłkami mojej Mamy. Taki smak dzieciństwa, którego nigdy nie da się zapomnieć. Mimo wielu prób nigdy nie udało mi się idealnie odtworzyć maminego ryżu. I dobrze, bo mogę się nim delektować kiedy Mama zaprasza:) Jednak jako wynik wielu prób powstał taki oto smakowity kąsek idealny na ciepłą jesienną kolacje(...)masła. Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko
Magiczna kuchnia DariiPyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego! Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny
Stare Garyprzyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI: * Żeberka – 400 g * Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g * Jabłko – 3 szt * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka * Cebula – 1 szt * Piwo(...)obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie
Ostra na SłodkoBitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)cebulę, posolić i podsmażyć. Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami. Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2
W Mojej Kuchni LubięMiniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek to jeden kęs. Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody 250 g ziemniaków, 100 g bryndzy
Moniki SmakołykiTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony
Karo in the KitchenKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane(...)pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut. Zmiksoswać blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą
zadanie-gotowaniesię ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni(...)zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię