Cukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi! Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania) Później(...)szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka) 200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini 3 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej 1,5 lt gorącej wody starty parmezan sól, pieprz Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy
Mia Cucina Sofietaktóry zrobiłam z myślą o kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka, czyli akcji zorganizowanej przez blogerki kulinarne z lubelskiej blogosfery. W każdej edycji jest jakiś produkt, z którym się mierzymy przygotowując danie, a potem nawzajem pokazujemy co ugotowałyśmy/upiekłyśmy. Takie wspólne gotowanie :) Tym razem wybór padł na gruszki. Naszą propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny(...)rozpadną się podczas gotowania, można je zblendować lub pozostawić w całości, wtedy w dżemie będą bardziej wyczuwalne. Gruszki, jabłka i aronię wymieszać dokładnie ze sobą, zagotować i gorący dżem wkładać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, nie trzeba już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśniadanie. Pyszne i puszyste z ukrytymi w środku soczystymi rodzynkami. Angielskie bułeczki z krzyżykiem po raz pierwszy jadłam będąc w Londynie. Idealne bułeczki do kawy lub angielskiej herbaty. Oczywiście gorące bułeczki z rozpuszczonym masłem i konfiturą są najlepsze! Angielskie bułeczki Składniki: 10 bułeczek 500 g mąki 2 żółtka + jajko do posmarowania 15 g świeżych drożdży 300 ml mleka, lekko podgrzanego(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej). W międzyczasie przygotuj masę na krzyżyk. Mąkę wymieszać z wodą i olejem. Masa powinna być gęsta tak aby dała się wycisnąć. Nie może być też za rzadka, bo wtedy krzyżyk rozleje się na bułce. Napełnij masą foliowy woreczek z odciętym rogiem i wyciśnij krzyżyki na wyrośnięte bułeczki. Piecz bułeczki
codojedzeniaczasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne. Moim zdaniem najlepiej podawać je z ulubioną surówką, choć mój A. - jak zwykle przy tego typu daniach - zaproponował sos czosnkowy... składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej szklanka wody jajko łyżka wódki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku(...)Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm, na środek nakładać łyżkę farszu, sklejać jak pierogi. Na głęboką patelnię wlać ok centymetra oleju, na gorący wkładać pierogi, smażyć po kilka minut, z obu storn, na złoto. Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Podawać po lekkim przestudzeniu, ciepłe, ale nie gorące
6nieboWspaniałe, soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu 2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę(...)czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku. Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą wodą. Inspiracja: Ulubione przepisy
Kto ugości moich gości?znikła, a co dziwniejsze znikło również danie( zjedzone do ostatniej drobinki). Nazajutrz ku memu zdziwieniu, nikt nie wypominał mi wczorajszej kulinarnej pomyłki, lecz wszyscy domagali się powtórnego przyrządzenia dania i to w większej ilości. Tak to przypadek sprawił, że mogę dziś zaprezentować przepis, który od tamtego czasu, w odrobinę zmodyfikowanej wersji, wykonuje w swej kuchni nader często(...)wysmarowanej łyżką masła. Na wierzch masy układamy cząstki obranego jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu, od razu wyjmujemy i jeszcze gorący ryż dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzszklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem i wysypujemy mąką. Cienką warstwą ciasta wylepiamy(...)układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem. Jak posypiecie na gorące ciasto, to cukier się rozpuści i zużyjecie go dużo więcej. Smacznego. Post Szarlotka na kruchym cieście pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenbyła prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne(...)180C piekarnika. Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera. Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony. Podajemy gorące obficie oprószone świeżą bazylią. Smacznego
Ostra na Słodkoosobom zużywającym mniejsze ilości wody w kuchni (starsi, single, małe rodziny). Posiadając dzbanek filtrujący DAFI masz gwarancję, że woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego stanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp. STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY(...)marki DAFI posiadają: ATEST PZH POZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKA NIEMIECKI CERTYFIKAT LGA Wkłady filtrujące DAFI pasują również do dzbanków filtrujących Brita. * W zależności od jakości wody w danym rejonie. Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę . Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi. Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem
Kuchnia PokoleńLekki , smaczny posiłek.Szybki do zrobienia ,świetny dla osób które nie mają czasu na przygotowanie pracochłonnego obiadu dla rodziny.Rodzinka na pewno się ucieszy , zwłaszcza maluchy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g
R'n'G KitchenTerrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę
UgotowaćA czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł
BaRepasSezon truskawkowy powoli dobiega końca , na targach są one coraz droższe … a a wykorzystuję każdą nadarzającą się okazję , by móc się cieszyć ich smakiem. Dziś
Ostra na Słodko