dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:366/571)

Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 171

pstrąga . Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się, że jestem przezorna tylko o tym nie pamiętam ;) Na wszelki wypadek nie usunęłam zdjęć, która dałam Mężowi do zgrania i oczywiście o tym zapomniałam. To się nazywa skleroza ;) Dopiero po pewnym czasie odkryłam fotki na swoim telefonie. Mamy wielki post dlatego myślę, że to dobry moment(...)ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Carbonara 248

równie szybki i prosty jak ten, z kremówką! Carbonary nie da się nie lubić. Nie ma takiej opcji. W każdym bądź razie nie znam nikogo kto nie lubi tego dania. Moje dziecko mogłoby jeść Carbonarę codziennie! Dlaczego u mnie są dwa żółtka i jajko? Robiłam bezy i dwa żółtka mi zostały, po prostu chciałam je wykorzystać(...)boczku i czosnku. szybko wlewam masę jajeczną z parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz

Blondynka Gotuje
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 188

Dziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne  sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie tym szybciej zagęścimy sos lub zupę. Ja przed wlaniem śmietany powoli ogrzewam ją do temperatury zupy. Wlewam śmietanę na chochlę zanurzam delikatnie na gorącym sosie, zupie przemieszam i wlewam. Zapobiega to szybkiemu ścięciu się śmietany. Po dodaniu kwaśniej śmietany nie powinno już sosu się gotować inaczej powstaną grudki. ŻÓŁTKO Żółtko dodajemy krótko przed podaniem, wymieszamy

Basia w kuchni
Szybka kawa piernikowa 197

Dzień dobry! Kawa do łóżka, a może naturalne dopalacze do pracy?  Przyprawy wzbogacają nasze dania o nowy smak, aromat i cenne dla naszego organizmu składniki. Weźmy np. taki niepozorny i ogólnie dostępny cynamon - poprawia dopływ krwi do mózgu w efekcie czego łatwiej się koncentrujemy i zapamiętujemy, rano pomoże szybko dojść do siebie, a w ciągu dnia rozjaśni(...)pity wiosną na detoksie. Zamiast pić w pracy kolejną nudną kawę ożyw ją własną mieszanką przypraw. Wystarczy zmieszać je w odpowiadających Ci proporcjach, zamknąć w słoiczku i dosypywać do gorącego napoju.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego), 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy, przyprawa do pierników , mielony imbir, mielony

SzczyptaSmaQ
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 270

własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut

OstryKęs
Dżem z pomidorów i chilli 174

chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym a Wy jak byście zjedli taki dżem? Dżem z pomidorów i chilli na 4 słoiczki(...)czasu do czasu, uważając aby się nie przypalił, do czasu aż uzyska konsystencję dżemu ( mi to zajęło 2 godziny, ale może trwać krócej, lub dłużej, zależnie od pomidorów). Gorący dżem nałóż do wysterylizowanych słoików. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie.  Uwagi: Proporcje składników, szczególnie ilość cukru, chilli i octu, możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 297

własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut

OstryKęs
Sernikobrownie z truskawką 204

gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warstwy tylko masy się zmieszają? To się mówi „tak miało być ... z fantazją”. POLECAM   Sernikobrownie z truskawką Danie Desery Kuchnia Amerykańska Porcje 15 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 2 godziny Czas oczekiwania 12 godzin Składniki Mus truskawkowy 500 g truskawek (świeże lub mrożone) 3 łyżki(...)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić. Jajka razem z cukrem i wanilią ubić na puszystą pianę, następnie masę jajeczną wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą

Wypieki i Rumieńce
Ketchup z dyni 189

Sezon dyniowy jeszcze trwa, w tym roku bardzo długo możemy cieszyć się bogactwem dyniowych smaków. Muszę przyznać, że warzywo to ma bardzo specyficzny smak, wyczuwalny w daniach, do których zostaje użyte. Warto na początek sprawdzić, czy smak ten nam odpowiada. Możecie np. upiec dynię w piekarniku, pokrojoną na mniejsze kawałki, posmarowaną odrobiną oleju i posypaną rozmarynem. To chyba mój(...)przekładamy wszystko do jednego garnka i blendujemy na gładką masę.  Następnie dodajemy składniki zalewy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok 6-8 słoików o pojemności 400ml. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Pulpety z brukselką 133

Od zawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <

R'n'G Kitchen
surówka do obiadu z młodej białej kapusty 214

Witam Kochani dziś przychodzę do Was na odmianę z czymś lekkim i zdrowym. Wiosna w pełni, więc już powoli możemy zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 181

dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli. Całość fantastycznie się komponuje i jest to danie, które zachwyca(...)bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy ok. 20 minut, a następnie doprawiamy dużą szczyptą kurkumy oraz solą. Miksujemy na gładki krem i zagęszczamy serkiem kremowym naturalnym Apetina. Podajemy gorące ze świeżo upieczonymi ptysiami, natką pietruszki i tymiankiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 153

więc tak, to już dziś, równo dwa lata temu postanowiłam założyć bloga :) Od tego czasu mnóstwo się zmieniło, nauczyłam się wykonywania nowych dań,  odbyłam warsztaty kulinarne, które bez posiadania bloga nie byłyby możliwe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia potraw, a przede wszystkim cały czas tak samo cieszę się z gotowania(...)Wyjąć galaretkę z miski. Umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą, na kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzić od miski, przełożyć galaretkę na dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki. Do wrzątku wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści. Do jeszcze ciepłej żelatyny, ale nie gorącej dodać trochę ubitej później śmietany i wymieszać, wtedy

Malinowo w kuchni
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 166

przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce(...)Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się zrumienią. Obsmażone kulki kładziemy na gorący bulion. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę 30%. Jeśli sos nie jest gęsty dodajemy 1-2 łyżeczki

cool and minty
KOLOROWE ROLADKI SCHABOWE 162

Schabowe roladki z kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad.     SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania