Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g) ½ cebuli , drobno posiekanej ½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę ) 1 szklanka kolendry, drobno posiekanej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej 1 jajko Olej roślinny do smażenia przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety(...)głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt dużo) Smażyć krokiety, po kilka sztuk na raz, na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub ciepłe z dodatkiem zieleniny
Stare Garyniezdrowo ... I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na Moich wypiekach - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem, C. stwierdził, że jest idealne (faceci jednak mają wyższy próg odporności na słodkość(...)jajka 130 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g świeżej żurawiny Czekoladę dość drobno posiekać. Masło rozpuścić, do gorącego wrzucić 150 g czekolady, wymieszać aż do rozpuszczenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać z cukrem i solą. Po jednym wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 140 g suszonych moreli 1 łyżka Cointreau 140 g suszonych śliwek 1 łyżka wódki karmelowej 2 łyżki cukru 250 ml gorącej wody wierzch: 100 g miękkiego masła 80 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 120 g wiórek kokosowych 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie owsianki? Bo ja nieeee!!! Ale w tej wersji - UWIELBIAM! I to danie musi przynajmniej raz w tygodniu zagościć na naszym stole;-) Inspiracją stał się dla mnie przepis zaczerpnięty z książki "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" autorstwa...nikogo innego jak pani Chodakowskiej we własnej osobie;-) By the way, Ewkę kocham megaśnie i razem z nią w wolnych chwilach spalam(...)Syrop z agawy kupiłam w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych (opcjonalnie) 1. Płatki owsiane i otręby zalewamy gorącym mlekiem i pozwalamy im się zrelaksować przez ok 10 min. 2. Owoce obrać ze skórki, jabłko zetrzeć na grubych oczkach, banana pokroić w półplasterki. 3. Owoce wraz z miodem (bądź
Restauracyjka Literackaząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy(...)sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością
Czerwień i błękitgryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja pstrąga nie mam, ale zaopatrzyłam się w mały słoiczek anchois. Bazując na małych słonych rybkach i kremowym serku przygotowałam sos, który podkreślił smak mojego dania. Jak zwykle u mnie kuchnia fusion, a koncepcja stworzenia takich, a nie innych racuszków zrodziła się, gdy stałam już przy garach :D Robiłam je pierwszy(...)miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy chrzanem, pieprzem i solą, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Placuszki smażymy na gorącej patelni, aż będą rumiane. Podajemy na talerz z kleksikeim sosu i przyozdabiamy małą słoną rybką ;) Ja nieco urozmaiciłam i dodałam jeszcze na wierzch nieco czatneja, który przygotowałam
Sajkofanka smakuKiedy ją gotowałam miałam mieszane uczucia.Marchewka ,warzywo słodkie, nie w moim guście.Będzie słodka i smakowała gotowaną marchewką(marchewkę lubię ale na surowo).W przepisie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to
Ostra na SłodkoBavette - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i
królestwo garówZapiekanka pasuje do smażonej wołowiny. Składniki 2 szt kalarepy (ok. 400 g ) 500 g ziemniaków 3 gałązki tymianku czarny pieprz sól ząbek czosnku 150 g świeżo
R'n'G KitchenKasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się
Karo in the KitchenHeloł :) Mój M. drugi raz robi dietę dr Dąbrowskiej. Dopiero zaczął, dziś 3 dzień, wpisy na ten temat wrzucam na facebookowy profil bloga. Dzisiejszy obiad wyszedł
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETo taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna. Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Ziemniaczane
Jadło i czytadłospokojne i nie tak oczywiste. Koniec z wymówkami ! To nie prawda, że musisz zrobić wszystko, że tylko tu i tylko teraz, że tylko Ty i nikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku. Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny(...)pszennych Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem lub przy użyciu blendera. Powstałą
kolorowotorcikowo