dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:352/571)

Kinder Country? - Jagielnik bez pieczenia 276

wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), kwas foliowy, wapń) Przepis Składniki   Spód   orzeszki ziemne, płatki owsiane, i daktyle (namoczone wcześniej w gorącej wodzie, około 5 minut), olej kokosowy lub coś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte Masa kasza jaglana  woda lub mleko roślinne  stewia (ewentualnie inny(...)bardzo ważne, bo musi dobrze zastygnąć  (wiem coś o tym, bo gotowałam dwa razy!). Góra daktylowa: zmiksowałam orzeszki z daktylami Na tortownicę wyłożyłam owsiany spód - ugniotłam. Na spód dałam masę jaglaną, a potem masę daktylową. Posypałam orkiszem. Gotowe - można zajadać, ale najlepiej wsadzić na kilka godzin do lodówki. Ciasto jest wyjątkowo pyszne! Na drugi dzień, gdy smaki się połączą

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 274

konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów(...)cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko smaczne, ale stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu. Składniki: 1 filet z kaczki 100g dyni 100g ziemniaka 100g masła 1 żółtko 1/2 cytryny 1 łyżka oleju

Jacob Tastes
Piernik na herbacie 212

piernika szczypta mielonej kolendry łyżeczka startego imbiru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 5 łyżek cukru 160 g miodu 150 ml oleju 180 ml gorącej mocnej czarnej herbaty garść suszonych żurawin łyżka drobno posiekanych orzechów (u mnie nerkowce) 100 g czekolady łyżka śmietany słoiczek konfitury lub powideł Natłuścić formę do pieczenia piernika. Wymieszać ze sobą sypkie(...)wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania.  ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb marchwiowy Pierniczki świąteczne Przepis dodaję do konkursu firmy Amica z myślą o nowym piekarniku, który dałby radę moim wypiekom, które stają się coraz bardziej wymagające. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Weekendy w domu i ogrodzie
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 358

Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 278

godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki(...)widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem

Słodka Strona
Tosty francuskie 167

nazwą - "obsmażanki". Z pewnością wielu z Was pamięta taki chlebek z rodzinnego domu, bo to świetna opcja, żeby wykorzystać czerstwe, a nawet suche już pieczywo. Byle by się dało kroić.;) I chyba nie jest ważne, jak ten chlebek nazwiemy, ale jak go zjemy! W większości chyba przepisów, z jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc(...)patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem, tak by całe dno było równomiernie pokryte cienką warstwą. Szybko zanurzamy kromki chleba z dwóch stron w mieszance jajecznej i kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, zaglądając pod spód kromek (trzeba podważyć lekko łopatką lub widelcem) czy się za bardzo nie podpiekają - nie powinny zbrązowieć, tylko lekko się zezłocić. Następnie zmniejszamy

Kuchnia Prezydentowej
Makaron ze szparagami 189

Sezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki(...)gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać i doprawiamy do smaku. Na końcu dodać ugotowany makaron i resztę natki pietruszki. Całość chwilę podsmażyć. Podajemy na gorąco. Inspiracje: Kuchnia Lidla

Ala piecze i gotuje
KREM SEROWO-CEBULOWY Z KURCZAKIEM + ZUPOWAR SOUP&BLEND RUSSEL HOBBS 262

tryb powolnego mieszania * Kruszenie lodu * Pulse – tryb ręczny Także rano możemy wykorzystać go do przygotowania pożywnego smoothie … a w południe ugotować pyszną zupę i zrobić sos do drugiego dania. No a wieczorem skruszyć lód na szaloną imprezę ;) Wystarczy wybrać funkcję, nacisnąć przycisk i gotowe. Pojemność : 1,75 l. ( zimnych składników ) Ja oczywiście poeksperymentowałam za sprzętem i przygotowałam(...)Zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kosteczkę serki topione. Ustawiamy tryb „Zupa gładka” i gotujemy! Po ok. 25 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z przygotowanym kurczakiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. jest pyszna! A teraz porozmawiajmy o zaletach i waga Zupowaru ( bo chcecie wiedzieć co o nim sądzę, prawda?! ;) ) Więc tak: ZALETY

Ostra na Słodko
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 211

Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2

W Mojej Kuchni Lubię
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 267

Obiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno

Karo in the Kitchen
Podgrzybki duszone w śmietanie 189

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone 168

Różnie z tymi ogórkami u mnie bywało... Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 211

Składniki na ciasto : 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Składniki

Proste Potrawy
Bigos 195

Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw(...)ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat

Smakołyki Asi
Risotto ze szparagami i bekonem 158

myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie. Składniki: 240g ryżu(...)pokrojone szparagi. Gotować mieszając około 6 minut. Dodać bekon, gotować jeszcze ok. 2 minuty, by całość była ciepła. Doprawić solą i pieprzem. Risotto ze szparagami i bekonem podawać na gorąco. Post Risotto ze szparagami i bekonem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Zupa jarzynowa z pieczarkami 176

blogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-) Zupa jarzynowa z pieczarkami   ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI 0,5 litra rosołu 1 litr wody 1 kostka rosołowa 200 g pieczarek 2 pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego(...)groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie). Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości. Podajemy posypaną zieleniną. Zupa jarzynowa z pieczarkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Ciasto cztery smaki z masą serową 364

dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku(...)żółtkami na gładką masę. Dodać do masła i zagotować stale mieszając. Ser łatwo się przypala. Budynie rozrobić w mleku i wlać do sera. Gotować aż masa będzie gęsta. Wlać gorącą na jedną część ciasta, a drugą część ułożyć na wierzch. Placek posypać cukrem pudrem. ciasto cztery smaki z masą serową

O kuchni z uczuciem
Dynia faszerowana orzechowym risotto 176

jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam - to solone cytryny vel kiszone cytryny. W śródziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto, bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia(...)listkiem laurowym na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach ryż. Przesmażyć  razem przez kilka minut. Wlać wermut i odparować. Porcjami wlewać gorący bulion. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 16-17 minut.  z upieczonej dynii wybrać 2/3 miąższu. Wydrążoną dynię trzymać w piekarniku. Miąższ rozdusić widelcem do gotowego risotto dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta modra zasmażana 156

Niedawno będąc w restauracji, zamówiłam danie z modrą kapustą. A tu zaskoczenie, kapusta była chyba siekana toporem,  prawie surowa i lekko ciepła. Strasznie się zawiodłam. Nie tego oczekiwałam. Przez tę właśnie sytuację, postanowiłam, że sama ją zrobię. I tak dzisiaj prezentuję modrą kapustę zasmażaną w moim wykonaniu. Składniki: 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt(...)octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę i mieszamy  z kapustą. Odparowujemy nadmiar płynu, przez cały czas mieszając. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makaron z sosem z botwinki 192

Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość.  W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny  chłodnik . inspiracją był  ten  przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego(...)czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować.  Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego

Stare Gary
Penne quatro formaggio 185

sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane, bo pierwsze przypominało raczej pospolity(...)zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola 150 g mozzarelli 150 g goudy lub innego twardego sera żółtego ( u mnie Gruy ère

Kuchnia Prezydentowej
Domowe haburgery 388

Hamburgery chyba są dosyć popularnym daniem w studenckim menu ;) Ja nie mam jakoś przekonania do hamburgerów kupowanych w sieciówkach,  dlatego postanowiłam przygotować swój własny. Nie zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na  bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis(...)barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 261

Kasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora(...)kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło lub na zimno. Kiedy deser postoi trochę, to ciasteczka zmiękną. Podawany na gorąco będzie miał ciasteczka chrupiące. Lubicie kaszę jaglaną? jedliście przygotowaną na słodko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 190

pstrąga . Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się, że jestem przezorna tylko o tym nie pamiętam ;) Na wszelki wypadek nie usunęłam zdjęć, która dałam Mężowi do zgrania i oczywiście o tym zapomniałam. To się nazywa skleroza ;) Dopiero po pewnym czasie odkryłam fotki na swoim telefonie. Mamy wielki post dlatego myślę, że to dobry moment(...)ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Carbonara 275

równie szybki i prosty jak ten, z kremówką! Carbonary nie da się nie lubić. Nie ma takiej opcji. W każdym bądź razie nie znam nikogo kto nie lubi tego dania. Moje dziecko mogłoby jeść Carbonarę codziennie! Dlaczego u mnie są dwa żółtka i jajko? Robiłam bezy i dwa żółtka mi zostały, po prostu chciałam je wykorzystać(...)boczku i czosnku. szybko wlewam masę jajeczną z parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz

Blondynka Gotuje
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 216

Dziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne  sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie tym szybciej zagęścimy sos lub zupę. Ja przed wlaniem śmietany powoli ogrzewam ją do temperatury zupy. Wlewam śmietanę na chochlę zanurzam delikatnie na gorącym sosie, zupie przemieszam i wlewam. Zapobiega to szybkiemu ścięciu się śmietany. Po dodaniu kwaśniej śmietany nie powinno już sosu się gotować inaczej powstaną grudki. ŻÓŁTKO Żółtko dodajemy krótko przed podaniem, wymieszamy

Basia w kuchni
Szybka kawa piernikowa 229

Dzień dobry! Kawa do łóżka, a może naturalne dopalacze do pracy?  Przyprawy wzbogacają nasze dania o nowy smak, aromat i cenne dla naszego organizmu składniki. Weźmy np. taki niepozorny i ogólnie dostępny cynamon - poprawia dopływ krwi do mózgu w efekcie czego łatwiej się koncentrujemy i zapamiętujemy, rano pomoże szybko dojść do siebie, a w ciągu dnia rozjaśni(...)pity wiosną na detoksie. Zamiast pić w pracy kolejną nudną kawę ożyw ją własną mieszanką przypraw. Wystarczy zmieszać je w odpowiadających Ci proporcjach, zamknąć w słoiczku i dosypywać do gorącego napoju.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego), 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy, przyprawa do pierników , mielony imbir, mielony

SzczyptaSmaQ
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 331

własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut

OstryKęs