dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:350/571)

Sajgonki 230

być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem   sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie(...)opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy aby go potem dokładnie osuszyć. Następnie kroimy go w paski

Mania Gotowania
Risotto z bobem 207

Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam. Składniki (na 1 - 2 porcje): 100 g ryżu do risotto

Sto kolorów kuchni
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 229

jest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie(...)wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 149

Dziś kolejna odsłona bezglutenowej Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam(...)kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (czas pieczenia może

Quinoa Raz!
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 165

już kiedyś pisałam w czas przedświąteczny moja kuchnia jest skromniejsza, bardziej dietetyczna po to, by lepiej smakowały dania  świąteczne. Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski(...)wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto.  Do rondelka włóż przecier,  dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób. Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty. Wypiekały w korzennym klimacie Joanna - Różowa kuchnia Magdalena - Słodkie

Gotuj Sam!
Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach 152

słodkawym smaku i szybkie a'la pesto z pietruszki i mamy tak genialną całość na chrupiącej grzance, że szkoda tylko o tym czytać :D Musicie spróbować koniecznie tego lekkiego dania! Grillowany ser halloumi na grzankach z grillowaną cukinią i pietruszkowym pesto Potrzebujesz: 1 ser halloumi 1 młodą cukinię kilka kromek- ok. 5-  pszennego chleba ( na grzanki(...)drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika) 7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto. 8. Na koniec możesz całość dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny. *Zamiast moździerza możesz użyć blendera lub robota kuchennego- wtedy będzie bardziej miałkie. Palce

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dżem wiśniowo-herbaciany 130

tylko porządnie się wyśpię... Dlatego dzisiaj, bez owijania w bawełnę i zawracania głowy: przepis . Nie byle jaki, bo na obłędnie pyszny dżem wiśniowy. Zrobiłam go w Polsce, bo w Danii, niestety, ale wiśni brak. Pogodziłam się z zaistniałą sytuacją, jednak gdy jeżdżę do kraju w sezonie, nie potrafię się oprzeć tym lekko kwaśnym kulkom. Tak jak czereśnie uwielbiam zjadać prosto(...)przykryć, zostawić do ostudzenia. Wyjąć torebki. Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka. Dodać cukier, herbatę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Przepis, oczywiście, dodaję do akcji Mirabelki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z połówkami jabłek 193

stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 425 g mąki(...)położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
biała kiełbasa słodko-ostra 144

okresie wielkanocnym szczególnie, sklepy kuszą nas szeroką ofertą białych kiełbas. Lubię je, można z ich użyciem przygotować wiele fajnych potraw, dają duże pole do kulinarnych eksperymentów. Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem. Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe(...)wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką

6niebo
Ach ta rolada… 157

delikatnie mieszamy i dzielimy na pół. Blachę o rozmiarze 25/33 wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym masłem/margaryną. Wylewamy połowę masy i pieczemy 15-20 minut. Upieczony biszkopt (jeszcze gorący) wykładamy na bawełnianą ściereczkę i zawijamy - ważne jest aby w biszkopt zawinąć górną część ściereczki - aby brzeg biszkoptu nie przykleił się do swej środkowej części. Jabłka (u mnie antonówki) obieramy(...)ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć

sierotka maRysia w kuchni
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 171

ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka(...)pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).   Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy  pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 164

Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały por - kawałek selera - 1 średnia cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy skrzydełka, nóżki i szyję. Wyluzowujemy. Nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na godzinę

Życie zamknięte w smaku
Domowy przecier pomidorowy na zimę 212

pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich zapachy wcześniej przechowywanych produktów czy stęchlizny. Należy także je wysterylizować w gorącym piekarniku. Naczynia muszą być idealnie czyste, ponieważ wszelkie osady mogą wywołać niechcianą fermentację. 3. Przechowywanie . Wystudzone słoiki z zaprawami oklejamy etykietami, na których wypisujemy nazwę i datę produkcji. Weki ustawiamy(...)także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie

Bon Appetit Małgorzaty
Gyros 140

oregano. Suszone składniki delikatnie obtaczają mięso, pozostawiając widoczne na jego powierzchni drobne ziarenka. Doskonała kompozycja m.in. ziół i przypraw pozwoli cieszyć się na co dzień oryginalnym smakiem popularnego greckiego dania." A co ja na to? Ano nie wiem, co ja na to, ponieważ nie wiem jak powinien smakować prawdziwy grecki gyros. Wiem natomiast, że ten nasz smakował wybornie(...)części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia

Marder&Marder Manufacture
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 113

niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków. Składniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko(...)porządnie rozmieszać, zahartować  jedną łyżką  sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.   Na talerzu ułożyć kotleciki, polać obficie sosem...podawać gorące.  Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania