Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję(...)dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaje ugotowany makaron, mieszam wszystko razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensobie to coś, co sprawia, że można ją jeść i jeść... I jeszcze jedna cenna uwaga, nie polecam zamieniać śmietany na jogurt, śmietana nadaje zupie lepszego smaku (ja częściowo dałam jogurt z braku śmietany, niestety popsuł jej trochę smak, na drugi dzień naprawiłam już wszystko dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki(...)czosnku, zamieszać. Zalać bulionem, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i korzenie chrzanu, gotować ok.15 minut. Zdjąć z palnika, zblendować całość na gładki krem. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać do zupy i dokładnie rozprowadzić. Doprawić majerankiem, ksylitolem lub cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać kilka łyżeczek dobrego, ostrego chrzanu ze słoika
Smaczne ZdrowePulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia(...)czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą
Bullioksiążki kucharskiej. Danie które zasmakuje nawet osobą które nie lubią brokułów, z doświadczenia już wiem że takie osoby potem zmieniają zdanie o tym warzywie ;) Jak już mówiłam danie szybkie w przygotowaniu, więc jest to dobre wyjście jak po przyjściu do domu z pracy nie mamy już siły na stanie przy kuchni a mąż narzeka że by coś(...)gotujemy aż będzie miękki:) 3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy:) 4. Wlewamy w szklankę gorącą wodę. Rozrabiamy kostkę rosołową. Dodajemy do cebuli i czosnku. 5. Serek topiony (ja dodaję duży śmietankowy) dodajemy do reszty składników oraz kilka dużych łyżek śmietany. 6. Doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna Pasjigofry , ale w całkowicie innej postaci! Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy! Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem … W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym! Na ostro! Spróbujcie! SKŁADNIKI: - mąka – 1 szkl – duże jajko – 1 szt – mleko – 140 ml – olej(...)porcjami i smażymy ok. 8-10 minut. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund! Przed każdym kolejnym gofrem urządzenie spowrotem nagrzewamy do maxymalnej temperatury! Podajemy gorące np. z ketchupem
Ostra na Słodkowłaśnie faszerujemy. Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące! Spróbujecie? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) - cukinia – 2 szt - mięso mielone – 400 g - jajko – 1 szt - ryż(...)180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoTradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie
Słodka Stronanarzekać i marudzić ;) Jeść trzeba i ktoś musi to przygotować. No to dzisiaj rybka. Troszkę inna niż standardowo i podana z innymi dodatkami. Jest to jednak wspaniałe danie na lato, skusicie się? :) Ryba: filety z łososia , sól , pieprz , łyżeczka ziaren pieprzu , łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie, cytryna . Salsa: 3 duże pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , główka(...)papryką. Piec do momentu, kiedy skórka na papryce zacznie nabierać niemal czarnych plam. Bez obaw, taka czarna skórka nie oznacza spalonej papryki, lecz nada jej wspaniałego posmaku :) Upieczoną, gorącą paprykę skropić zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Woda zaparzy skórkę, która po przestygnięciu będzie łatwa do zdjęcia. Razem, ze skórką usunąć gniazda nasienne. Pomidory przestudzić, obrać ze skórki i wyciąć
Codzienna kuchnia niecodziennaSzpinak zazwyczaj kojarzy nam się z bezsmakową papką z czasów przedszkolnych. My jednak bardzo sobie cenimy walory smakowe szpinaku o czym już niejednokrotnie można się było
Kolizje Smakówbyć zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie(...)opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy aby go potem dokładnie osuszyć. Następnie kroimy go w paski
Mania Gotowaniajest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie(...)wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi
W kuchni Karmel-itkiDziś kolejna odsłona bezglutenowej Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam(...)kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (czas pieczenia może
Quinoa Raz!już kiedyś pisałam w czas przedświąteczny moja kuchnia jest skromniejsza, bardziej dietetyczna po to, by lepiej smakowały dania świąteczne. Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski(...)wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób. Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty. Wypiekały w korzennym klimacie Joanna - Różowa kuchnia Magdalena - Słodkie
Gotuj Sam!słodkawym smaku i szybkie a'la pesto z pietruszki i mamy tak genialną całość na chrupiącej grzance, że szkoda tylko o tym czytać :D Musicie spróbować koniecznie tego lekkiego dania! Grillowany ser halloumi na grzankach z grillowaną cukinią i pietruszkowym pesto Potrzebujesz: 1 ser halloumi 1 młodą cukinię kilka kromek- ok. 5- pszennego chleba ( na grzanki(...)drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika) 7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto. 8. Na koniec możesz całość dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny. *Zamiast moździerza możesz użyć blendera lub robota kuchennego- wtedy będzie bardziej miałkie. Palce
Kuchnia w Słońcu Skąpanatylko porządnie się wyśpię... Dlatego dzisiaj, bez owijania w bawełnę i zawracania głowy: przepis . Nie byle jaki, bo na obłędnie pyszny dżem wiśniowy. Zrobiłam go w Polsce, bo w Danii, niestety, ale wiśni brak. Pogodziłam się z zaistniałą sytuacją, jednak gdy jeżdżę do kraju w sezonie, nie potrafię się oprzeć tym lekko kwaśnym kulkom. Tak jak czereśnie uwielbiam zjadać prosto(...)przykryć, zostawić do ostudzenia. Wyjąć torebki. Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka. Dodać cukier, herbatę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Przepis, oczywiście, dodaję do akcji Mirabelki
Pożeraczka, czyli raz adobrze