dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:338/571)

Zupa Tom Yum 216

Opis: Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem 230

przepisów, ponieważ moja rodzina i moi goście zażyczyli sobie takie dania, które już przedstawiam na blogu. Czyli była powtórka przepisów. Ale jak tylko mam „wolną rękę” to już coś nowego wymyślam. Tym razem był to obiad dla dwóch osób, czyli dla mojego męża i dla mnie. Oczywiście danie musiało być i smaczne i musiało przyciągnąć wzrok(...)Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował.   Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki. Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano.        Moje polędwiczki udekorowałam gałązkami rozmarynu. Przez środek przetknęłam gałązkę rozmarynu tak, żeby igiełki

Kuchnia u Krysi
Bakłażan faszerowany 181

ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)grubości. Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera. Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym  do 200 stopni C około 20 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem bakłażan faszerowany

O kuchni z uczuciem
Zielone pierogi z botwinką 277

tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła(...)pierogi miały „ciapki” i były jednolito zielone możemy blendować szpinak). W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku. Do mąki dodajemy dużą szczyptę soli, jajko i masło. Dodajemy gorący szpinak z wodą i szybko staramy się zagnieść ciasto (można też zrobić to w malakserze). Podczas wyrabiania dodajemy po trochu gorącej wody z czajnika – tyle, ile wchłonie mąka. Ciasto musi

Poezja smaku
łopatka 220

łopatki dosyć podejrzliwie. Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. składniki na danie  dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej   marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej(...)czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) .  Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 166

dnia mierzyć się z przeciwnościami i być zdanym tylko na siebie. Ale nie ma na to rady. Ponieważ długo jestem w pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka(...)Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej, do miękkości kalafiora. Przyprawić pieprzem. 9. Zupę podawać gorącą. Smacznego

W mojej kuchni
Makaron z Sosem z Awokado – Zdrowy i Smaczny Obiad 209

Witam serdecznie Propozycja na bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem z awokado. Makaron jest bardzo smaczny i zdrowy, powinien posmakować każdemu ponieważ smakuje nawet członkom

Uwaga Babcia Gotuje
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 234

połowy. Natrzeć oliwą z oliwy, posypać i wetrzeć w mięso paprykę wędzoną, sól ziołową i chilli. Zostawić na 15 minut. Zagotować ryż (wodę lekko posolić). Mięso smażyć na gorącej patelni, trzeba je obsmażyć z każdej strony na złotobrązowo i zmniejszyć ogień, żeby doszło w środku, ale nie przypaliło się. Czas smażenia zależy od wielkości polędwiczki; gdy mięso jest przecięte(...)miesa i dajemy mu odpocząć 3-4 minuty (pamiętajcie, że w tym czasie mięso dalej dochodzi, więc nie można go przesmażyć, bo się wysuszy, a cały sekret dania tkwi w tym, żeby mięso było soczyste i bardzo kruche, nawet lekko różowe w środku, jak np. szynka wędzona). W tym czasie do roszponki dodajemy słonecznik i mieszamy z resztą

Pociąg Do Kuchni
Bliny ziemniaczane z łososiem 231

Cała prawda o rybach” to film, który warto obejrzeć zanim sięgniecie po ryby. Moje skojarzenie z tym filmem nie było bez powodu. Do dania użyłam wędzonego łososia, ale… atlantyckiego. Załóżmy, że zostały Wam jeszcze bliny ziemniaczane . Były już z jogurtem, więc tym razem proponuję bliny ziemniaczane z łososiem.     Składniki: - bliny ziemniaczane ( tu przepis ) * - łosoś wędzony atlantycki(...)atrakcyjnym akcentem na stole. Samo przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, a mam nadzieję, że zainspiruje Was do innych twórczych „kombinacji”. Czasem banalna potrawa podana „inaczej” nabiera zupełnie nowego wymiaru. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bliny ziemniaczane z łososiem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasto z chałwową polewą i bananami 180

Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki) 220 g mąki 7 jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę: 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej) 1 łyżka masła(...)ciemne ciasto w blaszce. 7 .  Banany kroimy w plasterki, ok. 0,5-centymetrowe, delikatnie układamy "dachówkowo" na pianie, wlewamy delikatnie jasne ciasto na banany. 8 . Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia, wyciągamy z blaszki. 9 . W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietanką, do połączenia i uzyskania aksamitnego, gęstego płynu

Kuchnia Prezydentowej
Klasyczny cheesburger 192

problemu zrobić porządne burgery z ogólnie dostępnej w sklepach wołowiny. Jasne, nie możemy też kupić byle czego, ale wołowina wahająca się w granicach 30-40 złotych za kilogram spokojnie da radę. Trzeba tylko wiedzieć jakiej części użyć. W internecie można się spotkać z wieloma wskazówkami: a to że rostbef, a to pręga, a to jeszcze co innego. Prawda jest taka(...)Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie mogą być suche. Po prostu rzucamy mięso na gorącą patelnię/grilla i czekamy aż się zrobi. I właśnie ważne: na dobrze rozgrzaną patelnię! Jeśli wrzucimy na słabo rozgrzaną to burger zamiast się usmażyć to się ugotuje i będziemy mieli

Marder&Marder Manufacture
Sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami 197

  Dzisiejsza propozycja to sałatka z marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale

Kulinarna Patilogia
Jambalaya z krewetkami 197

grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych 2 łyżki natki pietruszki Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić(...)się półprzezroczysty. Dodajemy 0,5 szklanki bulionu, pomidory, tymianek, tabasco, sól, pieprz i boczek - mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Patenie lub garnek w którym mamy danie szczelnie zakrywamy (może być folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i 0,5 szklanki bulionu, mieszamy i ponownie przykrywamy, dalej wkładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab z dzika na jałowcu wędzony 129

schab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć

królestwo garów
Wołowina Michoacan 159

więc sprawa nie była beznadziejna. Moja euforia, gdy zobaczyłam je na półce była tym większa, że obok nich stały chipotles , czyli wędzone czerwone papryczki, co pozwoliło mi przygotować tytułowe danie w duchu prawdziwie meksykańskim. Jako dodatek występuje ryż z czerwoną fasolą. Całość wyżywi 4-6 osób. Składniki: gulasz 1kg pokrojonej wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule pokrojone w kostkę(...)wołowina będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku solą. Gdy gulasz się gotuje można przygotować ryż. Ja podsmażam chwilę ryż na oleju na patelni, solę i dolewam  gorącej wody tak by zakryła ryż. Przykrywam patelnię i czekam, aż ryż wchłonie wodę. Gdy to nastąpi, mieszam ryż i dodaję przepłukaną wcześniej czerwoną fasole z puszki, ponownie doprawiam i dolewam wody

W kuchni wieczorem