Olive sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,doprawiamy sola i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie(...)sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem. Krok 6 Na talerz nakładamy sałatkę kaszę fasolkę i pierś z kurczaka .Podajemy na gorąco, smacznego
Różowa kuchniaSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę rabarbarową, przykładamy drugim blatem
Czary - gary w kuchniSkładniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki/M, bułka czerstwa 1 sztuka, kapusta biała 10 dag, marchew 1 średnia, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięBoczniaki sprawdzają się zawsze. Składniki 500g boczniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów czereśniowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4
R'n'G Kitchenkuchnię. Z każdej podróży, oprócz lokalnych produktów i przypraw, przywożę mnóstwo inspiracji i nowych pomysłów. Później odtwarzam w domu nowopoznane smaki i wspominam :) Ostatnio naszła mnie ochota na gorącą Hiszpanię. A jak hiszpania, to koniecznie paella! Co prawda moja wersja nie wygląda tak wspaniale jak hiszpańska-pełna owoców morza, udekorowana wielkimi wąsatymi krewetkami, ale w smaku dorównuje oryginałowi. Ponieważ(...)paellę z ognia nie odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą
Zawsze głodna!Kolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzefirmy SYS to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań. Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra(...)rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie
Wanilia i Kardamonprzygotowywała dla nas jedzenie, którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając(...)głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone
Kuchenna Kontrrewolucyasosem słodko- kwaśnym, chilli i sojowym. Chrupiące, gorące i pełne warzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego, soczystego mięsa. Mój pewniak, czyli kurczak. Za każdym razem, gdy idę zjeść coś "na miasto", przytłoczona ilością pozycji w menu, zawsze wynajduję kuraka. W kuchni chińskiej(...)zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać jak smakowało i czym się raczyłeś. Może skusisz mnie na wybór kaczki czy wołowiny a nie mojego standardowego kuraka. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPrzepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna
e-PrzepisyKulinarnerozsądku coś zjeść, choć wyczuwam tylko słodki smak. Przypomniałam sobie danie, które miało dodawać energii na cały dzień górnikom, według jednej z wersji na genezę tego dania. Druga wywodzi się od dodatku czarnego pieprzu, który ma przypominać pył węglowy. Klasycznie w sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji(...)salaterce roztrzepać jajka. Dodać jogurt, sól i pieprz i znów roztrzepać. Dodać parmezan i wymieszać. Na wierzch przełożyć cebulę z boczkiem (rozłożyć równomiernie, by zabezpieczyć masę jajeczną przed gorącym makaronem). Odcedzić makaron i wrzucić do makaronu. Szybko wymieszać, by nie zrobiła się jajecznica
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z
Pełny talerzKotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku
Gosia gotuje