dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:336/571)

„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 164

się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza Znajdziemy w niej m.in przepis na pyszną rybną tortillę, bądź kołaczki rybne według przepisu Doroty Wellman (co to kołaczki dowiecie(...)załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już

Marta Gotuje
Szakszuka - jaja w pomidorach 128

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. W tłumaczeniu oznacza bałagan. Według mnie nie jest to żaden bałagan, ale bardzo smaczna potrawa. Robię to danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje. Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Zdjąć z palnika i posypać posiekanym szczypiorem. Podawać gorące. szakszuka  jaja w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami. 114

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Hmmmm.... dań? no tak, moi znajomi naleśniki traktują jako deser a ja bardzo często przygotowuje je po prostu jako drugie danie. Tylko ciężko przekonać mi moją córke aby zjadała je z nadzieniem a nie same. Składniki;   1 szkl, mąki pszennej pół szkl mąki z amarantusa 1 szkl. mleka(...)potrzeby jabłka można dosłodzić, w zależności od upodobać i własnego smaku. Jabłka wykładac na nalesniki i składac w kopertę. Można je włozyc na chwile do piekarnika aby były gorące i lekko chrupiące. Udekorowac syropem trzcinowym oraz kandyzowanymi pomarańczami

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowe pappardelle pod jajkiem w koszulce 159

take szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie. Makaron zapewne będzie wam smakować, a kolory będą oko radować. Składniki : 2 porcje 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina, 150 g makaronu pappardelle, 1 łyżka kapary, 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 jajka, 1 łyżka octu, świeży szczypiorek, świeże oregano(...)które gotujemy ok. 4 min. Jajko delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi. Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami. Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierz nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano. Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 208

Błyskawiczne danie i bardzo smaczne, doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron(...)trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno-pieczarkowo-paprykowym sosem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
KASZOTTO MARCHEWKOWE 214

możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć, czym właśnie zachwycasz się podczas posiłku, co stanowi Twoje ulubione danie, a czego nie wziąłbyś do ust. Na takie tematy możemy porozmawiać jedynie wtedy, gdy miałaby to być w pełni konstruktywna konwersacja. Rozumiem, są tacy, którzy bez mięsa nie wyobrażają(...)bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko

W kuchni Karmel-itki
NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 247

Delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem. Cieknie ślinka, prawda? Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym . Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne. Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300(...)oleju. Podlewamy szklanką bulionu i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Dodajemy słodką śmietankę i drobno posiekany koperek, gotujemy ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 187

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej(...)parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem.  Pokroić cebulę i paprykę w małe kostki. Rozgrzać olej roślinny w gorącym woku lub na dużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju z woka, zostawić łyżkę

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 187

Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam; 2 szklanki mąki pszennej; Opakowanie drożdży instant (7g) lub 25 g świeżych drożdży; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego; 2 łyżki otrębów żytnich; 1 szklanka ziaren słonecznika; 2 łyżki oleju. Sposób przygotowania(...)stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę. Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm. Ilość i rodzaj ziaren

Gospodyni Miejska
Maślane ciasteczka z musli 144

waniliowego -175 g maki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -pół szklanki lub tyle ile chcesz musli Sante z owocami tropikalnymi, ważne aby były te owoce bo one dadzą ciekawy smak całości Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj dwie blachy, które musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Masło oraz cukier utrzyj na jasnopastelową puszystą masę. Następnie dodaj jajko(...)polewę z masła, cukru i kakao i wody. Jedną trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą polewą zrób paski na ciasteczkach. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 294

wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia(...)prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy. Cukinie obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na grube plastry (ok. 3 cm). Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki plastrów

Poezja smaku
Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem 103

jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet , czyli internetowy organizer kulinarny, na którym znajdziecie przepisy z całego świata, również w języku polskim. Przycisk ma na celu stworzenie galerii zdjęć danego przepisu, przygotowanego przez czytelników bloga, jedynym warunkiem w konkursie, aby nasz blog był wzięty pod uwagę jest minimum 10 zdjęć muffinek, każde inne i od innej osoby :-). Pewnie zapytacie(...)zrób im zdjęcie. Kliknij w przycisk Cook'd, zaloguj się do aplikacji, dodaj zdjęcie. Czas masz do 22.09.2013, do godziny 23:59. Pamiętaj, aby Twoje zdjęcie było kreatywne! Gorąco zapraszamy do wypróbowania przepisu, zrobienia zdjęcia i wzięcia udziału w zabawie! Chętnie poznamy też Wasze zdanie na temat przydatności przycisku :-) insertCookd('0b73c25960b0371e6b05f611afc719f5'); Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Ciasto Smerf z musem jagodowym 380

kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam(...)masa. Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki Smerfowa pianka: 350ml kremówki 2 niebieskie galaretki Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam 2 w 0,5l). Ostudzić. Kremówkę ubić, dodać do niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać

Fabryka pomysłów
Kopytka ziemniaczane 125

Często zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane wersja 2 148

W tej wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania