dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:336/571)

Pasztet z kalafiora 260

Dziś moje ostatnie odkrycie - pasztet z kalafiora. Zmiana trybu życia, konieczność codziennego wczesnego wstawania do pracy spowodowała, że z rana jem w pośpiechu, pakuję do pracy

psgotujemy
Przepis na szybki obiad - kurczak z cukinią z patelni. 169

Kurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba też(...)dodać poszatkowaną na plastry umytą cukinię (skórkę zostawiamy), i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty, aby cukinia zmiękła. Na koniec dosypać słonecznik, oraz uzupełnić sól i pieprz wg uznania. Podawać gorące :-) Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj też na Facebook lub Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gyros warstwowy 176

Zachciało mi się sałatki..dawno nie robiłam takiej warstwowej , a chęć na nią miałam od jakiegoś czasu tak, więc. Zjedzona w ekspresowym tempie-innego zdjęcia brak.Sa

Moje domowe kucharzenie
Lasagna 175

Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku(...)rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z jagodami jak u babci! 369

ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie lata bez tego dania. To od zawsze dla mnie znak, że lato zawitało już w pełni do Polski, a w lasach na kolanach można z krzaków zrywać jagody. Pamiętam, że jak chodziłam(...)pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 180

już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki(...)najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczki wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę masła. Gdy patelnia będzie już bardzo gorąca, to układamy na niej polędwiczki i ładnie przyrumieniamy z każdej strony, tylko na tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty

Cooking Monster
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 140

częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle  w lodówce  je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens(...)czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Cygańskie ścieżki 225

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego typu Danio (ja użyłam sera z wiaderka) 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyliście sera z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli użyliście  sera z wiaderka) Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno(...)rozlewające się kręgi. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Zimny placek przekroić na 2 blaty. 4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody i przelać do naczyń, w których po zastygnięciu, swobodnie pokroimy je później w kosteczkę. 5 galaretkę również rozpuścić w szklance wody, gdy przestygnie i delikatnie zacznie gęstnieć dodamy

na moim stole...
Warstwowy torcik ala Szarlotka 274

konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Dwie galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej przegotowanej wody. Przestygniętą zawiesinę z galaretek i żelatyny dodajemy do jabłek- dokładnie mieszamy. Czekamy- aż masa jabłkowo-galaretkowa troszkę zgęstnieje ( nie chcemy, aby galaretka wsiąknęła w biszkopt!), następnie wykładamy

Domowe Torty
Canneloni w sosie pomidorowym 181

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju(...)plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią

Smakołyki Asi
Kuskus z chorizo 162

Dziś wtorek, w związku z czym zapraszam Was na kolejny "mięsny" post. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jest to kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że chorizo to moje całkiem niedawne odkrycie. Żałuję, że stało się to tak późno, ponieważ ta hiszpańska kiełbaska jest naprawdę przepyszna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak(...)przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.  W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą

Codzienne Gotowanie
Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną 164

W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać

Codzienne Gotowanie
Gulasz mocno paprykowy 183

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić

Kuchcik gotuje
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 217

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis

zielonacukinka
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 138

Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji) 5-6 dużych ziemniaków 3 duże szklarniowe, długie ogórki 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania