dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:344/571)

Łazankowe piramidki 197

Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół. Składniki 25 dag makaronu łazanki-użyłam  MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól(...)pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem. Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać

Wanilia i Kardamon
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 278

powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki!  Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka ( KLIK ), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego ( KLIK ) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe. Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy

peanutbuttermonster
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 153

zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie  ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu(...)zdolność do rośnięcia, stają się zdatne do spożycia w wersji "surowej". Drožďová pomazánka,   czyli drożdżowa pasta do chleba. / źródło: klik ; / 10 dkg świeżych drożdży 1 cebula 3 jajka (dałam 1 duże wiejskie jajko) 2 łyżki mleka sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle

W kuchni Karmel-itki
Makaron ryżowy z gulaszem z żołądków 118

  Składniki żołądki z kurczaka, 500g marchewka, 1 średnia sztuka kostka rosołowa, 1 sztuka ziele angielskie, 5-6 kulek liść laurowy, 2 sztuki makaron ryżowy, 100g

Gotowanie moimi oczami
szybkowar-piersi i udka kacze na kapuście czerwonej z owocami i nutą piernika... 217

Składniki: pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Krewetki z makaronem paccheri - paccheri con i gamberoni 186

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu paccheri 300 g dużych krewetek pół szklanki białego wytrawnego wina 400 g przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ząbek

zielonacukinka
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 175

Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa

Oryginalny smak
Chrupiące pieczone ziemniaki 385

przypadku dużych sztuk). Myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na dużym ogniu ok. 8-10 minut. Wodę dokładnie odlewamy, wstrząsamy garnkiem i od razu do gorących ziemniaków dodajemy smalec. Mieszamy, aż się rozpuści i oblepi wszystkie cząstki. Możemy skończyć na tym etapie i schować ziemniaki do lodówki na max. 2 dni (a upiec przed podaniem(...)minut, aż będą złote. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) powinniśmy wyjąć blachę i przewrócić ziemniaki na drugą stronę – czosnek można wtedy usunąć. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych posypane solą w płatkach lub gruboziarnistą. Post Chrupiące pieczone ziemniaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 192

parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75 stopni to znak że mięso jest już gotowe ! 10.  Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania ! 11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć(...)Konkurs trwać będzie od 2 - 8 kwietnia 2016 roku. Wyniki ogłoszę w przeciągu 3 dni w osobnym poście na blogu. Osoba która wygra będzie miała 5 dni na podanie danych do wysyłki, po tym czasie jeśli wybrana osoba się nie odezwie wybiorę następną osobę. Wpisy proszę dodawać pod tym postem. Anonimów proszę o podpisywanie się oraz zostawienie swojego maila. Jedna

Gotowanie...to proste !
Sernik z porzeczkami i borówkami 121

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy..  Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła(...)Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Napój z pokrzyw i cytrusów. 103

roku, kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten napój, byłam pełna obaw. Pokrzywa zawsze kojarzyła mi się z pieczeniem i swędzeniem, i ewentualnie z zawsze powracającym chwastem, którego ni jak nie dało się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający(...)cienkie półplasterki i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy, następnie przecedzamy. Gotowy gorący napój słodzimy do smaku, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Powstały napój fantastycznie oczyszcza organizm, jest wspaniałym dodatkiem do diety, choć w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć ilość cukru :-) Polecam

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z pieczonej papryki 163

Zupa krem z pieczonej papryki to danie, które bardzo lubię. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną(...)content=''; document.write(" "); Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki skórą do góry i pieczemy przez ok. 30 minut w 210°C. Skórki powinny stać się czarne. Gorące papryki zamykamy w plastikowej torbie lub szklanym/plastikowym pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy

Poezja smaku
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 244

Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory(...)pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi

Kuchnia z widokiem na ogród
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 155

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego(...)kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki,  kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę razem zapiekamy. 3. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z natką pietruszki lub bazylią

Apetyczna babeczka
Ciasto Pijak + film 212

Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania