dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby płatki wciągnęły wodę, 10 minut powinno wystarczyć. Gdyby komuś zdarzyło się przelać wodę, można ratować sytuację dosypując(...)dodany wcześniej bardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest to konieczne. Zamiast rzodkiewek można użyć szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :) Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "twarożek" z ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się magia ;) Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogę na razie zapomnieć.. nie mam siły na większe gotowanie. Na blogu na razie publikuję zaległe przepisy. Dzisiaj z zaległych przepisów wieprzowina w sosie pieczarkowym. Uwielbiam to danie i mimo, że troszkę trzeba czasu poświęcić, żeby je zrobić to robię je często. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego w miarę chudego 500 g pieczarek 1 cebula(...)zarumienić na patelni i po wystudzeniu rozprowadzić dokładnie ze śmietaną i odrobiną wody żeby nie było grudek. Całość dodać do ugotowanego mięsa i pogotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 1 łyżka śmietany 130 g masła 1 jajko Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka bazylii. Sposób wykonania ciasta : Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować(...)podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia
Słodkie PrzyjemnościKsawery" szaleje w moim regionie. Za oknem biało i ponuro. Jedyne, co dziś mogłabym wam polecić to gorąca czekolada w wielkim kubku i dobry film albo książka, które umilą te nieprzyjemną aurę. A czy Mikołaj przyniósł Wam coś w buta? Mam nadzieję, że tak, a prezencik wywołał uśmiech na Waszej twarzy :) Na moim stole zagościły dziś podroby. Zapewne(...)polskiej książki kucharskiej, by znaleźć w niej niezliczoną ilość przepisów na nereczki, ozorki, wątróbkę czy serduszka. Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła
Sajkofanka smakusałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój, widzisz, że mamy mnóstwo zupek do pozbycia się. -...? - Jasne, już wiem! - Co? - Zupki instant też się nadadzą! I tak o to obie strony wyszły zwycięsko. Ja pozbyłam się starych(...)wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka oraz pietruszkę. Chwilę podduszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO ! Pozdrawiam Was w ten zaśnieżony dzień. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla.
R'n'G KitchenBigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy
Bajeczna KuchniaSkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki
Gotowanie moimi oczamiDawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak
Smaki EwyOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się
W poszukiwaniu inspiracjiTą mielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru.. mięso drobiowe gulaszowe lub pierś z kurczaka
Moje domowe kucharzeniepatelni rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek! Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć. Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok. Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając obsmażyć około 4 minut . Następnie dodać starty czosnek i puszkę(...)ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii . Po 5 minutach ściągamy folię. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo- kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu
Z Kuchni Do Kuchnijest to cięższe. Niektórzy nie wiedzą jak zastąpić pewne produkty, aby posiłek był zdrowszy. Dlatego co jakiś czas, a na pewno częściej, pojawiać się będą tutaj przepisy na najprostsze dania, domowe ale w lżejszej wersji :) Mój blog jest również pewnego rodzaju pamiętnikiem dla mnie, czy też po prostu zwykłym przepiśnikiem :) sama często na niego zaglądam aby odświeżyć sobie(...)Wyciągamy i odcedzamy. Doprawiamy barszcz solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Jeżeli lubimy możemy do całości dorzucić buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy koperek
Czarnawisienka