znikła, a co dziwniejsze znikło również danie( zjedzone do ostatniej drobinki). Nazajutrz ku memu zdziwieniu, nikt nie wypominał mi wczorajszej kulinarnej pomyłki, lecz wszyscy domagali się powtórnego przyrządzenia dania i to w większej ilości. Tak to przypadek sprawił, że mogę dziś zaprezentować przepis, który od tamtego czasu, w odrobinę zmodyfikowanej wersji, wykonuje w swej kuchni nader często(...)wysmarowanej łyżką masła. Na wierzch masy układamy cząstki obranego jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu, od razu wyjmujemy i jeszcze gorący ryż dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzszklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem i wysypujemy mąką. Cienką warstwą ciasta wylepiamy(...)układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem. Jak posypiecie na gorące ciasto, to cukier się rozpuści i zużyjecie go dużo więcej. Smacznego. Post Szarlotka na kruchym cieście pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenbyła prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne(...)180C piekarnika. Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera. Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony. Podajemy gorące obficie oprószone świeżą bazylią. Smacznego
Ostra na Słodkoosobom zużywającym mniejsze ilości wody w kuchni (starsi, single, małe rodziny). Posiadając dzbanek filtrujący DAFI masz gwarancję, że woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego stanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp. STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY(...)marki DAFI posiadają: ATEST PZH POZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKA NIEMIECKI CERTYFIKAT LGA Wkłady filtrujące DAFI pasują również do dzbanków filtrujących Brita. * W zależności od jakości wody w danym rejonie. Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę . Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi. Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem
Kuchnia PokoleńCóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g
R'n'G KitchenTerrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę
UgotowaćA czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł
BaRepasSezon truskawkowy powoli dobiega końca , na targach są one coraz droższe … a a wykorzystuję każdą nadarzającą się okazję , by móc się cieszyć ich smakiem. Dziś
Ostra na SłodkoSkładniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1
W Mojej Kuchni LubięTe pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie
Kolizje SmakówDomowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze ..i z dodatkiem przyprawy Kebabczeta , którą można kupić tutaj. .. mięso mielone
Moje domowe kucharzenieZa nami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie
Przysmaki Karolkizabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach(...)końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować około 60 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry spodem i zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Tak mi się jakoś na jesień zebrało na robienie przetworów. Mam jeszcze kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrze