botwiny, który smakuje mi najbardziej – z dodatkiem małosolnych ogórków. Cytując za Nelą (wówczas mieszkającą u wybrzeży Hiszpanii) „(…) gdy od Afryki wieje suchy wiatr, a posadzka tarasu jest tak gorąca, że trzeba ją stale polewać wodą by nie poparzyć stóp, sama myśl o chłodniku działa ożywczo”. Nie uświadczymy w Polsce upałów o takiej skali, ale przyznajcie sami(...)centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki
Karo in the KitchenWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)powierzchni, mało widowiskowymi farfoclami ściętego żółtka. Sos Knorr z paczki był dobry, ale nie dlatego jestem fightrerką, żeby posiłkować się – i w przenośni, i dosłownie – gotowcami. Nie dałam się pokonać jajkom i śmietanie. Carbonara dzisiaj to najszybsza odpowiedź na „co na obiad?”, „o, goście przyszli!”, i „kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej
Karo in the Kitchenpomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego oliwa z oliwek świeży tymianek świeży(...)pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć do miseczek lub kubków. Na wierzchu posypać bazylią i zrobić duży kleks z jogurtu. Smacznego
DefinicjaSmakuz indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie(...)odporności organizmu i oszczędności na leki i lekarzy. Produkty, które otrzymałam ze sklepu były świeże i faktycznie najwyższej jakości. Różnica w smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy Scroll down for recipe in English Wiosenne curry z kurczakiem (6 porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
karmelowyprzepis na makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę(...)smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować. Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłobardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę(...)małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy mieszając wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy w plasterki, groszek odcedzamy
Kulinarne przygody Gatitywynikało z opisu w książce. Wyszedł smaczny, ale dla mnie zbyt łagodny. Teraz robimy go zupełnie inaczej – dodajemy zioła, chilli. Ale to nadal jest to pyszne danie w klimacie Ameryki lat 60. SKŁADNIKI (Porcja na 2 osoby – dobór części i kawałków kurczaka dowolny) 2 x część nogi kurczaka tzw. pałka 2 udka 4 skrzydełka 2 szklanki mąki(...)kurczaka smażymy na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Kurczaka smażymy na złoto. Następnie przekładamy kurczaka do miseczki i przykrywamy folią aluminiową do czasu podania. Podajemy gorące
OstryKęsserducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido(...)przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą. Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoKapusta młoda ,w sezonie jest bardzo częstym gościem na naszych stołach w bardzo różnych daniach , a mnie naszło na gołąbki które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Każdy z nas robi je na swój sposób , a to jest moja wersja zapraszam . Składniki 1 główka kapusty białej 500 dag mięsa(...)kapusty które nam pozostały tak aby nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki . Zalewa do gołąbków Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty
Mój Smakkolejny zrobiłam w wolnowarze indycze golonki. Tym razem dodałam więcej różnorodnych warzyw, w tym ziemniaki, dzięki czemu powstało świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy rano wszystko wrzucić do wolnowaru i po południu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona(...)harissą. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością
Stare GarySycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową,
magiczna kuchnia KasiDawno nie było mięska na kanapki z szynkowaru..tym razem zrobiłam mieszankę mięs -wieprzowe i drobiowe...no i jak to u mnie bywa ilość przypraw na
Moje domowe kucharzenieNiezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie. Składniki 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4
R'n'G KitchenGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)pieczarki i całość podsmażamy do momentu, aż woda z nich odparuje. Doprawiamy na końcu solą i przyprawą garam masala. Do dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym
Moniki SmakołykiBudyń czekoladowy Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i
Miód i pieprz