jest coś cudowniejszego niż obiad, który robi się sam? Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio doprawić, wrzucić do rękawa i włożyć do piekarnika. Z tym daniem poradzi sobie dosłownie każdy, gdyż nie trzeba tu wyższych umiejętności kulinarnych. Ponadto, nasze mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przede wszystkim mało kaloryczne. Zadowoli ono nie tylko osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni(...)tymiankiem. Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówczerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka = 250 ml Wykonanie: Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię(...)cukinia się rozgotowała. Następnie dodać przyprawy i koncentrat - jeszcze chwilę pogotować stale mieszając. Wyłączyć. Na końcu dodać cukier i ocet i dokładnie go rozprowadzić oraz usunąć liście laurowe. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcać i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 15 minut. To wszystko, czekam na Wasze opinie :-) Ps. Zanim nałożymy sos do słoiczków, można poczekać około
Poezja Smaków - blog kulinarnymnóstwo ciekawych przepisów na pyszne dania, które są sporządzone z różnych gatunków kasz. Dodatkowo znajdują się w niej ciekawe i ważne informacje na temat danego rodzaju - tych zdrowych ziarenek. Autorka udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna! I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze(...)opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem - przez około 10-15 minut. (Należy pilnować, aby kasza się nie przypaliła.) Następni garnek z kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut. Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na jego dnie rozsypać
Di gotujeBardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso
Kuchnia PokoleńBłyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha! To już mój kolejny przepis na makaron z krewetkami. Wcześniej przyrządziłam makaron z krewetkami i łososiem i spaghetti z krewetkami na ostro . Tagliatelle z krewetkami Składniki: 4 porcje 400 g świeżego makaronu(...)oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu tak aby krewetki się ogrzały, nie gotuj. Dodaj gorący makaron i wymieszaj. The post Tagliatelle z krewetkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia
magiczna kuchnia KasiTani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700
Nie tylko w kuchniCykoria ma bardzo gorzki smak – także jest to danie dla osób lubiących jej smak. Ta cykoria ma wyjątkowy,inny smak dzięki nietypowemu sosowi w którym jest zapiekana. Ja uwielbiam Pamiętajcie, że cykoria bardzo nie lubi światła – w dobrych sklepach spożywczych leży do nas tyłem – tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki(...)żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej cykorii
Sezonowy GarnekAutoreklama: Gorąco zachęcam Was do zakupienia egzemplarza mojej debiutanckiej powieści. Nawet, jeżeli nie jest w Waszym guście. Nawet, jeżeli nie lubicie romansu. Nawet, jeżeli nie lubicie fantasy. Ze "Skazanymi" jest trochę tak, że należą i nie należą do tych gatunków. Dlaczego? Tego dowiecie się jedynie po nich sięgając. A żywię głęboką nadzieję, że to zrobicie. Wszystko zaczyna się(...)tarta - cukier Przygotowanie: Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuBędąc w sklepie zauważyłam małe goloneczki i nie mogłam się oprzeć aby ich nie kupić. Po przyjściu do domu doszłam do wniosku, że robienie tylko tych
Smaki Ewyekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella(...)przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy. Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie, odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę). Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny, dodać buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać
SzczyptaSmaQCzasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam. Składniki: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny(...)zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego
Gosia gotujeDzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu
W poszukiwaniu inspiracjiZrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są
Ostra na Słodkośledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka(...)obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna